2012 - Fiqa story

23 December 2012

PLEASE LIKE!!!!

12/23/2012 2
PLEASE LIKE!!!!

13 December 2012

~Lovely~

12/13/2012 4
~Lovely~
Ermm..memandangkan dah bertukar kerje nie...so mungkin blog nie akan sunyi..tapi akan cuba mengupdate entry juga..boleh ke curi2 masa kat opis nanti..eheeehee..takut kerje berlambak jer..balik lak lewat petang..kalau adapun mesti malam..tapi dah xboleh overtime r..hehe...Hope bolehlah curi2 masa mengupdate n jenguk blog kesayangan nie...



06 December 2012

~Sikap Mendiamkan diri~

12/06/2012 5
~Sikap Mendiamkan diri~

Just nak share dengan korang..Siapa yang sikapnya pendiam..angkat tangan laju2.. Saya pun tergolong dalam kategori orang2 yang jenis pendiam tau..hehe..Banyak kelebihannya tau..berdiam diri.  Orang yang pendiam itu lebih baik daripada orang yang suka berbicara yang bukan-bukan. Jika tidak dapat berkata-kata yang baik eloklah mendiamkan diri. Manusia sekarang lebih suka berkawan dengan orang yang suka bercakap, manakala orang yang banyak diam atau pendiam dilabel sombong.
Adakah orang yang banyak bercakap itu, dia sebenarnya bercakap perkara yang bernas? Atau sebab suka bergosip hal orang lain? Atau mengumpat? Atau sebaliknya??
Dan kenapa bila ada segolongan manusia yang pendiam, orang sekeliling suka melabel sebagai sombong atau berlagak atau macam bagus padahal dia tak kenal pun orang tersebut? Paling best orang cakap “tak suka campur orang”??
Manusia mempunyai berbagai-bagai jenis perwatakan. Ada yang banyak bercakap, ada yang ramah, ada yang mudah menyesuaikan diri, ada yang pendiam, ada yang memerlukan masa menyesuaikan diri, ada yang malas nak ambil tahu hal orang, ada yang berfikir “ lantaklah orang nak fikir apa pasal aku’.
Bagi saya bercakap bila perlu adalah yang sebaik-baiknya. Bila banyak sangat bercakap, percaya lah akan ada point untuk mengutuk orang lain. Dah kutuk, bergosip, orang lain pun masuk join sekali nak tumpang sekaki kutuk pulak orang lain. Dan Syaitan pun bertepuk tangan gembira dah bertambah rakan-rakannya!!
Oleh hal yang demikian, usahlah gusar jika dilabel budak pendiam, atau tak campur masyarakat”. Yang penting tak bertambah dosa bercakap bukan-bukan. Eloklah jadi diri sendiri, ada pendirian daripada berubah supaya tidak dicap sombong.

Banyak diam tidak semestinya bodoh, banyak bicara tidak semestinya cerdik, kerana kecerdikan itu buah fikiran, orang cerdik yang pendiam itu lebih baik dari orang bodoh yang banyak bicara”.


~Sumber~

05 December 2012

~Blog Daku Direview~

12/05/2012 5
~Blog Daku Direview~
Huhu...Tajuk post kat atas 2 x ble Blahh ler..hehe...Ok!!!.Sebenarnya post nie ditujukan kepada Tuan blog yang telah bersusah payah untuk mengReview blog daku yang x seberapa ini...Tapi apa2 pun thanks yer kepada beliau coz sudi blog kita...Banyak jugak blog yang dia review...rajinnyer...Kalau nak tahu Terjah SINI...Nak baca tentang Blog ini Terjah SINI pulak.Ermm...Ok lah...Jom tengok kat bawah nie...


Ok..Blog yang pertama 2 ler blog Daku...*Korang rasa2 saya nie Malay or Chinese...hehe..bagi soalan Bonus lak kat s2...betullah kata tuan blogger saya memang suka guna bahasa pasar.. dalam blog nie sebab selesa..Jemu bila hari2 kena guna ayat formal...hanya dalam blog boleh guna bahasa pasar..hehe...boleh ke gitu....


Peace.....








30 November 2012

~Selesai Sudah~..

11/30/2012 11
~Selesai Sudah~..
Apa yang selesai 2...hehehe...sapa yang join  Giveaway : Jom Join My 1st Giveaway By Anna  
saya dengan ini mengumumkan bahawa korang semua sudah saya follow...wah bek hati kan..cehh..hahhaha  korang wajib follow sy jugak taw..sbb sy dah follow korang...tapi xda paksaan lah..x suka paksa2 niee...Nak taw adakah anda dalam senarai yg saya follow Tengok SINI.. 
Tapi ada juga yg telah lma jd follower sy..hehe..TQ..
#68

Dah..2 je sebenarnya nak bagitau..hehe...semalaman taw nak mengfollow..sbb x ble tdr..huhu

#UPDATE***

Selesai pun mengfollow peserta Segmen Eraz Fadli...huhu..ramai jugak lah....84 org semuanya..rajin kan saya..Sapa yang saya Follow tengok  SINI 
















~Pencarian Sponsor~

11/30/2012 4
~Pencarian Sponsor~




 


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Saya dan rakan saya sedang mencari sponsor untuk   1st Giveaway  gabungan dengan rakan saya...Siapakah dia..?Dirahsiakan dulu....

Saya harap ada rakan-rakan blogger yang sudi membantu saya dan rakan saya.dalam menyelesaikan misi ini. Kalau korang berminat , emailkan ke ivy_ika@yahoo.com atau add Fb saya  SINI  dan jangan lupa sertakan sekali detail ini yea. menyenangkan korang jugak nanti kan :)


Faedah untuk para sponsor sekalian.
-  followers di blog awak akan bertambah.
-  liker di fan page@ twitter  awak akan bertambah.
-  traffic blog awak akan naik.



Nama Penaja - 
Jenis Tajaan - 
URL blog / website - 
FanPage - 
Syarat Tambahan - 

* jenis hadiah, saya tak kisah. apa sahaja saya terima ye :)
* syarat biarlah berbaloi dengan tajaan kamu :)
* peserta harus follow dan like :)
* saya akan review setiap blog penaja :)

Saya harap, anda sudi bersama saya.
Giveaway ini akan berlangsung apabila ada sponsor yang sudi mengsponsor GA kami..maklumlah kami belum berkemampuan untuk menanggung kos Hadiah 2 sendiri..hehehe...









26 November 2012

~Follower Yang ke 200~

11/26/2012 1
~Follower Yang ke 200~
Wink...Wink...Wink...Hari 2 bila follower dah mencecah 100 x sempat pula nak nak review..apa2 pun thanks kerana support blog saya..Nasib bek r follower yang ke 200 bagi tinggal komen..thanks juga taw..
Memang niat nak review blogger yang ke 200 nie tapi x berkesempatan pulak..baru hari je ada masa...Beliau adalah Azmina..Jom terjah blog beliau...




Nak review sikit tentang blog blogger nie..tengok header pun nampak cantik kan..hehe..Blog nie berbackground purple gitu...kemas gitu..juga sejuk mata memandang...apa2 pun jom terjah blog beliau..




~Tengah Rajin~

11/26/2012 0
~Tengah Rajin~
Korang rajin ke..cuba korang klik ini...KLIK....



Sebenarnya saya tengah rajin untuk  mengfollow rakan2 yang telah follow saya dari contest SaYA SAYANG KAMU SAHABAT..Ramai juga yer yang join contest yang di anjurkan oleh Cik Didiey kita nie semuanya 120 orang ...jenuh juga 2 nak follow kan..hehehe....bagi yang telah mengfollow sy tapi saya belum follow lagi..dunt worry sy tetap follow korang ea..


Peace Yoo...







24 November 2012

~Tips Menjaga Hati SahaBat~

11/24/2012 3
~Tips Menjaga Hati SahaBat~
Petang2 gini tengah bosan..teringat pula member2..hahaha...rindu dengan mereka semua...kenangan manis dengan mereka muncul tiba2..Ntah bila lagi boleh hang Out dengan mereka semua..Hurmm..uhuk3...sedih..Siapa setuju kehadiran kawan karib disisi anda boleh mnceriakan anda,??Saya setuju..hee..
Tapi mempunyai sahabat sahaja x mencukupi kalau kita tidak tahu menjaga hati mereka kan..kurang2nya kita harus hargai mereka..sebab selalu ada disisi kita dan paling utama sudi menjadi kawan kita x kisah r kita nie mcm mana pun..buruk baik perangai kita...
So,buruk mcm mana pun perangai kita 2..Harus jaga hati sahabat kita 2...nak jaga hati diorang x lah susah mana pun..
Jom ikut tips dibawah nie..kalau korang ikut..kompom korang akan disayangi olah sahabat2 korang juga taw..hehehe,,,memandai jer....

1.Puji penampilan kawan korang,terutamanya di hari2 special contohnya di harijadi dia ke atau ketika dia nak ke mana2 majlis..bukan selalu pun dia make over kan..hehe..jgn pula korang perli dia..x pasal2 kena muncung tajam jap g..hehe...

2.kalau korang rasa dandanan rambutnya x rapi ke,atau tudung x betul ke..apa salahnya korang tolong rapi kan..cara begini boleh membuatkan sahabat kamu berfikiran kamu ambil berat tentang dirinya..

3.Kalau kawan korang 2 nak minta teman nak kemana2 ..ringankan kaki untuk mememani dia..bukan bila tym kamu nak minta teman dia jer..bertukar2 giliran lah pula...

4.Puji sahabat korang 2 depan teman2 yang lain,depan kekasih dia ke.

5.Ucapkan terima kasih jika si sahabat menginap di rumah kaorang.Tindakan kamu itu secara x langsung mengambarkan bahawa kamu cukup senang dengan kehadirannya..

6.Bela dan pertahankanlah sahabat apabila ada rakan lain yang menyindir tentang kesalahannya di hadapan orang ramai..

7.Berilah komen fositif jika si sahabat membelisesuatu barang baru.

8.Janganlah kedekut dengan ketawa jika si sahabat menceritakan sesuatu kisah lucu dengan kamu.Walaupun kamu pernah mendengar cerita  lucunya itu sbelum itu..tetaplah ketawa...

9.Sesekali kamu boleh mngajak sahabat memakai baju yang sama atau seakan-akan sama dengan kamu.Tetapi kamu berilah sahabat yang memnilih sendiri tema baju yang diingininya.

10.Berikan sahabat kejutan dengan menyelitkan coklat kegemarannya dimana-mana tempat yang disedari oleh sahabat anda..jangan kedekut..hee

11.Jika sahabat berada dalam keadaan penat atau selepas mengalami emosi marah,tidak salah jika kamu memberikan urutan ringan kepadanya.Dengan cara ini,kamu boleh membantu sahabat meredakan  tekanannya.

12.Cuba korang kumpul gambar atau maklumat tentang artis atau apa jua perkara yang digemari oleh sahabat kamudan berikan kepadanya..pasti dia menghargainya..

13.Jadilah pemaaf.Tetap tersenyum sekiranya sahabat terpatahkan sepit rambut ke atau apa je r..hee

14.Sewaktu sahabat menyatakan rasa kesalnya selepas melalukan sesuatu kesalahan,kamu suarakan pada dia,"jangan bimbang kamu masih belum terlambat untuk memperbetulkan keadaan."

15.Sesekali,beri kejutan kepada sahabat dengan membawa dan belanja sahabat bersantai di sesuatu destinasi yang menghiburkan..Tapi pastikan korang cukup duit dulu yer.!!

16.Luangkan hari minggu bersama sahabat korang sambil 2 boleh melakukan apa2 aktiviti yg menyeronokkan.

17.Hadiahkan sesuatu pada sahabat korang.

Banyakkan cara nak jaga hati sahabat korang..korang x perlulah buat semua seperti kat atas 2..cuma buat apa yang korang mampu jer..itu pun dah berbaloi..hehe...ok r..jari pun penat dah menaip nie..nak rehat sebentar sebelum sambung berblogging...




16 November 2012

1ST MEGA-GIVEAWAY BY GIRL ON THE SLOPE

11/16/2012 13
1ST MEGA-GIVEAWAY BY GIRL ON THE SLOPE
                                                      
 Nak Join Klik Banner Atas 2...

Hadiah Menarik.. so apa g.jom join..
Tag kepada semua rakan2 yer..





14 November 2012

Giveaway : Harapan Saya...

11/14/2012 3
Giveaway : Harapan Saya...






Harapan saya..tambah kenalan lebih ramai lagi...hehe



13 November 2012

~Tamat Sudah~

11/13/2012 0
~Tamat Sudah~
Fuhh penat x habis g..huu..gathering ke-7 WAPC dah berjalan dengan jayanya...tapi tahun depan..gathering ke-8 akan diadakan di NEGERI SEMBILAN..berat beban ditanggung..ahli2 yang datang bukan sikit,ahli terdiri dari negeri Pahang,Terengganu,Kedah,Pulau Pinang,Perak,KL,Melaka dan Johor.bygkan berapa ratus biji kete yang akan sampai kat N.9 nanti..Sapa2 ada idea macam mna nk buat gathering lain dari yg lain,boleh r komen..lagi 1 mana homestay terbaik kat n.9 nie..huhu..lagi 1 sapa2 ahli blogger yang bermurah hati nak menderma atau nak memberi sumbangan..silakan..amat dialu2kan..sebab warga WAPC akan melawat rumah anak2 yatim @ warga tua..korang boleh menderma dalam bentuk apa pun sumbangan 2..asalkan ikhlas...Siapa berminat boleh pm fB saya..Sumbangan walaupun sikit tapi bila dah dikumpul2 akan jadi banyak..maka akn berkurang r beban yang ditanggung oleh mereka yg memerlukannya..




09 November 2012

I'm Alrealdy Now~

11/09/2012 1
I'm Alrealdy Now~


Lagi 3 jam untuk memulakan perjalanan bersama kawan2 WAPC NEGERI SEMBIlAN menuju  ke KUALA LUMPUR sebelum meneruskan perjalanan ke KEDAH...kawan2 doakan kami selamat sampai dan selamat pulang ye...hehe...Bye3...lagi 4 hari kita jumpa..*_^...




08 November 2012

No title....

11/08/2012 1
No title....
Haa..maka begitulah endingnya citer  Drama Julia...tidak .... pas nie tepat jam 7 p.m  xlah tergesa2 nk duk dpn tv..haha...iye ke ..kot2 pas nie ada drama best kat tv 2 ganti drama julia..x ke duk dpn tv jugak..haha...by the way...x puas hati r ending gitu jer..eh3 pandai2 nak ubah skrip org pulak..ko siapa haa...hee.....

Mood:X sabar nak konvoi g kedah sok..excited...haha...dah merapu lam nie..





07 November 2012

~Love My Blog~

11/07/2012 1
~Love My Blog~





Sapa setuju tajuk entri diatas?angkat kaki cpt2..huhu..xda r..gurau je..korang2 yang ada blog mesti sygkan blog korang kan..kalau tidak xkan r hari2 n sanggup habiskan masa depan blog..betul x...hehe..sama juga dgn saya..dan pengumuman2...sebab itulah tajuk blog saya nie saya namakan "Duniaku,Diariku,Kehidupanku"...Saya jenis yang memilih kawan..n mungkin sebab itulah saya x ramai kawan..tapi x semestinya saya xboleh berkawankan..bukan apa..saya nie tengok orang jugak kalau nak berkawan..orang yang boleh masuk dengan perangai saya boleh faham saya diorang boleh saya jadikan kawan..tapi kalau tengok jenis yang terkinja2,tergedik2 jenis minta perhatian..boleh pergi jauh2..menyampah je rasa...buat sakit mata tengok..buat malu ja nak berkawan..bkn apa orang akan kata dia tapi kita yang kena tempias sebab kawan kan...hehe..2 sebab saya lebih rela duk kat umah mengadap laptop berjam2 dari kuar lepak dan mata melihat benda yang buat diri 2 menyampah!..Sapa setuju dengan saya..bagi r komen..sapa yang x setuju..jadi silent reader ja yea..hehe..

P/S:Cerita ini xda kena mengena kepada yang masih hidup ataupun yang sudah tiada....

Saya tersangatlah x bosan  berdiam diri mengadap laptop sambil berblog tapi tersangat bosan duk melepak  sambil berdiam diri....Bek duk diam2 kat umah..jimat duit walaupun seringgit  pesan air kat kedai makan,..minum air kat umah x pyh bayar..boleh refill lagi....






~Rajin~

11/07/2012 0
~Rajin~



Hari nie saya rajin untuk mengfollow blog rakan2 yang join contest cute picture..hehehe...Hope sapa2 yang join contest 2 follow sy juga taw..hehe..penat saya follow korang....sambil2 2 boleh kita kenal2 kan3...


Korang2 yang saya dah add..hehe..Tengok lah sini

05 November 2012

~Good Luck SPM~

11/05/2012 3
~Good Luck SPM~



Selamat menghadapi peperiksaan SPM ye adik2 juga kepada adik saya..jawab exam btl2 taw...hehe...Ramai antara rakan2 blog yang ambil spm kan..so jangan rajin sangat buka fB & Blog yer..hehe..nanti kang x dapat study pulak..pas abis exam baru leh duk berjam2 kat dpn pc& laptop..hehe...wish u olls smua berjaya...




03 November 2012

~Mood sabtu~

11/03/2012 0
~Mood sabtu~
Hari sabtu adalah hari bermalas-malasan..eheee..tapi tidak dapat pula sebab kena pergi tengok Jelajah Hiruk piruk Nogori FM,ada autoshow sekali bertempat di Taman Bukit Chedang Fasa 2...Ermm.xdapat r laklayan Fb @ Blog nie...










02 November 2012

~Contest: Saya Sayang Kamoo Sahabat ^_^~

11/02/2012 9
~Contest: Saya Sayang Kamoo Sahabat ^_^~


Teruja nak join Contest nie..hehe..sebelum 2 kalau ada sesiapa nak join klik ja Banner kat atas 2 yer..jan memalu...

 Taw x kenapa saya teruja sgt..hehe..byk kenangan manis bersama sahabat2 saya dari sekolah menengah sampai r sekarang..kesempatan itu juga r saya ingin abadikan kenangan bersama mereka di blog saya yang tidak berapa comel ini..Saya doakan semoga berjaya dalam hala tujuan masing2...

Sahabat adalah orang yang memiliki rasa tanggungjawab terhadap diri kita, tetapi tidak memiliki hubungan darah. Dalam erti kata lain, sahabat bukan terdiri daripada adik-beradik tetapi berupaya mewujudkan hubungan yang mirip hubungan persaudaraan antara adik-beradik. Sahabat adalah orang yang banyak memberi manfaat dan kebaikan kepada kita, dan kita juga begitu.

Sahabat adalah seorang yang setiakawan, boleh membantu apabila kita berada di dalam kesusahan, meredakan kesedihan ,menghilangkan kebimbangan dan sanggup berjuang demi kebaikan kita. Sahabat adalah orang yang mampu menyimpan rahsia dan keaiban kita. Mereka akan sentiasa melindungi kita.

Sahabat tidak semestinya memiliki minat atau pendapat yang sama dengan kita, tetapi mereka akan sentiasa ada apabila kita memerlukannya. Sahabat adalah orang yang membuatkan berasa selamat apabila mereka ada bersama-sama, sebab mereka adalah orang yang sangat setiakawan. Sahabat adalah orang-orang yang sangat menyayangi kita.

Sahabat kadangkala adalah penjaga, pelindung dan semangat mereka akan sentiasa ada bersama kita.Betul x..hehe....

Saya abadikan gambar masa saya Form 5...

Teka mana 1 saya..hehe

Kelas yang happening..

Miss this  moment..


Semua kengkawan masa form 5 dulu adalah sahabat saya..hehe..tengok je r gmbr2 kat atas..boleh nampak betapa antara kami tiada jurang perbezaan pun..sehingga kini kami masih berhubung..walaupun alam persekolahan telah ditinggalkan 7 tahun yang lalu..kitaorg berhubung melalui 1 group dalam fB...dari situlah kitaorg bertukar2 cerita..

Melanjutkan pelajaran ke kolej memutuskan jarak antara mereka..apalagi kerana melanjutkan pelajaran ke semenanjung...Tetapi itu tidak bermakna saya tidak boleh dapat sahabat seperti mereka kan..nah2..bukti saya dapat sahabat yang terbaik...Setiap satu gambar di bawah mencatatkan memori paling indah sekali...

Masa nak g ulu bendul

Ramai-ramai g serbu umah lecturer tym raya...

Genting tym.


Ke kilang coklat Beryls

Abis kuliah g melepak kt taman..hehe

Port Dickson...

Pakat2 1 kelas buat team Futsal..

Geng umah...sempoi gitu..sebelum p kuliah & Balik kuliah mst amik gmbr..

kat mana nie..hehe..
Nie pula geng futsal baru..hehe..diorang jemput saya join diorang punya team..walaupun x sama batch,usia..tetap boleh jadi sahabat...

Bersama medal kemenangan..

Kaki ku...alahai...

Ini kami....

Nie pula semasa praktikal training...haha...byk kenangan manis tym nie..sweet2 gitu...


Antara rakan2 praktikal training..

3 org yang sentiasa bersama kemana jua....

Pagi2 kena buat senaman

Permainan yang memerlukan kesefahaman masing2..

BBQ time..

Haha..sy tengah buat apa 2..



Ok..citer tamat..eh..tunggu 2 citer masa sekolah n kolej ok!!...Sekarang nie saya dah ada sahabat baru..bukan sahabat2 lama saya tinggalkan..cuma mereka masing2 ada komitment dalam hidup..kerja berlainan tempat..menghadkan pertemuan antara kami...tidak bermakna persahabatan yang terjalin akan putus ok...
Ok.. nie citer masa sekarang nie..saya ada 2 sahabat yang kenal sejak 2008 lagi..dari hari ke hari perhubungan kitaorang makin rapat..pantang sorang xda..mesti dicarinya..n tidak best kalau x lengkap bertiga...
diorang adalah:
  • farieza ayu-orangnya bersuara macam speaker radio bila dia ada kecoh..x kering gusi dibuatnya..ada ja idea nak berkata2...
  • Bonda-ok..gelaran bonda sebab budak2 kete gelarkan dia..so smpai sekarang still pnggil bonda..Sama periang macam ayu,cuma speaker dia x lah kuat sngt..hehe..N satu hobi kitaorang adalah pantang nampak kamera mesti amik gambar..sampai orang gelar kitaorang muka lensa..haha..


Layan...

Lupa nak cakap..kitaorg sebenarnya dari kelab WAPC(Wira Aeroback Performance Club)

Pelbagai gaya..

nampak x pempuan sorg baju itam sorang g merah..2 r kami..



Errmm..selain itu ada sorang g sahabat saya..hehe..dia adalah tutttt...hehe...peneman dikala suka dan duka,sanggup berkongsi apa sahaja..u are the best man r...haha..terlebih sudah
Another one...this is my mom...banyak mana pun sahabat kita,sahabat terbaik adalah ibu kita sendiri...sebab dia tahu apa keinginan kita,tahu kita sakit n sanggup berjaga tengah2 malam semata2 jaga tym kita sakit...Tapi meletakkan ibu sebagai sahabat adalah tidak mungkin kerana ibu adalah lebih dari itu. Disebabkan nilai ibu lebih dari seorang sahabatl kerana..
  • Mendengar dengan penuh perhatian
  • Memahami situasi seolah2 dia merasa apa yang dirasakan oleh anaknya
  • Mengiktiraf anaknya sebagai manusia yang punya perasaan, fikiran dan ‘privacy’ sendiri’
  • Membantu menguraikan masalah anak.
Nilai tambahan yang ada pada ibu yang tidak ada pada seorang sahabat ialah
  • Ketakutan yang tinggi akan kesalamatan anaknya
  • Kasih sayang tidak bersyarat
  • Kehebatan doa yang tidak putus2 untuk anaknya
  • Sanggup menderita demi anak
  • Allah akan redha hanya selepas ibu redha
    T
Love  u mom..


Sekian..hehehe..



Saya Tag kat:
*chumot
*caah
*shu