February 2012 - Fiqa story

24 February 2012

Geram melampau..

2/24/2012 1
Geram melampau..
Ari nie tengah jemur kain...tiba2 nampak kucing ku yang dah lebih semingu xda kt umah kuar dri umah Org  ****.....perasaan tiba2 brubah...Geram+Sakit hati+dendam smua ada...
Kucing ku 2 berlari datang ke arah ku..Aku angkat....amak aii...ringan giler..sampai terasa tulangnya...kelaparan sungguh dia..kesiannya..Aku rasa nak pergi gegar ja rumah orang S*** 2..Tak teragak2 nak kurung Kucing org..Weii aku x cari pasal dengan KAU..jangan cari pasal dengan AKU...aku bukan lah nak gaduh disebabkan kucing k..Tapi masalahnya..Kucing org 2 Weii...Kau bukan xtaw kucing 2 ada pemiliknya..Kalau kucing 2 ko jumpa kat tengah jalan KO PUNGUT..AKU x Kisah...Buat baik x Bertempat..Kesian betul r...DAh xda cara lain kah nak buat baik..Buat baik apa kemendanya....PUiii....


Ko ingat org xtaw ko pnya pintu umah trttp rapat supaya kucing2 ORG YANG KO CURI 2 x kuar...kalau aku ada 10 ekor kucing 10 2 jga r ko CURI...aku BENGANG ja dengan orang BANGANG nie

20 February 2012

Why Hormat???

2/20/2012 1
Why Hormat???
Kenapa kena Hormat???Hormat itu penting..knapa tulis entry ini..  sebenarnya lebih kepada sakit hati sekarang ni. takpe la. niat di hati tak mau tulis entry ni dengan emosi yang tengah MENGUASAI diri. sat g kot teruk plak la entry aku ni penuh dengan caci maki. malas la kan nak maki maki. dosa yang banyak ni pun tak tertanggung takkan aku nak tambah dosa plak lagi free free macam ni.
Perkataan 'hormat' dalam Kamus Dewan edisi 4 memberi maksud 'mempunyai pandangan yang tinggi terhadap seseorang dgn memberikan layanan yg penuh sopan, khidmat, takzim'. Tetapi dari segi amnya semua orang mengetahui istilah hormat tersebut bukan?

sejauh mana kita semua taw nak hormati orang lain. senang cakap la, sapa la yang takmau dihormati. maksud DIHORMATI yang aku nak gtaw kat sini bukan DIHORMATI sebab dia tu insan yang femes atau popular. tapi dia DIHORMATI kerana dia juga insan biasa. tapi apa yang aku tengok dan lalui sekarang dalam kehidupan aku sehari hari ni, aku tak penah lagi la jumpak orang yang hormat dengan seseorang tu sebab dia tu manusia yang ada hak untuk dihormati. kalau nak kira pangkat umur la kan, memang la biasanya kita akan kata, yang muda, kena hormat yang tua. tapi macamana pulak kalau yang tua tu sendiri tunjuk contoh tak elok? cakap kasar, tinggi suara walaupun kita cakap ngan dia baik baik?? dan pendek kata, TAK MENGHORMATI PERASAAN ORANG LAIN.

macam tu ke nak suruh orang lain hormat?? tolong lah...aku bukan nak hipokrit, tapi aku meluat la orang camtu. dok buat seolah olah kita ja kena hormat n cakap sopan sopan ngan dia. tapi dia?? ok fine. konon konon tacing bila orang cakap kasar ngan dia. abeh tu, aku ni tataw nak tacing ka?? weii...berapi kot ni!! *dalam dok kata tamau emo aku emo gak ni..ggrrrrrrrrrrrrrrr*


Aku selalu rasa aku ni bila orang nak guna kat aku ja akan orang cakap bebaik. contohnya nak mintak tolong ka pa, mula la rasa macam da orang nak masuk dalam kain. cuba waktu len tengok. haaaa...jangan harap la...orang layan aku cam sampah kot.. eeeeuuuwwwww..hina gila rasa. kadang kadang aku rasa aku dikelilingi dengan orang yang memang tak leh nak pecaya. sebab pa? tanya la diri sendiri. tepuk dada, tanya la minda! besaq panjang dah kot.



P/S:sorry to say la kan, aku rasa malas nak hormat orang yang tataw nak hormat orang lain  ni. tapi, pegang la kat hukum karma. kalau kita tak hormat orang, camna orang nak hormat kita balik. so aku nak rileks ja la walaupun dalam hati ada gunung berapi. 

16 February 2012

Camaro...

2/16/2012 0
Camaro...
hahahaah..apa benda nie.....asyik2 keta nie..xda lain kah...
dalam entry sebelum nie pun tentang Kereta Camaro....
bukan apa...saja nak bagi tunjuk model dari yang first hingga ke latest model...
my h**** pun ada jugak taw Camaro..haaaaaa.....Biaq betul.....
ada r..x Caya ke.....

........................................................................................................................

haaa...kan..orang cakap tidak nak percaya...
biar pun cuma  kereta Rc...huhuhuhu....

Hobi encik H**** sekarang nie ialah men kereta RC...
Jom ramai2 ckp..macam budak2 r you nie.........(^-^)
Xpe r kalau dah minat..apa boleh buat kan....
mahal x mahal jer r...ble tahan jga....nak jaga macam kereta sebenar you...

13 February 2012

Aku Bosan!!!!!!!!!

2/13/2012 1
Aku Bosan!!!!!!!!!
Stress...stresss...streesssss.........aku stress...rasa nak balik blajar jer....stress blajar xlah seteruk stress kat tmpt keje nie ha...adoiyai....menyirap jer rasa...

11 February 2012

Health and Body Care

2/11/2012 1
Health and Body Care

Top 10 Foods for your Brain Health

What should I eat for my braain health? Why am I slow to learn?
Well, many things that can affect your brain health, but in this article, I will discuss about top 10 foods for your brain health. 

10. Oysters / Shellfish / Oyster

If your hobby seafood, of course you like to eat this. Research has shown that oysters are very beneficial for your brain. Oysters are rich in minerals zinc and iron, which helps you to keep your mind sharp and improve your ability to recall information easily. Zinc and iron have been associated with the brain's ability to stay focused and remember information. Lack of zinc and iron can lead to memory lapses, poor concentration, and of course other diseases throughout the body.

9. Whole Grains / Cereals

Whole grains are brown rice, oatmeal, whole grain breads, wheat, etc.. These foods work to increase blood flow to the brain, which means very supportive of quality and quantity of brain function. These grains contain lots of vitamin B6, which is filled with thiamine. Thiamine is great for anyone who seeks to improve memory. Scientific research has shown that memory loss increases dramatically when you reach the end of the 60's or early 70's, eating whole grains is good for you when age was older.

8. Tea / Green Tea

You like to drink coffee in the morning? you try to replace it with a cup of tea! Just freshly brewed, green tea or black tea is very beneficial for your brain because it contains catechism. Have you ever had a day where you just feel tired, tired, and "too lazy" to think? Maybe because you are less catechin in your brain.  Catechin is useful to keep your mind sharp, fresh, and functioning properly. It also allows for more relaxed and help to combat mental fatigue. Green tea is much more powerful than black tea, both are very good for you.

7. Eggs

As we get older, our brains begin to shrink because of something called brain atrophy. However, we can fight this natural process by regularly consuming eggs. This is because eggs contain lots of vitamin B12 and lecithin. Vitamin B12 helpful against brain shrinkage, which is often seen in Alzheimer's disease. Eggs, although it is very unhealthy if you eat too much, because it is full of essential fatty acids. Egg yolk, although very high cholesterol, choline is also high, which is the substance of the brain cell builder. Choline can help improve your memory. But do not most of the well, just 1-2 eggs a day.

6. Curry / Spices

Spices are very diverse and not limited to the coriander, turmeric, pepper, chili powder, paprika, cumin, cinnamon, cardamom, star anise, kelabet, aniseed, bay leaves Koja, and cloves. Spices are very useful to keep the brain fresh. As the main ingredient of curry powder, curcumin is full of antioxidants that help fight brain aging and maintain cognitive function as you get older. Antioxidants also fight free radical damage that can occur in the brain and body. Free radicals can cause inflammation and other diseases in the body. Kari is not only good for the brain, can also fight diabetes and heart disease.

5. Berries / Fruit Berry

Blueberries are very good in improving motor skills as well as your overall learning ability. Most berries, including blackberries, blueberries, raspberries, etc., are full of antioxidants that are excellent for improving brain health. You can help reverse the effects of aging on the brain by eating this fruit once a day. Berry, most contain fisetin and flavenoid, which is excellent for improving memory and allows you to easily recall past events.

4. Nuts and Seeds / Nuts

Looking for a snack that has everything good for the brain? Is a snack of nuts and seeds. Such as peanuts, hazelnuts, cashews, almonds, walnuts, pecans, pumpkin seeds, sunflower seeds, and other types of nuts or seeds that you can think of, good for your brain. Nuts and seeds are full of Omega-3 and Omega-6 fatty acids, as well as folate, vitamin E, and vitamin B6. All of these nutrients allows you to think more clearly. They also help you think more positively, because the Omega-3 and Omega-6 fatty acids work as natural antidepressants. Some seeds and nuts are also full of thiamine and magnesium, which is good for memory and cognitive functions of the brain.

3. Leafy Green Vegetables / Vegetables Green

Green leafy vegetables such as cabbage, spinach, etc., is very good for the brain of children and adults. These vegetables are very helpful when it comes time to remember old information and processes as you have just learned yesterday. This is because these foods are full of vitamins B6, B12, and foliate, which is an important compound in the brain needed to break down levels of homocysteine, which can lead to forgetfulness and even Alzheimer's disease. These vegetables contain iron which is often high. So the kids get used to eating greens!

2. Fish / Fish

Fish as a whole is very beneficial to your health, especially for your brain. Fish is full of Omega-3, which is a fatty acid that is very beneficial to the body in various aspects. Eating one serving of fish a week can greatly reduce the chance of getting Alzheimer's disease. These fatty acids help with brain function because they coat the neurons which sometimes have a rigid layer of fatty acids due to the high content of cholesterol and saturated fat in the body. Omega-3 will coat the neurons with good fats, which allows them to move easily throughout the brain. Omega-3 also provides more oxygen to the brain, and allows one to store new information while still remembering the old information. The best fish to eat for brain health are salmon, tuna, and herring.

1. Chocolate

As you replace your coffee with hot chocolate drink in a day, in addition to delicious, chocolate is very nourishing to the brain. Scientists have proved that the content of antioxidants that are found only in two or three tablespoons of cocoa powder is more powerful than antioxidants found in other foods, such as green tea or red wine. The main antioxidants found in cocoa, which is known as flavones, it is important to help increase blood flow to the brain.

 

10 February 2012

"Aku BuDaK BaRu BeLaJaR "

2/10/2012 0
"Aku BuDaK BaRu BeLaJaR "
Arie Nie start keje...Mak DatuK...MaLaSnya naK banGun...Set Jam KonOnnyA..Siap SeT LaGu best lglagi...HAaaaaaaaa...SeT Jam 7.30 a.m...Jam dah berbunyi dh..2 3 kali lagi...X bangun2 jugak..Klu kat Umah Kampung..Dah kena ketuk pintu balik kot...Buat malu jer..adik paling kecik yg ketuk....kat sini..Haram....Siap Letak bantal kat atas kepala lagi...Jeling Jam kat dinding dah jam 8.00 am dh..dri 7.30 kot jam brbunyi..arghh malasnya nak bangun..xpe..set tym smula..kali nie 8.15 a.m bangun..Sambung tidur semula..sambung mimpi indah yang tergngu..erkk boleh pula..member kat sebelah...lagi r Teruk...pasang alarm smpai 4 hp..bangun x juga...hanyut trus...ntah SaPa r 2.......................................................................................
Alih2..*.15 a.m..bunyi alarm g..gerrrrrrr..kacaunya..2x bunyi,,akhirnya bangun jugak...dengan paling malas semalasnya..hahaha..bagun mandi n siap2..Dengan Malasnya siap jugak r walaupun tahu start keje jam 9.00 a.m(bru nak melapor diri dah nak buat taik dengan malas bangunnya dengan lambat datangnya...P/S..dilarang meniru lagak aksi ini bagi yang baru nak start nak keje..x pasal2 awl2 kene reject..hahaha..Akhirnya sebelum 9.00 a.m sampai juga kat opis...Ada sorg staff kata pagi nie ada meeting..makk aii..apa nak buat nie..dah r x reti xtau hal2 berkaitan dengan keje nie...Badan seram sejuk jer..mengeletar semacam...."Orang atasan blah2..blah2..blah2..Ok hari nie kita ada staff baru.Staff baru sila kenalkan diri anda...
Dupp..Dupp..Dupp...semua orang pandang...Aduiyaiii..Bab2 nie r yang aku lemah nie,dengan pandangan semua orang cara nak makan orang jer...****Weiii korang X sarapan pagi ke pagi tadi...hanya mampu menjerit dlm hati ja r..X Bran Bro..Mo kena tendang kuar Jap G....

Saya blah..blah..blah
Belajar blah..blah...blah..
Asal blah...blah...blah..blah....(Eh..Nak jega ke..???/)

Ok..settle..Meeting pasal mesyuarat siap....Pegi kat meja yg telah disediakan..terkalut2 sorg diri..almaklumlah x tau apa nak buat...datang r sorg Cik yang baik hati nie..Cik ivy,awk kene stdy sikit pasal kompeni nie,spya org kol senang nak explain...Bidang tugas nie haa..Blah3....
Kena buat Minit mesyuarat..Blah..blah..blah...Adoiyai bosan..Ari pertama dah macam2 kena buat..slow2 r..aku nie bukan robotBukan Korang bayar gaji aku RM3000 sebulan...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Settle keje...Mesej c-dia r..nagcau dia buat keje..nak buktikan tym keje pun boleh mesej juga)
(nak berlagak Konon)
**Lepak2 dulu..nasib baik bawa novel..selamat aku,X juga keboringan..takut Bos nampak?DunT wory r..Xda CCTV pun...klu ada bos buat rajin2 ler..kan senang..hahahaha..Lain R kalau Kat SPA aku keje dulu,depan,belakang,tengah,segala sudut dipasangnya kamera..nak amik ko..aku berhenti xke ko susah..ko ingat senang nak cari pekerja sebagus aku,sebaik aku**(Perasan je lebih)ahhahaha..walaupun teruk aku simpan jer dlm hati..sebab aku adalah aku...cheeewaahhh.....eh ada kaitan ke...merapu jer..
Aku diam x beerti aku mengalah/tunduk/diperbodohkan..
aku benci aku simpan..
aku dendam aku pendam
Nakaku maafkan org2 yg pernah buat aku sakit hati...???boleh jer...
TUNGGU KAU MATI DULU....
**haa kan terkeluar segala syaitan2 aku...


Cepat r 5.00 p.m cepat r..x sbr nk balik nie...
5 minit jer lagi..tik..tok..tik..tok...yesss..horry dh blik..mcm bdk skolah pula..hahaha...nie bru ari pertama..blum g seminggu..blum lagi sebulan..setahun..waaaaa..Xnak Fikir..fikir nak balik jer nie...Pegi T2 nak beli Honey Dew Bubble shake !!!!!!telan air liur....

Masa:6.30 p.m (Sambil minum honey dew dengan wafer colkat) gemuk Ler aku X lama agi...


Job summary for admin clerk or admin assistant are;
Provide administrative support to a department and/or Manager. Duties include general clerical, receptionist and project based work. Project a professional company image through in-person and phone interaction.
Job description for admin clerk or admin assistant are;
1. Answer telephones and transfer to appropriate staff member.
2. Meet and greet clients and visitors.
3. Create and modify documents using Microsoft Office.
4. Perform general clerical duties to include but not limited to: photocopying, faxing, mailing, and filing.
5. Maintain hard copy and electronic filing system.
6. Research, price, and purchase office furniture and supplies.
7. Coordinate and maintain records for staff office space, phones, staff leaves, staff attendance
8. Setup and coordinate meetings and conferences.
9. Maintain and distribute staff weekly schedules.
10. Collect and maintain PC inventory.
11. Support staff in assigned project based work.
12. Provide office orientation for new employees.
13. Setup accommodation and entertainment arrangements for company visitors.
14. Other duties as assigned.

06 February 2012

FoR U mY LovELy..Jack Afiv

2/06/2012 1
FoR U mY LovELy..Jack Afiv
Syg…
Usah gusar
Bila melalui jalan sukar
Kerana kita harus sedar
Hidup tidakkan mudah
Jika semangat kita lemah…

Sygku…
Usah membisu
Jika ada rasa terbuku
Bukankah kita ditakdirkan bersatu
Berkongsi rindu dan sendu
Kerana kita harus tahu
Beratnya beban menanggung pilu…

Sygku…
Memang tidak mudah
Untuk memulakan alam baru ini
Tetapi kita tongkah dengan seribu tabah
Dan…semusim sudah kita bersama
Semua yang pahit jadi indah
Bila haluan kita searah…
Sygku…
Menjelang malam ini
Ingin kupinjam cahaya bintang
Biar ia menyinar
Hingga ke siang
Kerana kilaunya adalah
….KASIH SAYANG ISTERIMU…

05 February 2012

Akukah Snow White itu?

2/05/2012 1
Akukah Snow White itu?
Selesai sudah membaca novel Akukah Snow White itu?..
Boring sesangat kat tempat keje..layan novel r jawabnya..cite yang menarik...
Sinopsis:a
Angan-angan mahu berjumpa putera raja dikuburkan dalam-dalam. Kali ini Lisa mahu berusaha gigih menjaga penampilan. Dia sedar, hati yang putih suci lebih bermakna sekiranya penampilannya lebih berketerampilan.
Bukankah itu impian setiap gadis?

Namun Lisa masih dibuli  kerana sikap naifnya. Kali ini kehadiran sepupu kepada Farid, Keisya sering mencabar kesabarannya. Seribu satu degaan terpaksa dihadapinya.
Perangai Keisya benar-benar seperti watak antagonis dongeng Snow White.

Betulkah hanya gadis tinggi lampai dan berkulit seputih salji sahaja yang layak mendapat layanan istimewa di dunia ini?

Apakah Farid juga terpengaruh dengan segala cemuhan keisya kepada Lisa?
Bagi Lisa, biarlah comot asalkan hati lebih putih daripada salju!

Dengan Harga RM16.00..memang berbaloi2..

03 February 2012

NoVeL LaGi...

2/03/2012 1
NoVeL LaGi...

01 February 2012

Cutiku..

2/01/2012 1
Cutiku..
Ari nie 31/01/2011....start dah cuti..cuti CNY....bosannyer..duk kat umah nie...xtau nak buat ape.....nak buat tesis....erm3...pening...nanti r buat nak relek kan otak jap...jammed otak dgn kuliah....hahaha...baru start p otak dah jammed...cam ne nie...adei....tapi x pe r..yang penting skarang nie kena bwt sesuatu untuk menghilangkan rasa bosan.....kawan2 smua dpt blik umah...sy????waaa.....maklum r umah jauh sngat...kna lalu laut china selatan ....tmbg kpl pun mahal sngat...maklum r CNY..Lagipun cuti kejap jer seminggu...TAPI...cukup untuk membuatkan diri nie  bosan....Tapi ada satu benda yang saya nak kongsi kat sini.....
Tahukah??? sedang kiyta asyik melayari internet,tanpa kita sedar ada yang cuba mengintip segala aktiviti yang kita lakukan...harus lah berwaspada kerana banyak laman web yang di tanam dengan "web bug"untuk mengintip kita.
Apakah itu Web Bug?
web bug merupakan grafik pada laman web atau pada mesej email yang direka untuk memantau individu yang mengunjungi laman web atau mesej e-mail.Ia selalunya tidak kelihatan kerana saiznya yang kecil kira2 1x1 piksel.
Mereka yang arif tntg komputer menggunakan web bug untuk mempelajari lebih lanjut tntg diri kita,apa yang kita lakukan dan laman web mana yang kita kunjungi.Walaupun kadang kala kita merasakan dengan memadam Cookie sudah cukup untuk menangani masalah nie..hakikatnya ia tidak begitu.Dengan memadam Cookie mungkin boleh melindungi privasi kita di internet tetapi web bug masih wujud di situ untuk mengintip kita....
OOOHHH xxx....adakah saya sedang di intip sekarang nie.....??????
Terdapat pelbagai cara lain boleh digunakan untuk mengatasi masalah nie..
1.)Tambah aplikasi atau Add )n pada pelayar web untuk mengintip si pengintip ini.Ghostery boleh dipasang pada pelayar web Mozilla Firefox secara percuma dan ia membantu memberi amaran sekiranya sesebuah laman web yang kita layari mengandungi web bug. Apabila kita sedang melayari laman web tertentu dan pada masa yang sama kita sedang di intip,ikon'hantu' akan terpapar dibahagian sudut kanan pelayar dan akan bertukar dari warna kelabu ke warna merah.Itu menunjukkan web bug telah dikesan.Ghostery juga mampu mengesan dan mengimbas Widget pihak ketiga,analitis dan iklan rangkaian dilaman web yang kita lawati.Ia akan menamakan setiap satu web bug atau imej grafik yang terdapat pada laman web tersebut dan memaklumkan kita dalam bentuk senarai.
Menariknya,kamu boleh menyemak senarai ini untuk memastikan kesahihan atau mengetahui apakah senarai yang dipamerkan itu dan seterusnya mengambil tindakan jika perlu.Ghostery boleh membantu membuat pencegahan awal dengan mengetahui apa yang berada di muka web yang sedang kita lihat.Walaupun kita tidak boleh menghalang atau menghapuskan web bug menerusi Ghostery,namun jika kita ingin tahu siapa yang selalu mengintip kita ditalian,'hantu' ini semestinya dapat membantu.
INFO!!!!
# Ghostery tidak membersihkan Web Bug,tetapi memaklumkan kamu sekiranya ia wujud!Ia bertujuan untuk menyelamatkan maklumat tentang diri kamu dari tersebar ke laman web yang tidak selamat.




# Sharing is Caring# 

Sumber:Remaja.

Ntah Ape2..

2/01/2012 1
Ntah Ape2..
MinTak MaaP..BelOg ini masih dalam proses pembikinan...