June 2014 - Fiqa story

30 June 2014

MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W

6/30/2014 3
MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W
Just Share...
1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.
2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.
3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.
4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut
5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.
6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi perwatakkan dan wajahnya.
7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan. Menguatkan belakang,memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.
8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.
9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.
10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.
11. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati~

BACA SINI:Bantu saya realisasikan impian saya untuk orang kurang upaya

UNDER CONSTRUCTION

6/30/2014 1
UNDER CONSTRUCTION

26 June 2014

Untuk pembaca blog saya

6/26/2014 4
Untuk pembaca blog saya
 





Yeayy..akhirnya dah pasang 1 lagi widget untuk komen pembaca..hehe..yang ini untuk tiap-tiap bulan..jadi senanglah kan nak tengok sapa yang rajin drop komen kat blog kita..huhu..Yang satu lagi all time..
saja nak pasang untuk bulanan punya..manalah tahu ada rezeki boleh bagi gift untuk pembaca yang banyak bagi komen kan..hihi...

>>>>Boleh tengok kat sidebar yer...

Cari baju baru dengan baju raya untuk adik

6/26/2014 3
Cari baju baru dengan baju raya untuk adik
Alahai adik..cepat benar besar..ada baju yang mama beli adik tak sempat pakai lagi...xpe lah dik..asalkan sihat yer...'tunggu papa gaji lu yer dik baru kita shopping baju baru dengan baju raya sekali..hehehe.
Ehh..kat mana ada jual baju melayu untuk baby arr?/




Jom join contest
BONIA Bag Me Up 2014 Contest

25 June 2014

Buffet Ramadhan Casa Ombak

6/25/2014 8
Buffet Ramadhan Casa Ombak
Assalamualaikum... Blog akak akmaomar.com Buat Contest SEO

Contest Duit Raya Casa Ombak | Buffet Ramadhan Casa Ombak

Contest Duit Raya Casa Ombak


Kalau sesiapa yang berkunjung ke blog akmaomar.com pasti terjumpa contest ini iaitu "Contest Duit Raya Casa Ombak"- yang dianjurkan sendiri oleh akak Akma Omar dan ditaja 11 orang penaja.

Ramadan menjelang lagi!Kehadiran bulan seribu keberkatan ini sememangnya dinantikan.. Walaupun beberapa hari lagi nak berpuasa.kita nak ucapkan selamat berpuasa pada semua rakan-rakan yang beragama islam.Di bulan baik ini kita harap you all semua ambil peluang untuk beribadat untuk mendapatkan berkat. 





 Apabila tiba sahaja bulan ramadhan antara perkara yang selalu hangat diperkatakan ialah juadah berbuka puasa.Ada yang suka mengunjungi bazar ramadhan kerana pelbagai pilihan makanan yang menarik.Ada juga yang lebih suka masak sendiri untuk hidangan keluarga.Dan tak lupa juga ada yang memilih untuk berbuka puasa di luar seperti di restoran atau hotel yang menyediakan hidangan buffet yang menarik.Apa sahaja pilihan kita untuk berbuka asalkan ianya menepati selera dan kemampuan  masing-masing.

Buffet Ramadhan @ Casa Ombak

Buffet Ramadan 




Bercakap tentang hidangan buffet ini saya boleh cadangkan satu lokasi berbuka puasa yang memang menarik terutama bagi mereka yang gemar masakan ala kampung.Tempat tersebut ialah  Casa Ombak.Sepanjang bulan ramadhan ini,Casa ombak menyediakan pelbagai juadah berbuka puasa dengan sajian yang berkonsepkan citarasa ala kampung dan juga instant cook stall corner.

Alangkah seronoknya andai dapat menjamu selera di kelilingi suasana garden yang santai di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur.Bukan selalu dapat merasainya kan,tapi sekurang-kurangnya dapat merasai sendiri pengalaman menikmati juadah berbuka puasa sambil mencuci mata melihat keindahan Kuala Lumpur dari suasana taman.Sungguh!Pengalaman itu takkan dilupakan.Ia pasti meninggalkan memori yang manis untuk dikenang..Ayuh realisasikan impian anda sekarang dan buat temu janji berbuka puasa dengan keluarga tersayang di CASA OMBAK.
 

 Buffet Ramadhan Casa Ombak


 

Menarik kan?Jadi bagi mereka yang tinggal di Bandar dan sekitar Kuala Lumpur dan tidak dapat pulang ke kampung untuk menikmati hidangan berbuka puasa berkonsepkan ala kampung boleh lah berkunjung di Casa Ombak Kuala Lumpur.Saya pasti setiap hidangan juadah berbuka puasa yang disediakan membuatkan anda bergembira dan berpuas hati.


                                          

Pada mereka yang ingin berbuka puasa berkonsepkan buffet menu kampung,bolehlah berkunjung ke Casa Ombak .Harga bagi orang dewasa ialah RM55.00,manakala kanak-kanak yang berumur 5-12 tahun pula RM27.00
 
Harga Buffet Ramadhan
Dewasa : RM 55.00nett
Kanak-kanak : RM 27.00nett ( 5-12 tahun )
Harga Buffet Ramadan




Lokasi CASA OMBAK:

Casa Ombak. No.22 Jalan Damai off Jalan Ampang, 55000 Kuala Lumpur.
Lokasi Casa Ombak

CASA OMBAK juga mengambil tempahan individu, group, family dan syarikat. Terlebih dahulu hubungi CASA OMBAK untuk reservation.

Kepada anda yang ingin membuat tempahan Buffet Ramadhan Casa Ombak boleh hubungi mereka segera untuk booking.Jangan risau kerana tempat solat juga disediakan.
 




REVIEW CASA OMBAK:

CASA OMBAK Dimiliki oleh Casa Ombak Sdn Bhd. Ombak Creative merupakan butik pengantin yang menyediakan all-in-one pakej termasuk lokasi perkahwinan. Sesuai untuk sesiapa yang berminat melangsungkan perkahwinan secara eksklusif di tengah-tengah kota metropolitan Kuala Lumpur.

  

"YOUR TRUE EXPERIENCE" matlamat utama mereka.

Menyediakan pelbagai perkhidmatan kepada bakal pengantin dari Penjagaan diri, Persiapan perkahwinan, Catering & Canopy, Lokasi perkahwinan dan bermacam macam lagi dibawah satu bumbung.

Hanya dengan membayar mengikut budget dan kemampuan anda, mereka yakin anda akan berpuas hati dengan hasil kerja mereka.




Pakar Dan Berpengalaman Lebih 10 Tahun

Telah stabil selama lebih 10 tahun. Merupakan perancang perkahwinan perkahwinan. Membantu dalam merancang dan merealisasikan hari bahagia anda.Dengan Package dan Perkhidmatan yang disediakan akan membuatkan anda berpuas hati dengan apa yang mereka berikan.


Ombak Creative Top 3 MSMW2014


Berada di  tempat ke-3 terbaik dalam Kategori Business Blog dalam Malaysia World Blogger And Social Award 2014 #MSMW2014.






Pakej Perkahwinan







Kepada anda yang bakal bergelar raja sehari pasti menginginkan hari bahagia yang bakal berlangsung agar menjadi detik yang paling ceria dan paling manis dalam hidup anda. Justeru, persediaan untuk majlis perkahwinan anda perlu diatur dan dirancang dengan sebaik-baiknya agar ia berlangsung dengan jayanya.



Tempahan Pakej Perkahwinan dan sebagainya atau seringkali disebut juga sebagai "weddingplanner" kini menjadi pilihan amat popular di mana sahaja di setiap upacara perkahwinan yang bakal berlangsung. Ia bertujuan membantu setiap bakal pengantin dalam merancang dan menyediakan kelengkapan-kelengkapan dan keperluan untuk melangsungkan upacara perkahwinan.




Pengurusan Majlis Perkahwinan

Menyediakan Ombak Creative Pakej All-In-One yang amat berpatutan merangkumi daripada khidmat pakar perkahwinan, penjagaan diri, pakaian, persiapan perkahwinan, katering, canopy, gift dan bermacam macam lagi. Casa Ombak menampilkan ciri-ciri ala taman yang berkonsepkan english di bawah kanopi beserta dengan pakej yang disediakan amat menarik dan berpatutan.



Ombak Creative juga menyediakan perkhidmatan katering dan kanopi sekiranya anda ingin membuat majlis dikediaman anda sendiri.

Antara perkhidmatan katering adalah…

  • Majlis perkahwinan
  • Majlis pertunangan
  • Korporat, syarikat dan personal event
  • Aqiqah dan Hari Jadi.



Tempahan Hantaran Kahwin Dan Tunang

Ombak Creative juga menyediakan khidmat tempahan hantaran samaada untuk hantaran perkahwinan atau hantaran pertunangan.

Khidmat tempahan hantaran kahwin dan hantaran tunang bersesuaian mengikut tema majlis anda dengan menggunakan bunga-bunga segar.

Antara perkhidmatan lain:

  • Make-up untuk majlis bersanding dan pertunangan.
  • Dekorasi meja dan kanopi.
  • Dekorasi untuk dewan dan pentas.
  • Dekorasi untuk majlis bercukur, aqiqah dan hari jadi.
  • Dekorasi untuk korporat event.



Antara Ombak Creative Events.
 

1.Pearl Haya Booth Decoration


2.BBQ Dinner

3.Birthday Party


 4.Iftar Bersama Anak-Anak Yatim


Artis Yang Menggunakan Khidmat Casa Ombak:








Disebalik Tabir Casa Ombak (Team Casa Ombak)



Anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang promosi Buffet Ramadan atau berminat dengan Pakej Perkahwinan yang ditawarkan?Anda boleh menghubungi nombor seperti yang tertera dibawah untuk keterangan lebih lanjut.Selamat berurusan dengan Casa Ombak Creative.

Casa Ombak @OmbakCreative

Call/Whatsapp : Akma Omar 013 2680001
Tel : 03 21818750  
Call/Whatsapp : 013 624 1417  
Call/Whatsapp : 012 662 1062
Facebook page : Ombak Creative
Website: www.OmbakCreatives.com





21 June 2014

Kenduri kahwin adik hb..Pengacara Rembat Sampai Gol..

6/21/2014 0
Kenduri kahwin adik hb..Pengacara Rembat Sampai Gol..














30 May lepas balik kuantan sebab adik hb kawin eh sebenarnya sambut menantu sebelah lelaki pulak....alah pengacara rembat sampai gol tu....bali kejap jer sebab 2/6 ada appointment cucuk baby 2 bulan pulak...Layan gambar jer lah yer...hihi


Tauke sayur...hehe






Bertiga ..
Bestnya duk dalam carseat..


Pengantin 2 sejoli..

Lena tdo dalam buai..1st time masuk buai nie..pnjm buai kazennya jer..



Pengantin dengan anak-anak buah..hahaha..tengok muka baby kena kacau tdo..maknya paksa bangun nak bergambar dengan pengantin...





P/S:Entri bergambar...











Sebulan menjadi ibu.

6/21/2014 0
Sebulan menjadi ibu.
Saya kira dalam tempoh inilah sebenarnya yang mencabar iman seseorang perempuan tu kan..iaitu masa berpantang..
Masa baby balik umah hari ketiga dah detect jaundis..kesian kat baby ulang alik ke hospital kena amik darah..dan masa sebulan tu jugaklah nurse datang rumah cek tekanan darah..lagi2 kes rujukan mcm saya nie..waaaa..mana nak jaga baby mana nak jaga diri sendiri lagi..nak nangis woo..baby hari yang ke-5 baru kuning turun..masalahnya sekarang tekanan darah saya nie yang tak turun lagi..nasib baik seminggu baby kak ipar tolong jagakan..sampai sekarang kesan cucuk kat tangan tak ilang lagi..kita pun sma jugak kesan cucuk masuk air kat badan masa bersalin tu pun tak ilang lagi..
Tapi masa tu kejap jer sebenarnya..lagi-lagi 1st jadi ibu maka pengetahuan kurang ...tak dapat menyesuaikan keadaan dengan kedatngan ahli baru..malam2 kena berjaga lagi..kita tak tahu dia nangis nak susu ke sakit ke apa ke kan..tapi dalam usia baby 20 hari alhamdulilah kita dah dapat menyesuaikan diri..sebenarnya tak susah nak jaga pun..cuma kena berjaga malam tu wajiblah kan...
Masa cucuk baby sebulan ari tu 3/4 berat baby dah 4.3kg..baby kena cucuk tak nangis & demam pun..anak lelaki kenalah kuat kan...


keesokannya papa n mamanya baw jalan jauh g serting g kenduri kawin member..hahaha..jauh you...

 


Baby ngah tdo tu..huhu..Makcik2 kat sana tegur..kecik lagi nie..maknya pun tak habis pantang lagi...nak buat macamna makcik..maknya dah gian nak berjalan..dah boring duk terperuk kat umah...hehehehe...
Dari sebelum ada anak sampai ada anak mama sorang nie memang kaki camera..rasanya anaknya nanti pun ikut perangai mamanya kot...erkk???

Pengalaman Bersalin Part 3 [Akhir]

6/21/2014 1
Pengalaman Bersalin Part 3 [Akhir]
Macam dramalah pulak kan ada sambungan bagai...

Pas dah settle kat bilik bersalin..daku ditolak masuk ke bilik biasa..hb tak habis-habis g jenguk baby..yer lah bilik dengan tempat baby tak jauh pun..boleh tengok kat cermin jer lah..masa nie baru rasa sakit nak bangun..sakit pinggang lagi mungkin sebab ini kot..Baca Sini..

Petang dalam jam 5 kami terima pelawat pertama..member hb..dengan wifenya..
Oleh kerana bersalin petang masa kena tidur semalaman kat hspt ler jawabnya..keesokannya dalam jam 11pagi baru boleh keluar..


My Baby

Baby n Papa
Tengoklah en.hb..excited..huhu..baby lak buka mata jer tgok ayahnya..

Malam tu tak dapat tidur sangat..dengar bunyi baby jer hb cepat2 pegi tengok..haha..kenal sangat bunyi tangisan anaknyer..mlm tu nurse masih duk pantau tekanan darah..setiap 2 jam duk cek..

Kat bilik bb tu ank daku sorang jer lelaki yg lain semua gugurl..hehe..
Dalam tu ada 4 orang baby termasuk anak daku..comel2 semua..means dah ada 2 orang patient sebelum daku..
Seorang dah bersalin awal tapi operate n anaknya jaundis..sorang lagi bersalin malam sebelum daku masuk..dan sorang lagi yang india saing dengan daku masa bersalin...

Lagi sorang yang duk mengadu kesakitan tu haa...kesian lak dengar citernya..masa kat bilik sempat jugak berbual2 dengan hb n nurse bgtahu...

Pempuan yang daku cerita sebelum ini..masih tak bersalin lagi..lambat sangat bukaannya..anak kedua..memang dengar masa sebelum daku bersalin lagi pempuan tu asyik minta operate..doc ckp dia boleh bersalin normal..tapi bila constraction dtg dia push..tu yang bertambah sakit..doc pun dah x tahu nak kata apa dah lagi..mak pempuan tu pun dah puas tenangkan pempuan tu..malam tu pempuan tu kena operate..sepatutnya boleh bersalin awal tapi dah habis tenaga kan awal2 asyik push..
pempuan tu selamat melahirkan baby girl seberat 3.2kg..dengan operate..
Malam tu masa kuar g tengok bb nampak suami pempuan tu duk kat tangga..xtahu nak ckp tengok ekspresi muka suami dia..ye r isteri kesakitan nak bersalin,mana nak cari duit nak byr operate lagi..
faham jer lah kan kalau private dah bersalin normal pun 1k++..apatah lagi ceaseran...
Redha jer lah...

Keesokan paginya sebelum nak balik doc bg suntikan kat bb cek bb semua ok..daku pun doc cek...
dan baru daku tahu kenapa daku kena pantau..
Masa nak bersalin tu tekanan darah daku tetiba naik..tapi daku tak rasa apa2 pun..huhh...doc sendiri pelik..tapi takpe..semua dah settle..dah boleh balik umah dah..hoyeee...

Sebelum balik dapat gift dari hospital lag..tq so much..

Pengalaman Bersalin Part 2

6/21/2014 2
Pengalaman Bersalin Part 2
Pagi 3/4/2014...

5.30pagi
Bangun sebab terasa nak kencing..masa nie tak perasan lagi dah leaking..tapi perasan sebelum nak kencing tu ada air keluar..buat bodoh jer..n sambung tidur..*hahaha sengal kan..dalam jam 6am rasa air kuar lagi..dah cuak dah..air ketuban pecah ke apa nie..bangun n terus mandi,kejutkan hb cakap kat dia dah sampai masa kot" dia kalut bangun tanya sakit tak?kita kata tak sakit pun..siap2 semua bawa beg siap2..dan pagi tu sepatutnya checkup lagi dengan doc n nak C-Sec..

7.00pagi
Gerak pegi hospital.masih tak rasa sakit lagi..masih boleh jalan laju lagi kot..haha..perut kecik jer kan.. Sampai jer kat hospital cakap kat nurse air ketuban pecah...nurse minta isi detail apa semua dia suh masuk kat bilik menunggu bersalin..dah tukar baju semua n cek CTG baby..nurse suh pegi sarapan dulu..daku masuk ke bilik n hb g beli makan..pas makan masuk semula kat tempat menunggu bersalin..nurse bagi ubat berak..
Masa tu lah datang seorang perempuan nie..mengerang2 kesakitan..huhu..lagak macam dah nak bersalin..masa tu dah 8pagi..daku masih biasa lagi takde rasa sakit-sakit lagi..masa tu dah dalam bilik bersalin dah..biasalah kan dah namanya private..special lah sikit...
masa nie ada tiga patient nak bersalin termasuk daku...yang sorang india yang sorang lagi tak perasan..
Duk terbaring kat katil dengan wayar CTG ....dalam 9pagi doc sampai..dia cek baru 2cm.bila dia cakap baru 2cm,kita pula ajuk semula baru 2 cm?lahh lambat lagilah macam nie.hehe..macam tak sabar dah nak bersalin..masa ni pun masih tak rasa sakit lagi..

Masa nie dah boring dah..tambah dengan dengar suara perempuan sebelah..mengadu kesakitan..bila tanya nurse yang pantau daku..rupanya baru buka 3cm..ya Allah..seksanya..ngatkan dah nak bersalin...pempuan tu nak meneran jer..sampai nurse naik marah..'nurse tu ckp jangan teran lagi belum sampai masa..awak teran2 nanti koyak.....&@####...sampai masa nanti senang jer awak teran..nie belum sampai lagi nie.."daku yang duk sebelah dah nak meremang bulu roma..xtahu macam mana perasaan kalau nak bersalin kat hospital biasa..dengan ramai2 patient yang nak bersalin..

Masa masuk ke bilik bersalin ,nurse minta hb sediakan baju baby..bedung,baju,tuala dengan napkin 2 helai pamper diorang sediakan..kesian kt hb duk kat luar...beg pakaian semua dah kt bilik dah...xlama pas tu nurse suh hb masuk temankan daku..hb masuk..dia ckp ngatkan pempuan tu dah nk bersalin smpaikan kat luar dengar..masa hb masuk dah jam 10pagi..dia tanya ada sakit tak daku cakap takde lagi...tapi masa nie nurse dah masukkan air kat badan..masa nie pun nurse sentiasa pantau pergerakan baby..periksa tekanan darah semua..dalam jam 11 pg doc datang semula cek bukaan..baru 4 cm..tu pun x rasa sakit lagi....
.......................................................................................................................................................................


Dalam jam12lebih dah rasa macam sakit senggugut..tapi tak sakit sangat....anggaran jam 1pm-1.30pm dah sakit agak boleh tahan jugak lah...haha..ckp kat hb dah rasa sakit nie..hb ckp.."ayangkan kuat..lawanlah.."masa nie mengiring ke kanan menghadap hb..nurse datang ckp sakit tak..daku cakap dah sakit..nurse tu bagi  suntikan Epidural kat pinggang..masa dia cucuk langsung x rasa apa pun..

Masa nie nurse duk pantau dalam anggaran 5 minit sekali..dalam jam 1.45pm..
Nurse ckp kalau rasa nak berak bagitahu..daku jawab mcm rasa nak berak..nurse suh hb keluar sebab nak cek..hb keluar..masa nie ada 2 orang nurse datang..nurse yang cek tu cakap dah sampai masa dah..diorang duk kalut2 dengan daku yang terpinga-pinga sampai lupa suh hb masuk dalam..kesian kan...biar betul dah sampai masa..

Nurse dah ready dan nurse suh daku tarik nafas  panjang2 sebelum meneran..p/s:dalam fikir macamna nak meneran sempat lagi ingat jangan angkat pnggung nti ko***.....

Alhamdulillah dalam 3 kali teran maka lahirlah baby boy seberat 2.9kg jam 2 ptg...masa dia kuar jer..bergema tangisan dia..nyaring suara dia..terasa hilang penat meneran sebentar tada nampak wajah putih suci kurniaan tuhan...

Baby dibawa keluar n dimandikan sementara daku pula diurus.Hb masuk..ckp kat dia x smpat nak panggil sebab nurse ckp baby dah nak kuar..hb pun terkejut jugak nurse duk kalut kat luar..x sangka secepat itu..hb ckp dia tak dengar pun suara daku mengerang kesakitan meneran ke apa..dan dia ckp lagi..ayg xtahu syg kat luar cuak mcmna..doa smua..risaukan ayg.."cuma dengar tangisan baby jer..baru dia lega sikit..dia dah tengok baby awal2..

Fuhh..panjangnyer,tu pun ada skip2 lagi...harap faham lah yer entri tunggang terbalik nie....
Part 3 akan menyusul..iaitu part terakhir..

kesimpulannya..
kronologi pengalaman bersalin saya..
Mengandung overdue..
Rasa sakit nak bersalin kurang..
Masa bersalin yang mudah...
TQ Allah...
Tapi anak 1st kan..agat sedikit kelam kabut tapi mengujakan...

20 June 2014

Cara Nak Dapatkan Facebook ID Sendiri

6/20/2014 0
Cara Nak Dapatkan Facebook ID Sendiri




Kalau perasan kan kat fb tu kan ada id..tu bagi yang tak tukar lagi lah..mcm saya gatai tangan nak tukar p nama sendiri,bila nak guna dah huru hara..haha..tapi takpe..ada jalan penyelesaiannya..
Pegi ke link ini...http://findmyfacebookid.com/
Masukkan FB URL korang personal & Fanpages,dan klik pada Lookup Numeric ID...
Tadaaa......
Serta merta dapat iD fb korang..

18 June 2014

Pengalaman Bersalin Part 1

6/18/2014 5
Pengalaman Bersalin Part 1

Ahad eksiden 30/3..dan selasa sepatutnya due date..dan pagi selasa tu pergilah dekat hospital..doc tanya ada rasa sakit-sakit tak..actually soalan yang sama dia sering ajukan sejak dari kandungan cecah 38w lagi..masalahnya langsung tak ada rasa sakit atau keluar tanda semua....Lepas cek semua ok..doc suruh datang semula 27hb/3..
27/3 datang n doc tanya soalan yang sama...dan kali ini dia kata nak tengok bukaan rahim dah terbuka ke belum..buat kedua kalinya kena seluk..dia cek pintu rahim langsung tak terbuka lagi...Adehh..hati dah cuak sebenarnya nie..baby suka sangat dalam perut mamanya sampai taknak keluar....masa nie usia kandungan dah 40w 2d...
Sebenarnya tarikh due date kita adalah 25/3.See dah lewat 2 hari..
Doc suh datang 30hb lagi..uwahh..30/hb tu datang semula..doc tanya benda yang sama lagi..kita masih tak rasa sakit..

Doc pun dah mula risau dah..(40w5d)..doc suh buat CTG..kalau ok dia suh datng lagi 2 hari..
Mean1/4 datang semula..Masa ini dah down sangat2 sebab langsung tak rasa sakit...Alahai baby...Buat CTG lagi..semua ok..Hanya mampu berdoa jer...apa2 jadi kena redha...
Sebenarnya doc ada bincang masa 30hb ari tu..kalau lewat bersalin terpaksa buat induce(bersalin secara paksa) atau C-Section..tapi..ada tapinya...doc cakap kandungan saya tak ada masalah..lagipun bukaan memang xde n perut daku  memang kecik so takde masalah untuk bersalin secara normal..
dan doc bagi tempoh lagi sehingga 3/4...
ok..masa ni memang fikiran dah tak betul lah..kalau 3/4 still xde rasa sakit n bukaan..nak tak nak terpaksa buat C-section ok...dan kosnya agak mahal jugak..ye r bersalin kat private kan...


Tunggu next entri....