2015 - Fiqa story

22 December 2015

Peminat runningman

12/22/2015 3
Peminat runningman




Amboiii adek..kemain ko gelak tengok running man kan....
Petang tadi adek ada appointment checkup 6 bulan..seperti biasa tiap-tiap bulan akan ambil sesi petang sebab papanya kerja pagi.Harap maklum saja lah kalau datang pagi mesti akan balik tengah hari dan kalau datang tengah hari mesti akan balik petang..hehe..benda yang sama yang fiqa hadap dari tahun lepas.Sabar saja lah..sebabnya dekat kk nie ramai sangat orang datang.Tak kira pagi ataupun petang.Agak lama juga menunggu tadi walaupun setiap kali datang dapat nombor giliran awal.

Perkembangan adek enam bulan nie so far ok lah cuma dia x lagi baik dari ruam susu@ruam panas@ekzema kat pipi..dengan batuk kahak lagi.Berat badan adek sekarang 8.7 kg dah pandai duduk sendiri dah,tapi masalahnya meniarap tak lagi,adek oh adek..Selesai je timbang checkup dan cucuk adek,kitaorang pergilah ke mydin seremban 2.


Owh ya mydin ada buat sale hujung tahun tau pakaian kanak-kanak dari harga Rm25.90 jatuh Rm11.90 dari harga Rm11.90 ke Rm5.90.Tu pun pi mydin semata-mata cari tudung..hehe..sempatlah rembat stokin untuk adek dan seluar jeans untuk adek dan abang.
 

 Belanja sekeping gambar mommy dan adek..hehe





Jemput baca sini juga:
http://www.mommyfiqa.com/2015/10/abam-vs-adek.html


14 December 2015

Pengalaman Bersama ONEXOX

12/14/2015 5
Pengalaman Bersama ONEXOX

Pengalaman Bersama ONEXOX |Ini ada pengalaman pertama saya bersama ONEXOX.Pertama kali bertukar kepada telco ini setelah lebih dari 18 tahun bersama dengan MAXIS.


Sebelum tu,kenali Onexox dulu:

One XOX Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat Bumiputera  dan anak syarikat kepada XOX Berhad yang telah beroperasi sebagai Pengendali Rangkaian Mudah Alih Maya (MVNO) sejak tahun 2005. One XOX Sdn Bhd yang telah ditubuhkan pada 2014, secara eksklusifnya membawa jenama ONEXOX bagi memasarkan produk XOX dengan pelan perkhidmatan mudah alih yang unik dan tersendiri.

Pengalaman bersama ONEXOX dan kenapa bertukar kepada ONEXOX.

Saya baru menggunakan ONEXOX sejak beberapa hari yang lalu. Kenapa saya bertukar kepada ONEXOX.?

Kenapa terjebak dengan ONEXOX?

http://4.bp.blogspot.com/-XXbjA5sOxa8/Vm_QQJnVSuI/AAAAAAAAI_4/Nx9ITJxGa5A/s1600/Kelebihan-Simkad-ONEXOX.jpg


1. HARGA SIMKAD YANG MURAH (Cuma RM10 sahaja dan baki tersedia RM5)
  • Kenapa perlu bayar lebih untuk mendapatkan Simkad Yang Murah dan Menjimatkan?
  • Anda boleh memilih sama ada ingin mengekalkan Nombor lama (MNP) atau memilih nombor baru (SP)
  • Untuk SimKad Nombor Baru (SP) anda akan dapat tempoh 28 Bulan tempoh sah secara aktif jika anda dalam masa 30 hari pendaftaran topup sebanyak rm50.
  • Untuk Nombor kekalkan nombor lama (MNP) anda akan dapat 28 bulan tempoh sah aktif secara percuma!!
  • Semua orang mampu! termasuk Golongan PELAJAR pun mampu menggunakan ONEXOX!
 

Pengalaman Bersama ONEXOX-Simkad ONEXOX
 
2. Panggilan SHORT CALL dan VoiceMail hanya 5 Sen sahaja.
  • Kebiasaan Telco lain mengenakan charga SEMINIT jika anda membuat panggilan walaupun kurang dari 10 saat, tetapi tidak di ONEXOX, Kada panggilan kurang dari 10 saat hanya 5 sen sahaja!!!

Pengalaman Bersama ONEXOX-Short call Murah


  • Bukan itu sahaja, jika orang yang anda panggil tidak berjawab, maka panggilan anda akan masuk ke voicemail. Charge panggilan ke voicemail untuk telco lain sangat tinggi! lihat perbezaanya di jadual perbandingan harga dibawah:
Pengalaman Bersama ONEXOX-Voicemail murah

  • Realitinya Jutaan ringgit telah dibazirkan dengan hanya panggilan yang tidak berjawab! tetapi jangan bimbang, selepas tukar anda boleh terus berjimat.
3. Plan yang Flexible iaitu terbahagi kepada dua bahagian , DA dan MA. di ONEXOX 
terdapat 2 jenis baki akaun kredit iaitu akaun DA dan MA.

  • Akaun DA (Dedikasi) = Panggilan dan SMS kadar Rendah/Murah.
  • Akaun MA (Utama) = Langganan DATA Internet, Perpindahan Kredit, Juga boleh digunakan untuk Panggilan dan SMS sekiranya jumlah kredit anda di akaun DA habis.
  • Setiap kali panggilan atau SMS dibuat, Jumlah kredit didalam akaun DA akan ditolak terlebih dahulu sehingga habis, kemudian barulah Jumlah kredit didalam akaun MA digunakan.
  • Di OneXOX menggunakan 2 kaedah block, iaitu cas dikenakan mengikut penggunaan serendah 10 saat, dan 30 saat sahaja! Sebagai contoh, jika anda masih mempunyai baki kredit akaun DA dan anda membuat panggilan kurang dari 10 saat anda hanya akan dikenakan cas 5 sen sahaja!
  • Tetapi jika anda membuat panggilan kurang daripada 30 saat anda akan dikenakan cas 7sen sahaja. Untuk 30 saat yang berikutnya anda akan dikenakan cas 8sen sahaja. Untuk 30 saat seterusnya anda akan dikenakan cas 7 sen semula. Gambar dibawah menunjukkan contoh jika anda membuat panggilan selama 90 saat atau 1minit 30saat.
 
Pengalaman Bersama ONEXOX
 
Pakej TOPUP yang flexible dan MURAH.
  • Anda boleh topup serendah RM 5 hingga RM 50
  • Dicadangkan pengguna terus topup RM50 kerana semua jumlah duit topup itu akan masuk kedalam akaun DA (Panggilan dan SMS murah)
  • Jika anda menggunakan internet anda boleh memindahkan jumlah kredit daripada DA ke MA.


Pengalaman Bersama ONEXOX
 
4. Aktifkan Panggilan lebih Jimat dengan Aktifkan plan  "10 Friend and Family" dan kadar yang sama bagi semua Telco!
  • Tidak kira rakan atau keluarga anda pakai telco apa, Anda boleh aktifkan Plan ini dan menikmati penjimatan 6 sen panggilan setiap 30 saat dan 2 sen sms.

 
Pengalaman Bersama ONEXOX-10 Friend and Family
5. Internet BERKELAJUAN TINGGI
  • Kelebihan ketara dalam OneXOX ialah Internet "Unlimited Speed" iaitu tiada Catuan Kelajuan Internet samada off-peak atau Peak-hour. 
  • Di OneXOX tiada Internet Data "Pay Per Use". Sekiranya koata data telah kehabisan koata, maka tiada akses internet pay per use ( sedut duit dalam diam )seperti yang diamalkan oleh kebanyakan Telco lain di Malaysia.  
  • Anda akan dapat apa yang anda bayar dengan Data internet berkelajuan tinggi.

Pengalaman Bersama ONEXOX-Internet berkelajuan tinggi

 
6. Dapat Percuma 1800 SMS Percuma (150 SMS setiap bulan) untuk pengguna simkad ONEXOX yang baru.
 
7. Tempoh Sah 28 Bulan PERCUMA untuk pengguna ONEXOX!!!

 Hanya boleh diaktifkan selepas anda topup sebanyak RM50!!
Pengalaman Bersama ONEXOX-Sah 28 Bulan


Pengalaman Bersama ONEXOX-Sah 28 Bulan


 
8. Tempoh Sah Aktif Dikira dan di Kumpul.
  • Tempoh Sah Aktif akan dikumpul setiap kali anda topup. Ini bermakna tempoh sah yang baru hanya akan bermula daripada tarikh luput tempoh sah topup yang dibuat sebelumnya. 
 
Pengalaman Bersama ONEXOX
 
9. Kelebihan USer Get User. Berpeluang menjana pendapatan pasif!!!
  • Sejak anda menggunakan telephone bimbit, bilakah tarikh anda mendapat bayaran daripada syarikat telco anda sekarang? Mahukah anda menggunakan telco yang membayar kepada anda? 
         Jawapannya hanya di OneXOX sahaja anda akan mendapat Penjimatan dan        
         Bayaran daripada syarikat!!


Pengalaman Bersama ONEXOX-Insentif ONEXOX User-Get-User


 
      

  • Setiap pengguna simkad ONEXOX adalah layak untuk program "User Get User"ini.
  • Anda cuma pengguna biasa, dan rekeman/ajak rakan anda beli simkad melalui dealer anda, maka anda akan dapat insentif 6% daripada jumlah topup pengguna yang anda perkenalkan pada dealer anda.
  • Anda cuma rekeman kan saja, segala urusan pengaktifan, pendaftaran dan juga pengeposan adalah dealer anda yang uruskan. Sangat mudah tanpa perlu keluar modal dan pening kepala.





Artikel ini saya terbitkan sebagai menyertai Contest SEO Terbaik 2015.
Pengalaman Bersama ONEXOX-Contest Seo


Senarai penaja contest pengalaman bersama ONEXOX

Di bawah ini disenaraikan senarai penaja contest SEO ONEXOX.
  • coretananuar.com
  • discount-hari2.blogspot.my
  • aktifmykad.com
  • tipsexamspa.com
  • kartun-online.blogspot.my
  • ajumohit.com
  •  Hamba Allah,
  •  Hamba Allah, 
  • Hamba Allah
  • ciktom.com
  • vitamin-cerdik.com



Anda berminat untuk memiliki simkad ONEXOX???





http://onexoxstore.com/Afiqah88




10 December 2015

Kontest SEO MYiDEAKiNi.com 2015

12/10/2015 2
Kontest SEO MYiDEAKiNi.com 2015
http://www.myideakini.com/2015/12/kontest-seo-myideakinicom-2015.html 
 "Kearah Menjalinkan Ukhwah Silaturahim Antara Bloggers"

Kontest SEO MYiDEAKiNi.com 2015.Wah ada kontest SEO  lagi.Kali ini dari MYiDEAKiNi.com pula.Hadiah yang ditawarkan sangat menarik iaitu domain nama sendiri,khas kepada blogger yang tidak mempunyai domain sendiri yaitu erti kata lain masih menggunakan blogspot seperti Fiqa nie haa.

1- Memberi peluang kepada bloggers yang masih belum memiliki domain sendiri tetapi masih lagi mengekalkan sistem paparan blogspot. Blogger yang sudah memiliki domain sendiri juga di alu-alukan untuk merebut kedudukan dalam kategori TOP MYUNDi
2- Menjadikan blog domain sendiri sebagai 'Penjenamaan' sendiri yang mudah di kenali ramai bloggers.
3- Kredibiliti pada blog domain sendiri sebagai sumber pendapatan sampingan.
4- Blog domain sendiri boleh dijadikan sebagai blog personal, bisnes, blog umum dan sebagainya.
5- Meningkatkan Trafik Blog domain sendiri berbanding domain percuma sedia ada.
 Ok,kalau fiqa dapat domain fiqa akan tukar dari http://mawarberduri4147.blogspot.my/ kepada mommyfiqa.com..barulah nampak kedewasaan sikit kan..ye lah url blog sekarang dari zaman bujang sampailah dah ada 2 hero.

Mula-mula fiqa berblog masa zaman study dulu,sekadar mengisi masa lapang,berkongsi cerita harian,tips dan apa apa yang menarik join contest tapi sejak dah menjadi ibu sedikit sebanyak entry blog lebih kepada  berkongsi cerita keibubapaan.

 UNDI FIQA YER
http://lynk.my/cwJ9



hadiah yang menarik
TOP SEO- 5 pemenang x domain.com
TOP MYUNDi
Tempat Pertama- RM50
Tempat Kedua- RM30
Tempat Ketiga- RM20

Giveaway Penyertaan (Di taja oleh Zul & Azizi Pets Centre)
5 penyertaan terawal layak menerima Gajet Khas daripada zulazizipetscentre.com.my

 Kontest SEO MYiDEAKiNi.com 2015- Impian Memiliki Domain Sendiri di anjurkan oleh MYiDEAKiNi.com dan penaja utama dari Zul & Azizi Pets Centre.

28 October 2015

Contest Review Lynk.my 2015

10/28/2015 19
Contest Review Lynk.my 2015


Apa Itu Lynk.My
Apa itu Lynk.My. Dibawah merupakan sedikit penerangan tentang Lynk.my( Malaysia Url Shortener ), cara mendaftar Lynk.my dan seterusnya menjana pendapatan melalui Lynk.my. 


Contest Review Lynk.my 2015


Apa Itu Lynk.My ?
Tahukah anda apa itu Lynk.my?Lynk.my merupakan satu website yang dibangunkan oleh anak Malaysia yang menyediakan perkhidmatan memendekkan url/link secara percuma seperti goo.gl dan bit.ly serta memberi bayaran kepada pengguna mengikut jumlah pelawat.sambil pendekkan url boleh jana pendapatan pasif. Jom kita tengok apa itu link di video dibawah...


Contest Review Lynk.my 2015 -Publisher


Lynk.my menawarkan dua servis iaitu publisher dan advertiser. Publisher akan create Lynk dan kemudiannya share Lynk dan menjana wang dari Lynk yang pengguna tu akan share. Untuk Advertiser pula, advertiser akan membuat bayaran kepada Lynk.my berkenaan iklan yang ingin dijalankan, selepas pembayaran dibuat advertiser akan membuat kempen di Lynk dan Lynk akan membantu advertiser menyebarkan kempen mereka.  Beza publisher dan advertiser dalam video di bawah:



Kelebihan Lynk.my ialah:

- Pendaftaran adalah percuma
- Dapat Menjana pendapatan atau pendapatan sampingan bagi setip link yang telah anda pendekkan dan kongsikan melalui blogspot,twitter,istagram dan facebook serta lain-lain laman sosial milik anda.
Cara Daftar Lynk.my
1.Sila kunjungi laman http://lynk.my
2. Pilih " Join Now "
3. Isi ruangan kosong pada " Join Now "
*account type = publisher
Contest Review Lynk.my 2015 -Join now

 
4. Masuk kembali ke email anda untuk mengaktifkan akaun Lynk.my anda 

Lynk.my akan membuat bayaran melalui online banking dalam masa dua minggu selepas pengguna Lynk yang berdaftar menuntutnya (request withdraw). Disamping itu lynk juga menyediakan servis E marketing untuk para peniaga mengiklankan product atau perkhidmatan mereka kepada pengguna internet di seluruh malaysia dengan kadar yang amat berpatutan iaitu serendah RM10 SAHAJA.

Saya sebagai blogger, dah join Lynk ni sebagai publisher. sambil post link entry blog saya di social media tu saya shorten kan dulu URL dan dalam masa yang sama menjana income dari Lynk
Ok done tugasan review tentang system lynk.my
Contest Review Lynk.my 2015 -Banner contest Lynk.my

Sekarang tadaa....dengan hanya review Lynk.my boleh menang hadiah wang tunai RM4000.
Nak join..boleh..boleh..di alu-alukan sangat supaya lagi ramai pengguna shorten link di sana tahu tentang kewujudan LYNK.MY ini.Jom tengok syarat-syarat penyertaannya pula:


[Image: SYARAT-ARTIKEL.jpg]
1.   Ditulis dalam bahasa Melayu atau English sahaja.


2.   Artikel mestilah unik dan asli iaitu tidak menciplak hasil penulisan orang lain. Jika pihak penganjur mendapat laporan tentang sebarang peniruan, penyertaan anda akan dibatalkan serta merta.


3.   Artikel mesti di terbitkan pada atau selepas 27 Oktober 2015. Jika artikel diterbitkan sebelum tarikh terlebut, tidak layak utuk menyertai pertandingan.


4.   Tiada had panjang minimun dan maksimum untuk artikel.


5.   Gaya penulisan artikel ialah bebas.


6.   Wajib memiliki akaun di lynk.my dan maklumat pengguna diisi selengkapnya bagi memudahkan urusan agihan hadiah


7.   Wajib menulis review tentang system lynk.my


8.   Wajib menulis tentang pertandingan ini termasuk senarai hadiah dan kategori yang dipertandingkan.


9.   Bagi yang berminat untuk memenangi kategori TOP lynkUNDI anda perlu menggunakan kreativiti anda bagi menarik minat pembaca artikel anda untuk klik pada CONTEST ID sebagai tanda mengundi anda untuk kategori tersebut. 
Antara contoh yang boleh digunakan ialah :
  • Klik sini sebagai undi saya untuk pertandingan ini
  • Klik UNDI untuk saya memenangi sehingga RM4000 daripada lynk
Peserta juga boleh membuat BUTTON UNDI yang di"link"kan ke CONTEST ID supaya lebih menarik pembaca.

10.Anda digalakkan untuk menggunakan kreativiti untuk design artikel anda bagi memenangi hadiah bagi kategori TOP CREATIVE



[Image: HANTAR-PENYERTAAN.jpg]
1.   Daftar akaun di lynk.my ( username dan email aktif anda )



2.   Tulis entry pada blog anda.

3.   Emelkan penyertaan ke contest@lynk.my dengan format :

  • Subjek /Tajuk emel : Join Contest Review lynk
4.   Masukkan maklumat seperti dibawah :
  • Username di lynk :
  • URL artikel/entry Review lynk.my :
5.   Jika syarat-syarat penyertaan dan penulisan artikel dipenuhi, kami akan balas email anda dan anda akan diberikan CONTEST ID yang akan digunakan untuk menyertai kategori TOP lynkUNDI. Anda boleh edit artikel anda untuk masukkan CONTEST ID ini.


6.   Bagi penyertaan yang menggunakan entry hakmilik orang lain , penyertaan akan dibatalkan jika menerima laporan daripada pemilik asal.

7.   Senarai peserta yang diterima akan diletakkan di bawah post ini.



[Image: HADIAH.jpg]
Semua hadiah adalah dalam bentuk wang ringgit Malaysia yang akan dimasukkan terus ke akaun pemenang. ( No akaun dan bank pemenang perlu diisi ketika mendaftar di lynk.my )




·        TOP lynkUNDI
Tempat Pertama - RM500
Tempat Kedua - RM300
Tempat Ketiga - RM100



 ·        TOP SEO
Tempat Pertama - RM500
Tempat Kedua - RM300
Tempat Ketiga - RM100



 ·        TOP CREATIVE
Tempat Pertama - RM1000
Tempat Kedua - RM500
Tempat Ketiga - RM200


·        Giveaway penyertaan ( sponsored by ikedaikami )


50 penyertaan terawal layak menerima Gajet Khas daripada ikedaikami.com



[Image: GIVEAWAY.jpg]
*hadiah akan diposkan ke alamat yang diberikan melalui akaun di lynk.my
Buat rakan-rakan semua jemputlah join contest yang hebat ini.tidak salah dan rugi jika kita mencuba..good luck semua.

 
 http://lynk.my/xRS
Jangan lupa undi fiqa yer...*_^