May 2015 - Fiqa story

28 May 2015

HEYBABY TO DRYPERS

5/28/2015 5
HEYBABY TO DRYPERS
Assalamualaikum...
Entry berkaitan pamper pulak..haha..ketara sangat dah tak ada idea menulis kan...nak duduk lama-lama depan pc pun dah tak larat..sakit pinggang...nak baring jer sepanjang masa...

Baru-baru nie beli pampers anak..beli jenama HeyBaby jer..tapi memandangkan dah lama tak beli rupanya HeyBaby nie dah nak tukar jenama ke Drypers Classic lah..

Kiranya lepas nie dah tak adalah jenama HeyBaby..
Suka jenama Heybaby nie sebab sudah tentulah murah,haha yang itu wajib,lagi tebal cuma bahagian pelekat tu je lah yang tak berapa elok sebab susah nak tanggalkan dan kalau anak guna pasti akan tinggal kesan kat peha.

Berbanding dengan Drypers,dulu kualiti ok sekarang dah macam nipis sedikit..sekejap je anak guna dah londeh dah pampers.
Tapi sejak anak dah pandai berjalan dah kurang guna pamper jenis strap payah bebenor nak bagi pakai pampers.. Terpaksalah ganti yang jenis pants,itu pun kekadang pandai dia cabut pampers...

Nak marah pun susah..sabar je lah dengan gelagat anak sorang nie...

p/s:Manja berlebih-lebih sejak dua menjak nie..penat mak buyung nak dukung...


26 May 2015

Sakit Lutut

5/26/2015 2
Sakit Lutut


Sakit Lutut


Sakit lutut




Anda sakit lutut?Masalah sakit lutut adalah sesuatu yang normal di kalangan masyarakat kita. Apa puncanya? Bagaimana ingin mengurangkan rasa sakit itu? Kita perlu mengetahui punca kepada masalah sakit lutut ini supaya kita dapat mencegah dari mengalami sakit lutut, atau bahasa klinikal ialah Osteoarthritis (OA). Masalah lutut yang sakit boleh dicegah melalui pemakanan yang seimbang dan juga pengambilan supplement.




APA ITU OSTEOARTHRITIS (OA)?

  • Juga dikenali sebagai arthritis haus terutama di bahagian lutut
  • Ia berlaku dimana apabila tulang rawan telah mula haus, tulang-tulang (joint) itu semakin rapat dan menyentuh antara satu sama lain.
  • Ini menyebabkan kesakitan, bengkak, kurang upaya untuk bergerak jauh.


SIAPA YANG BERPOTENSI MENGALAMI OA?

  • Semua orang terdedah kepada risiko ini (seawal remaja).
  • OA akan lebih terasa apabila seseorang itu semakin mencecah usia 45 tahun.
  • Menurut Athritis Foundation, sebanya 27 million rakyat US mengalami OA, dan peratusan wanita lebih tinggi berbanding lelaki


APA PENYEBAB SAKIT LUTUT?

Sebab yang paling biasa adalah faktor umur. Setiap orang berpotensi untuk mendapat OA. Namun, ada faktor lain yang mendorong kepada proses terjadinya OA.

  • Umur - Semakin meningkat umur, semakin sukar untuk mencegah kekurangan tulang rawan.
  • Berat Badan - Berat memberikan tekanan kepada semua sendi, terutamanya lutut. Untuk setiap paun berat kita bertambah, kita membebankan lutut kita dengan 3 - 4 paun extra.
  • Keturunan - termasuk dengan genetic mutations yang menyebabkan seseorang lebih cenderung mengalami OA. Atau disebabkan oleh abnormalities yang diwarisi dalam bentuk tulang yang mengelilingi sendi lutut.
  • Jantina - Wanita berumur 55 tahun dan ke atas lebih berpotensi mengalami OA berbanding lelaki
  • Tekanan Sendi Berpanjangan - Bergantung kepada pekerjaan yang anda lakukan. Sekiranya anda kerap mengangkat beban berat (55 paun dan lebih), mencangkuk, melutut berpotensi mengalami OA kerana tekanan berterusan yang diberikan kepada sendi.
  • Olahraga - Seorang atlet perlu mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kecederaan. Pemain bola sepak, tenis adalah antara atlet yang berisiko tinggi. Namun begitu, exercise yang ringan dan normal dapat membantu menguatkan sendi.


SYMPTOM SAKIT LUTUT?

  • Terasa amat sakit apabila anda aktif
  • Bengkak
  • Rasa panas pada sendi
  • Tegang pada lutut
  • Sakit apabila menggerakkan lutut
  • Kurang daya upaya untuk menggerakkan lutut
  • Berkeriut (atau bunyi bising) apabila lutut bergerak


BAGAIMANA UNTUK MERAWAT SAKIT LUTUT?

  • Turunkan berat badan
  • Bersenam - Senaman regangan membantu lutut anda untuk lebih fleksibel
  • Ubat Penahan Sakit atau Anti-Radang - Namun begitu, pengambilan berlebihan boleh mengakibatkan kesan sampingan
  • Suntikan corticosteroids atau asid hyaluronic ke dalam lutut
  • Alternatif Terapi seperti acupuncture
  • Pengambilan Supplement (seperti glucosamine dan chondroitin) –
  • Terapi fizikal dapat membantu menguatkan otot dan meningkatkan flexibility di dalam sendi
  • Pembedahan merupakan rawatan terakhir


TAPI TUNGGU..Kini anda tidak lagi perlu risau kesakitan akibat SAKIT LUTUT yang anda alami.Memperkenalkan produk yang mampu membantu anda dalam menangani masalah sakit lutut ini iaitu Pro kas

 sakit lutut

PRO Kas - Muscle Pain ReliefKegunaan dan Manfaat PRO Kas


  • Sengal Sendi
    Anggota badan yang kerap lenguh, kebas dan terasa sengal-sengal bahu, leher atau di mana-mana sendi dapat diselesaikan dengan PRO Kas.
  • Sakit lutut
    Tidak dapat berdiri lama, susah untuk berjalan, solat dan jalankan apa jua aktiviti harian. Mari ikhtiarkan dengan PRO Kas.
  • Tulang
    Pergerakan anda terbatas kerana masalah dalaman yang berkaitan dengan tulang dapat diselesaikan dengan PRO Kas.
  • Kesegaran
    Terasa lesu, lemah, tidak bermaya. Dapatkan kembali kesegaran badan! Anda akan rasa segar dan kembali rasa bertenaga selepas menggunakan PRO Kas


Bahan-bahan


PRO Kas - Muscle Pain Relief

ALOE VERA
Antioksidan, antibiotik yang bekerja sebagai stimulator pertumbuhan sel dan membaiki bekas luka dan sifat inhibitor nyeri.
SOYA
Mengandungi 50% protein bagi setiap 100g kacang soya, merupakan 2x lebih daripada kacang tanah, 11x lebih daripada susu dan 3x lebih daripada telur!
VITAMIN & MINERAL
Kaya vitamin dan mineral seperti kalsium, sodium, besi, kalium, mangan, seng, asam folat, pelbagai jenis vitamin, asam amino.
Delima
Mengandungi vitamin c sebagai penurun risiko arthiritis dan ianya baik untuk tulang.
DMSO
Pembawa bahan-bahan Pro KAS masuk ke dalam anggota badan dengan menggunakan teknologi nano dengan membetulkan DNA tanpa perlu melakukan pembedahan.
Menthol
Mempunyai anestetik tempatan dan kualiti counterirritant, dan ia digunakan secara meluas untuk melegakan sakit otot.

Info dan Cara Penggunaan


Pro Kas yang berkuantiti 30ml ini adalah hanya untuk kegunaan luaran sahaja. Jangan kenakan Pro Kas pada luka atau mana-mana rongga badan. Simpan Pro Kas jauh dari kanak-kanak dan baik disimpan pada suhu bilik.

  • Goncang sebelum guna
  • Sapu pada bahagian yang sakit dengan sekata 


 Untuk maklumat lanjut anda boleh lawati di https://www.facebook.com/prokas.my/
  



22 May 2015

Services Laptop Anda

5/22/2015 4
Services Laptop Anda
Pada yang pakai notebook/laptop kalau dah rase kepanasan terlampau sampai tahap tershutdown sendiri, bawa² la service sebelum mainchip/graphic chip jahanam. Kang dari kos sratus dah terlebih ke kos dekat 4ratus...
Nak service? Meh pm...
‪#‎PesananTanpaTajaan‬
‪#‎BeringatSebelumKena‬
‪#‎SediaPayungSebelumHujan‬
‪#‎NasiJadiBubur‬






Services Laptop Anda


Berminat?Boleh contact nombor ini:Call/Message/Whatsapp(WAN-017-3539857)
Negeri Sembilan

12 May 2015

Rezeki Ibu Mengandung.

5/12/2015 5
Rezeki Ibu Mengandung.
Semalam dapat buah mangga epal dengan buah tembikai susu..Hari ini lepas checkup,pergi rumah kawan suami..kat kawasan rumah dia macam2 ada..Rindu pulak suasana kampung,semua ada,sayur buah-buahan..segalanya senang dapat..kat sini..apa pun kena beli..hihihi




Tengok...penuh bonet kete..ada ubi kayu,pucuk ubi dan kelapa..kalau beli kat pasar ntah berapa lah semua nie kan....







 Sampai rumah,masak maka tengahari n buat ubi rebus...perghhh..macam dah lama tak makan ubi rebus nie..











10 May 2015

Servis Komputer,Laptop dan printer Kawasan Seremban Negeri Sembilan

5/10/2015 0
Servis Komputer,Laptop dan printer Kawasan Seremban Negeri Sembilan
LAPTOP LCD/LED REPAIR-LCD/LED MONITOR REPAIR-MOTHERBOARD REPAIR-SERVICE LAPTOP/PC-ELECTRONIC GADGETS/LAPTOP PARTS MODIFY-PRINTER/FAX REPAIR-ON-SITE REPAIR/MAINTAINANCE SERVICE
Servis Komputer,Laptop dan printer Kawasan Seremban Negeri Sembilan

Bagi anda yang tinggal dikawasan seremban dan ada masalah komputer/Laptop/Printer,ada menyediakan khidmat servis komputer/Laptop/Printer anda.

Servis yang disediakan:
1.Notebook & Desktop Repair
2.Software installation & Upgrade
3.Hard Drive Replacement
4.Hardware Upgrades
5.New Computer Setup
6.Custom Build
7.Data Back Up
8.Data Recovery & Error Messages
9.Preventive Maintenance
10.Printer Repair  & Service

Berminat?Boleh Whatsapp (WAN-0173539857)(WHATSAPPS SAHAJA)

04 May 2015

Paparan Google Hari Ini

5/04/2015 0
Paparan Google Hari Ini
http://mawarberduri4147.blogspot.com/
Bartolomio Cristofori's 360th Birthday


02 May 2015

Cotton Flannel Comel.

5/02/2015 3
Cotton Flannel Comel.

Tercapai juga hajat nak beli cotton flannel sendiri untuk buat bedung baby..OMG comel-comel semua sampai tak tahu nak pilih you all..rasa nak grab je semua..

Hasilnya..taadaa...semuanya warna dan pattern save..hii..4 helai kat atas adalah cotton flannel setiap satu adalah 1 meter ..untuk buat bedung sehelai yang kat bawah 2 meter  adalah cotton biasa  untuk buat sarung tilam,bantal&bantal peluk baby...

Yang lagi 1 hadiah dari SINI


Rajin benar nak menjahit kan..hihi..maklumlah duduk rumah amatlah bosan..tapi bedung baby tu tak buat besar pun cuma ikut saiz standard jer..kalau buat 1m X 1m macam besar sangat pulak..Dah potong ikut saiz standard ada pulak lebihan kain..nie tengah berfikir nak buat apa dengan kain lebihan tu nanti..ingat nak buat barut tapi barut dah banyak sangat dah..




Cotton Flannel Comel.Next time nak pergi lagi lah..nak beli untuk buat selimut baby pulak..hihi
Ada yang nak pesan tak...xoxoxo...

Hari itu sesaja g jalan mydin nampak pula tilam baby cute sebijik macam kat bawah..dah geram jer nengok..hihi..ada duit lebih bolehlah beli kot.














Tilam comelP/S:Pantang nampak barang baby comel-comel...rasa nak grab jer...




Borong Susu Anak

5/02/2015 0
Borong Susu Anak
Ini cerita 1 Mei..Sebelum itu selamat hari pekerja kepada semua pekerja-pekerja diMalaysia yang menyambut hari pekerja semalam.Best boleh sambung cuti kan..tapi suami kita cuti semalam jer..sob2...maklumlah keje private...

Sempat print screen google semalam..hehe


Memandangkan semalam suami kita cuti dan gaji pun dah masuk..hehehehe...apalagi berjalan ler keje...tapi malam 30 dah g shopping@borong susu anak dah pun kat tesco.Inilah rutin harian.Sebulan 6@7 pek susu dak Iz nie minum.Lagipun tesco ada buat promosi susu RM21.99 1 pek hanya untuk plastik hijau..so kena lah grab cepat2 kan..maklumlah sekarang nie semua serba mahal kenalah pandai berjimat cermat.Tu belum lagi pampers.

Sebulan kena save budget  anak hanya untuk pampers+susu=RM200..waa..tu baru seorang..hihi..tak apalah..untuk anak anugerah ilahi..lumrah kehidupan sebagai ibu bapa kena penuhi keperluan anak kan...semoga murah rezeki...

**********************************************************************************