July 2015 - Fiqa story

08 July 2015

REVIEW : Botol Susu PIGEON Pilihan Ibu & Anak

7/08/2015 0
REVIEW : Botol Susu PIGEON Pilihan Ibu & Anak

REVIEW : Botol Susu PIGEON Pilihan Ibu & Anak



Untuk anak yang kedua ini fiQa bercadang menggunakan botol susu jenama PIGEON.Memula lihat dan pegang sendiri botol ini macam tak ada perasaan..Kehh boleh pulak macam tu..ye lah mungkin sebab designnya yang simple.Tak macam dedulu memang tertarik dengan brand tommie tippie dengan avent.

Masa pregnant  memang niat nak guna botol susu brand tommie tippie atau avent je untuk anak kedua nie,tapi kebetulan ada jaga baby kawan sekejap dan dia guna botol susu jenama Pigeon,terus tertarik,masa tu umur  anak dia sebulan lebih.Dan kelebihan botol susu ni dari jenama lain ialah puting jenis lembut berbanding dengan puting botol susu lain.Putingnya yang peristaltic plus boleh elakkan bayi anda dari tersedak susu.Lagi satu bila diterbalik kan pun susu tak menitik keluar tau.


Masih lagi mencari botol susu pigeon nie..lepas pantang baru keluar mencari..mood berpantang lagi nie...






REVIEW : Botol Susu Pilihan Ibu atau Anak

7/08/2015 9
REVIEW : Botol Susu Pilihan Ibu atau Anak
Lambakan botol susu dipasaran membuatkan ramai ibu-ibu comel diluar sana sukar untuk memilih kan.Maklumlah sekarang ini kan banyak sangat botol susu yang comel-comel designnya seiring dengan harganya.Bagi anda yang baru nak jadi ibu mesti pening kan nak pilih jenama botol susu untuk anak anda.

Bagi saya sama ada kita memberi susu ibu atau formula,pemilihan botol susu sangat penting dari segi selamat iantu BPA FREE,anti colic,membantu dalam penyusuan,senang dibasuh serta harga.

Antara botol susu popular dan sering menjadi pilihan ibu-ibu diluar sana termasuklah saya ialah:


Kebanyakkan ibu bapa memilih Jenama ini dan Tag Line Tommee Tippee juga yang sangat menarik "Closer to Nature"


Kelebihan:
- Lebih murah berbanding Avent
- Puting yang lebih lembut dan sangat-sangat menyerupai puting ibu
- Bayi sangat selesa dengan puting botol susu ini
- Bentuk yang agak unik & menarik
- Anti Colic
- BPA Free

Kekurangan:
- Saiz botol yang lebih besar dah kebanyakkan bottle holder tidak support botol bersaiz ini (jadi perlu guna yang agak besar atau dari jenama ini sahaja)
- Bayi lebih suke menggigit puting jenis ini kerana lembut

UPDATE:Admin pernah guna jenama ini,tapi anak tolak lagi 1 susu senang keluar..hehe..

Berminat hendak beli??Boleh beli di TOMMIE TIPPIE STORE




  2.AVENT
REVIEW : Botol Susu Pilihan Ibu atau Anak
Botol susu Avent

                                       
 Jenama ini antara pilihan popular oleh ibu bapa di Malaysia

Kelebihan:
- Anti Colic 
- Mudah di cuci dan selamat
- Si Manja dapat mengawal pengeluaran susu
- Jenama yang sangat di kenali
- Selamat, BPA Free
- Tidak mudah calar

Kekurangan:
- Mudah bocor di bahagian ring puting (kebanyakkan kerana salah pasang & puting botol jenis ini cepat haus)
- Lebih mahal dari jenama lain
- Puting yang sedikit keras (kebanyakkan bayi tidak menyukainya)

UPDATE:Botol susu pilihan admin dan anak sehingga kini.

Berminat hendak beli?Boleh beli di AVENT STORE

3.    MAM
                            
                           botol susu pilihan ibu atau anak 
 ibu bapa memilih Jenama ini kemungkinan tertarik kepada model yg ada rongga-rongga di bawah botol susu yang membolehkan udara keluar dan masuk ke dalam botol susu tanpa mengganggu pengaliran susu keluar dari puting botol.

Kelebihan:
- Warna yang menarik
- Harga berpatutan
- Anti Colic
- BPA free
- Tidak mudah calar
- Tidak mudah rosak
- Mudah beralih dari breastfeed ke botol susu (no nipple confusion)
- Puting boleh di tukar dari MAM ke AVENT

Kekurangan:
- Flow susu yang terlalu laju walaupun puting jenis Newborn. Bayi kelihatan bernafas pantas dan kaki menendang2 kerana air yang laju.
- Sukar di cuci kerana perlu mencuci ke semua 6 bahagian iaitu tutup botol, punting, nipple ring, botol, pad getah bahagian bawah, dan penutup bahagian bawah.

UPDATE:Admin pernah guna tapi sekejap je,tu pun hadiah dari akak ipar lepas tu dah tak sambung guna..ntahlah macam tak berminat dengan botol tu..hehe..boleh pulak kan..

Berminat nak beli?Boleh beli di MAM STORE


4.          MIMIJUMI      
 botol susu pilihan ibu atau anak
             
Botol buatan Swiss ini semakin mendapat perhatian para ibu bapa terutama kepada yg mempunyai anak yg agak cerewet dengan gaya puting dan sebagainya.

Ramai ibu bapa yang pening kepala mencari botol susu yang sesuai untuk anak mereka yang agak memilih dan langsung tidak mahukan botol susu kerana lebih gemar kan DF.


Kelebihan:
- Sangat sesuai bagi yg breastfeed, kerana botol sangat natural menyerupai breast ibu.
- Kebanyakkan baby akan merasa kan seperti DF dengan ibu
puting yang sangat lembut seperti kulit. 
- BPA and latex free, EA free dan exceed US safety standards.
- Mudah cuci dan mudah buka
- Bentuk yang unik dan menarik

Kekurangan:
- Tutup (cap) botol yang mudah terbuka yang akan menyebabkan susu budah tumpah

UPDATE:Admin x pernah cuba..

Berminat nak beli?Boleh dapatkan di MIMIJUMA STORE
                 
                   
5. PIGEON


botol susu pilihan ibu atau anak

Mendapat pujian kerana keistimewaan ketara botol susu Pigeon ini adalah susu tidak akan menitik walaupun ditonggengkan. Susu hanya akan keluar apabila di hisap oleh si Manja. So.. risiko baby tersedak sgt rendah.

Kelebihan:
- Putting/Teats lembut
- Pilihan saiz mengikut kesesuaian tahap umur
- Mudah dicuci dan dibuka
- Tahan panas hingga 180C
- Anti Colic
- BPA Free 
- Produk buatan Malaysia

Kekurangan:
- Rekabentuk yg agak boring :)

UPDATE:Admin recommended brand ini kalau nak guna pada baby.

Berminat nak beli?Boleh dapatkan di PIGEON STORE


Comel-comelkan botol susu ini,rasa macam nak memilikinya setiap satu jenama botol susu tu,nak buat koleksi..haha..Tapi kesimpulannya disini setiap satu jenama botol susu diatas ada pro & kontranya.Kita sebagai ibu mungkin akan tertarik pada designnya tapi belum tentu bayi kita nak atau serasi dengan mereka kan.Jadi,kenalah buat experiment,jangan terus beli satu set dulu..kang menyesal lak tak boleh guna..hihi

Oklah..ada 5 brand botol susu yang popular dikalangan iu-ibu di malaysia,jadi bagi sesiapa yang baru nak jadi ibu,semoga entri ini bermanfaat dalam pemilihan botol susu anak anda.
Next entri pengalaman menggunakan sendiri botol susu untuk anak pulak..



Samada kita memberi susu ibu atau formula pada si manja, pemilihan botol susu amatlah penting. kebiasaannya ibu bapa akan memilih dari segi:

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Samada kita memberi susu ibu atau formula pada si manja, pemilihan botol susu amatlah penting. kebiasaannya ibu bapa akan memilih dari segi: Harga Anti-colic Mudah di cuci Membantu dalam penyusuan badan Selamat iaitu BPA free Mari kita tengok satu persatu dari segi Jenama

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Samada kita memberi susu ibu atau formula pada si manja, pemilihan botol susu amatlah penting. kebiasaannya ibu bapa akan memilih dari segi: Harga Anti-colic Mudah di cuci Membantu dalam penyusuan badan Selamat iaitu BPA free Mari kita tengok satu persatu dari segi Jenama

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

07 July 2015

Petua Selepas Bersalin

7/07/2015 0
Petua Selepas Bersalin


Petua Selepas Bersalin


*Segarkan badan
Semasa dalam pantang, ambil beberapa helai daun sirih dan daun pandan kemudian rebus bersama sedikit halba, bunga cengkih dan garam. Mandi dengan menggunakan air rebusan setiap pagi sehingga ke hari ke-40 selepas bersalin.

*Naikkan seri wajah
Bersihkan beberapa ranting daun inai kemudian rebus dengan menggunakan api sederhana sehingga mendidih. Biarkan sejuk dan minum airnya segelas pada waktu pagi dan segelas pada waktu malam. Amalkan dua atau tiga hari seminggu.

*Kecutkan rahim
Ambil segenggam daun pegaga dan rebus bersama akarnya. Masukkan bersama pucuk pokok sepagi berdiri. Minum air rebusan tadi selama tiga hari berturut-turut setiap pagi.

*Rawatan dalaman
Tumbuk kunyit hidup dan daun inai hingga lumat. Kemudian, perah dan ambil patinya lalu diminum pada waktu pagi. Lakukan selama tiga hari seminggu sepanjang waktu berpantang. Hasilnya, luka anda akan cepat sembuh dan wajah akan lebih berseri.

*Tambah susu badan
Ada setengah wanita yang baharu melahirkan anak menghadapi masalah kurang susu badan. Bagi mengatasi masalah ini, ambil daun kucai dan ikan bilis secukupnya dan rebus. Makanlah bersama nasi panas dan amalkan selalu.

*Sembuhkan luka bersalin
Luka akibat bersalin sama ada bersalin secara normal ataupun pembedahan boleh disembuhkan segera dengan makan ikan haruan yang dibakar ataupun dibuat sup. Selain itu amalkan makan hempedu ikan haruan setiap hari bersama satu sudu besar madu lebah asli.