September 2015 - Fiqa story

27 September 2015

Google's 17th Birthday

9/27/2015 0
Google's 17th Birthday
Google's 17th Birthday
         

Google's 17th Birthday

25 September 2015

Pencarian Sponsor Giveaway

9/25/2015 6
Pencarian Sponsor Giveaway
 Assalamualaikum and peace upon you. ^^ 








Assalamualaikum semua!Sempena anniversary Fiqa dengan husband 7th pada 12hb 9 yang lepas dan hari lahir Fiqa pada 16hb 10 nie,Fiqa ingin menganjurkan satu giveaway, namun begitu fiqa memerlukan sponsor giveaway untuk memeriahkan lagi giveaway fiqa nanti.Bagi yang berminat,baca dibawah. :)

Syarat Menjadi Sponsor.


 -Serius nak menjadi sponsor. Haruslah jujur dan senang untuk dihubungi. Yang tipu-tipu sila pergi jauh-jauh
-Syarat tidak melebihi 2.Melainkan anda sponsor banyak benda/untuk ramai pemenang/
benda berharga
-Sentiasa berkelapangan dan tidak sibuk dengan urusan.
-Tidak boleh beri syarat klik iklan 8Share/churp2 dan seangkatan dengannya
 
Faedah Menjadi Sponsor.

-Mendapat banyak followers.

-Mendapat ramai kawan.
-Mendapat banyak likers.

Syarat Yang Boleh Diberi.


-Follow blog
 
-Follow Google+
-Like pages
-Follow Instagram 
-Follow Twitter
-Add Facebook
-Lain-lain syarat yang boleh diterima

Barang Yang Boleh Disponsor.

-Barangan berpos (dress,tudung dan lain-lain)
 
-Topup
-Cash


 
---------------------------------------------------------------------------

Ada yang berminat?PM saya di SINI.Beri detail ini ya:

Nama:
Link Blog : Barang Yang Mahu Di sponsor: Syarat:
Ribuan terima kasih bagi yang sudi sponsor.Tarikh tamat pencarian sponsor ini ialah pada bila-bila masa.Giveaway pula mungkin diadakan pada 01/10/2015. ^^





19 September 2015

9/19/2015 0

15 September 2015

8 Chef Wanita Paling ‘Hot’ & Cantik

9/15/2015 2
 8 Chef Wanita Paling ‘Hot’ & Cantik

1) Farah Quinn

Screen Shot 2015-09-09 at 3.17.52 PM
Farah Quinn merupakan tukang masak yang paling terkenal di Indonesia dan juga di dunia. Petah bercakap dan mempunyai rancangan masakan sendiri. Farah Quinn juga merupakan seorang ibu.

2) Cat Cora

Screen Shot 2015-09-09 at 3.21.10 PM
Cat Cora antara salah satu chef yang berjaya di dunia. Mempunyai gelaran Bachelor of Science di bidang Fisiologi dan Biologi di University of Southern Mississippi dan Culinary Institute of America di Hyde Park, New York.
Cat Cora juga mempunyai sebuah restoran di Singapura yang bernama “The Ocean Restaurant at the S.E.A. Aquarium”, restoran ini mempunyai 63 buah kerusi di dalam akuarium terbesar di dunia dan pengunjung di restoran pemandangan satwa laut dari setiap meja.

3) Anis Nabilah

Screen Shot 2015-09-09 at 3.22.16 PM
Mula jatuh cinta pada bidang masakan bila dia sering melihat dan membantu ibunya memasak. Anis Nabilah mempunyai kelulusan diploma dalam Food Institute of Malaysia. Anis juga sering kali muncul dalam rancangan di televisyen Malaysia. Terbaru, Anis juga merupakan jurucakap kempen Dugro bagi memberi inspirasi kepada para ibu untuk menyediakan hidangan LEBIH LAGI nutrisi kepada Si Manja mereka.

4) Giada de Laurentiis

Screen Shot 2015-09-09 at 3.05.13 PM
Memulakan bidang masakan ketika belajar di akademi memasak Le Cordon Bleu di Paris. De Laurentiis sememangnya meminati bidang masakan dari kecil lagi. Sekarang ni de Laurentiis tengah giat terlibat dalam pelbagai acara masakan di stesyen televisyen di Amerika Syarikat.

5) Rachael Ray

Screen Shot 2015-09-09 at 3.27.05 PM
Rachael Ray antara chef paling top di dunia masakan kerana mempunyai rancangan masakan di atas namanya sendiri. Selain itu, Rachael Ray juga mengendalikan rancangan masakan di saluran Food Network, (30 Minutes Meals, Travels Tasty Rachael Ray dan $40 a Day).

6) Ezani

Screen Shot 2015-09-09 at 3.31.27 PM
Ezani merupakan pemenang Matserchef Malaysia musim yang pertama. Handal masak terutamanya dalam bahagian menyediakan pencuci mulut.

7) Nigella Lawson

Screen Shot 2015-09-09 at 3.34.20 PM
Nigella Lawson mula terkenal dan jadi buah mulut orang ramai bila popular melalui rancangan televisyen “Nigella Bites”. Nigella telah memenangi sebagai Guild of Food Writers Award pada tahun 2005 dan hingga ke hari ni buku masakannya telah terjual sebanyak 3 juta naskhah.

8) Candice Kumai

Screen Shot 2015-09-09 at 3.37.02 PM
Candice Kumai adalah seorang tukang masak dari Amerika Syarikat. Candice merupakan salah seorang juri dalam rancangan masakan popular di sana iaitu Iron Chef Amerika. Selain itu, Candice juga telah menjual buku masakan yang mendapat sambutan hangat dari orang ramai.



13 September 2015

Takikh keramat 12.09.2015

9/13/2015 0
Takikh keramat 12.09.2015

 Ucapan Hari Jadi Pernikahan Untuk Suami

Alhamdulillah genap 7 tahun bersama..suka duka,pahit manis ditempuhi....

 



Peminat tegar high heel @ wedges

9/13/2015 1
Peminat tegar high heel @ wedges
Sapa minat dengan high heel..angkat tangan..kita serupa..hehe,tapi sejak dah ada anak nie makin susah nak berheel lah nampaknya..nak  pulak gendong anak dengan pakai high heel @ wedges kan nanti  ada juga yang jatuh tersembam..kang ada laki x mengaku bini..wakakaka...memang pergi mana-mana akan pakai kasut flat atau sandal je..tak pun pakai selipar jepun..haha sempoi...ko hado...

Tapi kan..naluri perempuan kan..kan..nak juga beli walaupun ntah bila nak pakai..bila nampak cantik mula lah..macam nak jer..Nie sebenarnya nak bagitau siapa suka shopping kat Nile.com.my dan peminat high heel boleh lah dapatkan heel idaman korang..kita dah beli 1 tau tu pun guna voucher,kalau x memang xkan dapat lah nak beli..memang cun gila..tapi tu lah ntah bila nak pakainya..buat jeruk je lah..ada lagi tu  satu wedges beli tahun lepas kononnya nak pakai masa hari rasa..sanmapi sekarang tak pernah pakai...

Kasut yang kita rembat dari nile..warna cream:



http://www.nile.com.my/product_info.php?products_id=15006



Ada lagi yang lain ..yang comel-comel..kalau berkenaan tu cepat2 lah sambar yer...
Kat bawah contoh wedger yang cantik bagi saya..hehe



http://cdn.nile.com.my/images/15017/DP81328.JPG
1.http://www.nile.com.my/product_info.php?products_id=15017





http://cdn.nile.com.my/images/15015/DP67397.JPG
 2.http://www.nile.com.my/product_info.php?products_id=15015




http://cdn.nile.com.my/images/15013/DP60949.JPG
3.http://www.nile.com.my/product_info.php?products_id=15013
  



http://cdn.nile.com.my/images/15012/DP55595.JPG
4.http://www.nile.com.my/product_info.php?products_id=15012
 Harga pun mampu milik..


09 September 2015

7 Asal Usul Nama Tempat Di Sabah Yang Tak Ramai Orang Tahu

9/09/2015 1
7 Asal Usul Nama Tempat Di Sabah Yang Tak Ramai Orang Tahu
Di sebalik nama pelik tempat-tempat ini ada yang menariknya ..tengok sini>>>250,000 pengguna yang memang dah confirm dapat! dalam kalangan 2 juta rakyat Malaysia yang terpilihAsalUsulSabah2
Dalam banyak-banyak tempat yang kita terokai, amat jarang untuk kita explore tentang latar belakang mengenai “negeri dibawah bayu” Sabah.
Apa yang membuatkan kami terlintas untuk kongsikan tentang negeri Sabah ini adalah keunikan asal usul daerahnya yang buatkan kami rasa tertarik. Memanglah kebanyakkan tempat di Malaysia ini ada sejarahnya sendiri.
Tapi, dalam banyak-banyak asal usul nama tempat di Malaysia, Sabah lah yang paling special dan menarik bagi kami. Jadi, kami nak kongsikan sedikit beberapa nama asal usul daerah Sabah yang ramai orang tak tahu macam mana nama tempat tersebut terhasil.

1. Menggatal

Menggatal
Tergelak kecil juga kami bila pertama kali dengar nama tempat ni. Mungkin Menggatal tidak se-popular seperti kawasan Sabah yang lain. Tapi, Menggatal memang wujud.
Untuk pengetahuan korang, Nama ‘Menggatal’ diambil sempena nama sejenis pokok mangga yang mengeluarkan yang buahnya apabila dimakan boleh menyebabkan kegatalan. Tempat itu kemudian disebut “Mangga Gatal”, namun lama kelamaan sebutan itu diringkaskan menjadi “Menggatal”.

2. Tawau

Tawau_Sabah_Masjid-Al-Khauthar-06
Nama Tawau sendiri  adalah berasal dari perkataan  ‘Tawai” iaitu cara orang-orang dahulu memancing ikan. Tawau ini dahulu merupakan perkampungan Nelayan.
Kemudiannya panggilan itu lebih dikenali dengan sebutan ‘Tawao” mengikut panggilan masyarakat Suluk yang merupakan penduduk majoriti di sekitar perairan wilayah Kesultanan Melayu Islam Sulu.

3. Penampang

Penampang_Sabah_SculptureAtPenampangRoundabout
Nama “Penampang” diambil daripada nama salah sebuah kampung yang terawal di daerah itu, iaitu Kampung Penampang yang terletak di tepi Sungai Moyog/Petagas.
Ia berasal daripada perkataan Kadazan yang bermaksud “batu besar”. Ini kerana pada masa itu terdapat banyak batu besar di kampung tersebut. Lama-kelamaan sebutan “Pampang” bertukar menjadi Penampang.

4. Putatan

Screen Shot 2015-09-03 at 12.05.43
Putatan mendapat namanya daripada sejenis pokok yang digelar Pokok Putat yang tumbuh dengan banyak di sekitar daerah Putatan .
Berdasarkan cerita lisan, Putatan adalah sebuah pekan kecil yang dikenali sebagai ‘Putat Town’ oleh penjajah Inggeris suatu ketika dahulu. Namun di kalangan penduduk tempatan, ‘Putat Town’ dikenali sebagai Putatan atas sebab sebutan dalam dialek tempatan hinggalah ke hari ini.

5. Papar

Papar_Town
Papar suatu ketika dahulu terletak di bawah pemerintahan Kesultanan Brunei. Jadi, asal usul namaPapar adalah daripada perkataan melayu Brunei yang bermaksud tanah rata.

6. Tuaran

Tuaran
Nama Tuaran dipercayai berasal dari perkataan Melayu iaitu tawaran . Maksudnya ialah ‘jualan’ atau ‘tawar’ atau ‘diskaun’ atau ‘promosi’.
Nama ini dipercayai berasal daripada fungsi pasar dimana para penduduk bumiputera yang datang dari perkampungan tepi bukit dan genting bukit datang ke sini untuk menjual hasil tanaman mereka kepada para nelayan pantai dan masyarakat Cina pantai.

7. Kota Belud

KotaBelud
Nama Kota Belud ini berasal daripada bahasa Banjau iaitu “kota”. Maksudnya ialah kubu pertahanan manakala “belud” pula bermaksud bukit. Jadi,Kota Belud ini dirujuk sebagai “Kubu Pertahanan di atas Bukit”

08 September 2015

Shopping di Nile guna voucher giveaway

9/08/2015 1
Shopping di Nile guna voucher giveaway
Baru ada kesempatan untuk menaip...

Alhamdulillah, tak sangka pula blog saya boleh menang hadiah voucher shopping online Nile.com.my bernilai RM150 menerusi entri Raya Giveaway - Jualan Raya Meletop 2015.

Voucher pun dah lama terperam,nasib baik valid sampai bulan November..huhu..sampai terlupa pulak nak guna.Teringat pun sebab nak beli jubah untuk kenduri nanti.jumaat lepas godeh2 laman web nile,berkenan pula dengan jubah,harga pun murah..

Jom terjah apa yang saya beli guna voucher rm150 itu...

1.Jubah Haniya

http://cdn.nile.com.my/images/14568/10008GN.jpg



2.High Heel


















3.Men Casual Shoes

 http://cdn.nile.com.my/images/13890/888e.jpg






Ada baki beli scarf dengan subang untuk genapkan rm150.00.....hehe


Order pagi jumaat lepas,sabtu pagi dah sampai...

p/s:Kali kedua shopping di nile.com.my..yg 1st beli beg dengan kasut suami....(*_ ^)