April 2016 - Fiqa story

30 April 2016

Speed blog mommyfiqa.com di GTmetrix

4/30/2016 0
Speed blog mommyfiqa.com di GTmetrix





Berikut langkah langkah mengetahui kecepatan loading website kita menggunakan  GTmetrix.
Masuk ke website : http://gtmetrix.com
Masukkan alamat url blog korang, contohnya : http://www.mommyfiqa.com
Klik  GO!. Tunggu beberapa saat, gtmetrix akan melakukan pemeriksaan dan penilaian.




Fiqa dah cuba...hasilnya seperti diatas nie...Skor yang terbaik sudah tentunya A.Skor blog fiqa masih belum memuaskan..masih banyak yang perlu diperbaiki..lagipun masih baru mempelajari lagi.banyak benda yang tak faham lagi..slow2 study orang kata..hehe..



Ada dua unsur penting yang dijadikan sebagai kriteria Gtmetrix dalam mengukur kecepatan loading sebuah web/blog, yaitu Yslow grade dan Page Speed Grade. Ketika blog kita diuji, maka akan muncul peringkat kecepatan blog kita. Hasil analisis juga disertai dengan rekomendasi untuk melakukan “maintenance” lebih lanjut terhadap unsur-unsur tertentu yang dinilai berada pada grade rendah. Bagi kita yang kebetulan sudah sangat paham dengan kedua unsur ini, pasti tidak akan mengalami kesulitan dalam melakukan “maintenance”.
GTmetrix tergolong lengkap. Melalui Testing Grade Speed Loading Blog di GTmetrix, setidaknya kita bisa mengetahui mengapa loading blog kita seringkali lambat/berat. Hasil analisisnya bisa kita jadikan sebagai acuan untuk melakukan “maintenance” lebih lanjut.
Kelebihan yang lain, GTmetrix juga bisa digunakan untuk membandingkan speed loading empat blog sekaligus.
Beberapa Masalah yang sering muncul dan merupakan prioritas utama yang harus diselesaikan untuk page speed grade antara lain :
  1. Specify image dimensions
  2. Optimize images
  3. Defer parsing of Java Script
  4. Enable gzip compression
  5. Serve scaled images
  6. Leverage browsing cache
Beberapa Masalah yang sering muncul dan merupakan prioritas utama yang harus diselesaikan untuk Yslow grade antara lain :
  1. Add Expire headers
  2. Make fewer HTTP requests
  3. Compress components with gzip

Apa itu PAGE SPEED dan YSLOW

Page Speed adalah kriteria penilaian untuk memenuhi ketentuan Google, sedangkan YSLOW adalah untuk memenuhi kriteria yang ditentukan oleh Yahoo. Dengan melakukan perbaikan terhadap nilai Page Speed dan YSlow, secara otomatis “Page Load Time” akan menjadi lebih cepat, “Total Page Size” menjadi lebih kecil, dan “Total Number of Request” akan menjadi sedikit. Cara diatas juga dapat dipergunakan untuk meng-analisis Website pesaing.
Selamat Mencoba….
- See more at: http://www.cikidot.com/mengukur-kecepatan-loading-website-menggunakan-gtmetrix/#sthash.IYx6sYtU.dpuf




Tingkatkan speed blog di GTmetrix

4/30/2016 0
Tingkatkan speed blog di GTmetrix
Tingkatkan speed blog di GTmetrix

Apa itu PAGE SPEED dan YSLOW

Page Speed adalah kriteria penilaian untuk memenuhi ketentuan Google, sedangkan YSLOW adalah untuk memenuhi kriteria yang ditentukan oleh Yahoo. Dengan melakukan perbaikan terhadap nilai Page Speed dan YSlow, secara otomatis “Page Load Time” akan menjadi lebih cepat, “Total Page Size” menjadi lebih kecil, dan “Total Number of Request” akan menjadi sedikit. Cara diatas juga dapat dipergunakan untuk meng-analisis Website pesaing.

Tingkatkan speed blog di GTmetrix : GTmetrix merupakan salah satu tool untuk kita mengira dan mengetahui kecepatan loading blog kita semasa dibuka.Melalui GTmetrix ini kita boleh mengetahui performance website kita berdasarkan parameter page speed grade, yslow grade, page load time, page size dan jumlah http request.GTmetrix akan sangat membantu kita dalam mempercepat loading website kita. Kecepatan loading sangat penting karena rata rata pengunjung akan menutup halaman apabila loading yang lembap. Dengan GTmetrix kita boleh melihat seberapa cepat blog kita diakses pengunjung.


Ada dua unsur penting yang dijadikan sebagai kriteria Gtmetrix dalam mengukur kecepatan loading sebuah web/blog, iaitu Yslow grade dan Page Speed Grade. Ketika blog kita diuji, maka akan muncul peringkat kecepatan blog kita. Hasil analisis juga disertai dengan rekomendasi untuk melakukan “maintenance” lebih lanjut terhadap unsur-unsur tertentu yang dinilai berada pada grade rendah. Bagi kita yang kebetulan sudah sangat paham dengan kedua unsur ini, pasti tidak akan mengalami masalah dalam melakukan penambahbaikan blog kita.
 
Melalui Testing Grade Speed Loading Blog di GTmetrix, setidaknya kita boleh  mengetahui kenapa loading blog kita seringkali lambat/berat. Hasil analisisnya  kita boleh   melakukan penambahbaikan blog kita
Kelebihan yang lain, GTmetrix juga boleh digunakan untuk membandingkan speed loading empat blog sekaligus.

Beberapa Masalah yang sering muncul dan merupakan prioritas utama yang harus diselesaikan untuk page speed grade antara lain : 

  • Specify image dimensions
  •  Optimize images
  •  Defer parsing of Java Script
  •  Enable gzip compression
  •  Serve scaled images
  •  Leverage browsing cache

Beberapa Masalah yang sering muncul dan merupakan prioritas utama yang harus diselesaikan untuk Yslow grade antara lain : 

  •  Add Expire headers
  •  Make fewer HTTP requests
  •  Compress components with gzip 



















Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser

4/30/2016 3
Giveaway Special April Syamimi Bersama Sponser

21 April 2016

Bil Elektrik Naik ada kaitan dengan El-Nino ke???

4/21/2016 0
Bil Elektrik Naik  ada kaitan dengan El-Nino ke???

bil elektrik


Semalam kecoh sebab bil elektrik naik dari harga biasa.Ramai juga pengguna yang buat aduan di laman Facebook TNB Careline.Sempat juga baca komen-komen dan luahan rasa tidak puas hati mereka.Ada yang kata sampai 3x ganda dari yang biasa.Yang ini memang luar biasa sekali..huhhh...




Fiqa belum dapat lagi bil elektrik bulan nie..takut tengok kang ada yang pengsan tengok bil tetiba melambung.

Tiap-tiap bulan memang dalam rm80++..itupun kipas,pemanas air,peti ais dengan laptop 24 jam..


Kalau macam inilah..kena balik zaman budak2 dulu semua tanpa elektrik!!Huhhhh



19 April 2016

7 Rahsia Tendangan Kaki Simanja Dalam Perut Ibu

4/19/2016 1
7 Rahsia Tendangan Kaki Simanja Dalam Perut Ibu


7 Rahsia Tendangan Kaki Simanja Dalam Perut Ibu


1.Bayi anda sedang membesar dengan sihat dan aktif
Bayi bergerak apabila dia sedu,berpusing,berubah posisi,hisap jari,mengeliat dan sebagainya.

2.Bayi sedang bertindakbalas dengan persekitaran.
Contohnya apabila ibu makan,bunyi bising diluar dan sebagainya.

3.bayi lebih aktif menendang jika ibu baring sebelah kiri.
Pada masa ini bekalan darah kepada bayi meningkat,jadi kita rasa bayi lebih banyak bergerak.
 
4.Bayi bergerak lebih banyak lepas ibu makan.
bayi yang sihat bergerak antara 15-20 kali dalam sehari dan lebih kerap selepas ibu makan.

5.Pergerakan bayi boleh dirasa pada minggu ke-24.
Sebelum itu bayi bergerak juga tapi ibu tak dapat rasa dengan jelas,cuma rasa seperti angin bergerak dalam perut.

6.Apabila bayi kurang bergerak,itu mungkin tanda dia tertekan.
Bayi kurang bergerak jika kurang bekalan oksigen dan paras gula turun.Minumlah segelas air sejuk dan berjalan.

7.Bayi kurang bergerak apabila memasuki minggu ke-36.
Bayi berehat antara 40-50 minit.Pada masa ini bayi juga sudah besar dan ruang semakin sempit untuk dia banyak bergerak




7 Rahsia Tendangan Kaki Simanja Dalam Perut Ibu

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !

4/19/2016 2
KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !
Hamboi kau..tajuk takk boleh blah sangat..hahaha..tapi mesti korang pernah laluinya kan..walaupun zaman belajar dah lama tetap masih teringat kenangan yang best masa belajar dulu..bestnya jadi student..uhuk3...

Actually gambar ini dapat dari facebook..saja share dalam blog..untuk membangkitkan nostalgia masa jadi student dulu-dulu..hahahaha..

Yang masih student jangan pula buat macam nie yer..apa2 pun yang buat nie memang pakarlah..tak pernah terlintas dalam fikiran..wakakaka..

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !
 Dekat kuku pun boleh...

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !
 Ini calculator transfom ke telefon..google terus..

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !
 Haha..lagi best...

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !
 Amboi..ini macam pun ada kah..

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !
 Kat kasut pun boleh

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !
 Expertnya..

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !
 Hamboii..ini lawak...

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !

KOLEKSI TOYOL MASA EXAM !



AMARAN UNTUK ADEK-ADEK STUDENT.
Jangan buat macam dekat gambar tau..tak halal kalau korang lulus exam..hehe..kena berusaha lebih kalau nak berjaya..hehe...sekadar memberi nasihat jer...



11 April 2016

Cek broken link dalam blog

4/11/2016 1
Cek broken link dalam blog
Broken link
Tengah malam nie rajin pula nak cek broken link dalam blog.cek punya cek ada lebih 100++ broken link..omak aii banyaknya..jenuh mak nak cari dan buang..Majoriti link broken yang terdapat di blog ini apalagi sudah tentunya datang dari entri segmen iaitu link entri segmen tersebut di delete dan link blog sponsor bagi segmen tersebut telah ditukar.Semuanya link entry yang dari tahun-tahun lepas..

Nak buang satu-satu broken link ini kena ada kesabaran..masalahnya aku ini ada ke kesabarannya..hehe...


03 April 2016

Happy Birthday My Son

4/03/2016 2
Happy Birthday My Son

 


Hari ini 3/4/2016 genap 2 tahun umur abam..sedar tak sedar cepat sahaja masa berlalu.Dah 2 tahun dah umur abam.makin lincah,panjang akal dan selalu buat mama geram..kalau tak dilayan dioffnya pc..adehlah anak..dah bijak.suka sangat cabar kesabaran mama yer..hehe


Mama&Papa juga adek wish 
Selamat ulang tahun yang ke 2 Abam Izz
Seutas doa papa dan mama dihari ulangtahunmu.."Ya allah..jadikanlah anakku sebagai pandangan mataku yang selalu membahagiakan kami saat kesedihan datang dan yang mengingatkan kami saat diuji kesusahan..serta jadilah ia orang yang kau pilih untuk menabur kebaikan..amiin..