November 2016 - Fiqa story

28 November 2016

Tutorial Tukar Post Body Font Size

11/28/2016 1
Tutorial Tukar  Post Body Font Size
Pagi-pagi ni kan fresh pula otak..hehe..Sebab itu nak buat tutorial..karang kalau lupa boleh refer semula...😂😂
Tutotial nie sebenarnya nak ubah tulisan di post body bagi yang menggunakan READ MORE.Contohnya seperti blog fiqa nie.😃😃


Tutorial Tukar  Post Body Font Size
GAMBAR SEBELUM

Pada halaman depan tulisan nampak kecik je  kan,tapi bila buka post tu tulisan ok je.Cara nak tukar bagi besar atau sesedap mata memandang,

Memula sekali kena cari

1./* CSS Post Wrapper */


Lepas tu akan jumpa seperti dibawah

.post {background:#fff;color:#888;margin:0 0 15px;padding:0 10px 0 0;box-shadow:none;border:none;border:1px solid #eceeee;transition:all 1s linear;}
.post:hover {transition:.3s linear;}
.post-body {line-height:1.6em;color:#888;margin-top:10px;margin-right:10px;font-size:14px;text-overflow:ellipsis;}

Dekat yang highlight font-size tu boleh lah ubah ikut kesesuaian.Siap dan boleh preview.

 Tutorial Tukar  Post Body Font Size


GAMBAR SELEPAS EJAS FONT SIZE



22 November 2016

Ruam Bayi Powder l Penawar Warisan Terbaik Untuk semua Jenis penyakit Kulit

11/22/2016 0
Ruam Bayi Powder  l Penawar Warisan Terbaik  Untuk semua Jenis penyakit Kulit


Ruam Bayi Powder  l Penawar Warisan Terbaik  Untuk semua Jenis penyakit Kulit

Assalamualaikum....

Ada tak sesiapa yang anak-anak atau diri sendiri mengalami masalah kulit??? Dah bermacam ubat steroid digunakan, dah bermacam jenis sabun  cuba tapi masalah kulit tak hilang-hilang.Terutama mereka yang ada masalah ekzema.I feel you kerana anak fiqa sendiri pernah mengalami masalah yang sama.

Seperti yang kita sedia maklum, pelbagai jenis ubat untuk merawat ruam pada bayi di pasaran sekarang dan sesetenganya mengandungi bahan steroid. Walaupun ia menyembuhkan ruam bayi,adakah anda pasti bahawa krim tersebut tidak menipiskan kulit bayi? Kulit bayi adalah sensitif dan sekiranya kulit bayi menipis, ia akan mengundang penyakit kulit yang lain pula. Oleh itu, jangan biarkan anak anda terus menderita dengan krim yang digunakan sekarang. 


21 November 2016

Kenali Jenis Ruam

11/21/2016 0
 Kenali Jenis Ruam

 Kenali Jenis Ruam
SUMBER:GOOGLE


Ruam boleh berlaku dalam kalangan dewasa dan kanak-kanak disebabkan oleh sesuatu yang memberi iritasi kepada kulit. Ruam akan bermula dalam jangka masa 48 jam selepas terkena dengan alergen atau bahan penyebab (dermatitis). Bercakap mengenai masalah kesihatan berkaitan kulit, antara yang paling biasa tetapi menjengkelkan adalah masalah ruam pada kulit. Lazimnya dilihat berlaku pada kawasan kulit yang mudah berpeluh, ruam menjadi masalah kulit yang membimbangkan ramai orang. Ruam merupakan satu masalah kecil yang sebenarnya boleh dihindari dengan rawatan di rumah sahaja. Namun, dalam keadaan tertentu ruam turut memerlukan rawatan klinikal. Dermatitis akan mengakibatkan kemerahan pada kulit atau ruam dengan tompokan merah. Ruam atau dermatitis yang lebih teruk menyebabkan masalah yang lebih buruk seperti bengkak, kemerahan dan luka.

Antara punca - punca ruam adalah :


Ruam bukan selalunya berlaku pada kali pertama anda berhubung dengan alergen atau bahan iritasi. Keadaan apabila berlakunya tindak balas dengan bahan tersebut, menyebabkan berlakunya ruam. Ruam tidak merbahaya tetapi lazimnya menyebabkan kegatalan, kadangkala sehingga terluka. Antara alergen utama yang menyebabkan berlakunya ruam atau dermatitis ialah - Tumbuhan beracun seperti ivy, oak atau sumac, Sabun, bahan pencuci, syampu, minyak wangi, kosmetik atau losyen, Barang kemas atau fabrik.

Ruam juga didapati muncul selepas terdedah kepada serangga atau parasit seperti hama. Anda boleh mendapat ruam apabila anda berjalan ke kawasan luar bandar atau mengembara di dalam hutan. Ruam menjadi penanda masalah kulit yang kronik seperti jerawat, ekzema, psoriasis atau dermatitis seborrheic. Sebab-sebab lain termasuk ruam kering, cuaca sejuk, cuaca yang amat panas (ruam panas) dan tekanan emosi. Emosi seperti kekecewaan atau rasa malu boleh menyebabkan ruam yang gatal.

Keperluan untuk rawatan perubatan sering bergantung kepada gejala-gejala. Terdapat ruam yang berlaku dengan gejala-gejala lain seperti sesak nafas atau demam, menandakan sejenis tindak balas alahan atau jangkitan yang serius. Periksa tanda-tanda anda untuk memutuskan jika dan apabila anda perlu berjumpa doktor. Anda juga harus lah perlu tahu jenis-jenis ruam.

Antara Jenis-Jenis Ruam Adalah  :


1) Ruam Panas ....kepanasan yang terlampau boleh buatkan bayi rimas dan kulit terjejas, naik bintik2 merah seakan-akan jerawat. Selalunya dikawasan pelipatan seperti leher,pelipatan siku,dicelah-celah kulit berketak-ketak. Ruam panas, juga dikenali sebagai ruam mencucuk atau ruam gatal (miliria), adalah erupsi kulit yang boleh timbul apabila bayi anda terlalu panas dalam cuaca panas dan lembap. Jika badan si kecil dengan tiba-tiba diserang oleh ruam merah terang dan berbintik di leher, bawah lengan atau di tepi lampin atau seluar dalam, jangan panik; ianya mungkin hanya ruam panas. pabila panas dan lembap di luar, anak anda akan berpeluh untuk menyejukkan badannya. Jika dia berpeluh terlalu banyak sehinggakan pori kulit menjadi tersumbat dan peluh tidak dapat keluar, ruam panas akan timbul. Bayi dan kanak-kanak kecil lebih cenderung mendapat ruam panas sebab kelenjar peluh mereka belum lagi matang sepenuhnya. Pakaian ketat atau tebal akan menakung peluh juga, menyebabkan iritasi menjadi lebih teruk. Kanak-kanak boleh mendapat ruam panas dari apa saja yang menyebabkan dia banyak berpeluh, seperti suhu tinggi atau dia berlari-lari main di persekitaran yang panas.

 2) Ruam Susu ....kesan daripada lelehan susu yg dibiarkan dan tidak dilap, bintik-bintik putih di muka, leher dan atas dada bayi. Ruam susu biasa nya terdapat pada kulit si kecil terlihat kemerahan, membengkak, dan bersisik di sekitar pipi. Ruam ini menimbulkan rasa gatal dan memicu anak menggaruk area yang terkena ruam, membuat anak gelisah dan rewel. Rasa gatal semakin menjadi-jadi saat malam hari dan sangat mengganggu tidur anak. Pipi adalah kawasan kulit bayi yang sering terkena titisan susu. Keadaan ini disebabkan juga bayi tersebut mengalami alahan kepada susu berasakan protien lembu yang diberikan, terutama bagi mereka yang berada di peringkat usia yang masih muda. jesteru itu, ibu bapa harus lah menukarkan susu lembu kepada susu yang berasakan soya. Ibu bapa juga haruslah memastikan setiap makanan yang di berikan kepada bayi adalah selamat untk dimakan terutama pada peringkat awal tumbesaran mereka.

 3) Ruam Lampin ....terlalu lama dibiarkan memakai kain lampin/lampin pakai buang,  kulit jadi merah dan radang sama ada di sekitar punggung bayi atau di celah peha. Kandungan dalam lampin pakai buang seperti bahan kimia, losyen atau bahan wangian boleh meningkatkan sensitiviti terhadap ruam berbanding lampin kain. Walau bagaimanapun, lampin pakai buang lebih menyerap lembapan dan bayi anda akan lebih kering. Maka, risiko terhadap ruam juga berkurangan. Menariknya, kajian menunjukkan reaksi bayi terhadap lampin kain atau lampin pakain buang adalah berbeza-beza. Sesetengah bayi kurang risiko ruam lampin apabila memakai lampin kain atau pun sebaliknya. Untuk jalan penyelesaian mudah, pastikan anda menyalin lampin secepat mungkin selepas anak anda membuang air kecil atau besar kerana pendedahan kulit terhadap najis dan air kencing akan meningkatkan risiko ruam lampin. Jika anak anda mempunyai ruam lampin yang teruk, pertimbangkan menukar jenis lampin yang dipakai sama ada lampin kain atau lampin pakai buang. Jangan lupa untuk mendapatkan nasihat doktor kerana mungkin terdapat juga faktor lain yang memainkan peranan dalam ruam yang dialami.

 4) ekzema ....rasa gatal dan tak selesa. Tahap lebih teruk sehingga berdarah dan keluar air. Selalunya boleh tengok pada pelipat kelopak mata, leher, siku, lutut, pergelangan tangan, jari tangan dan jari kaki. Ada dermatis - kemerahan, kuping, bengkak. Ekzema (eczema) juga dikenali sebagai atopik dermatitis atau ekzema atopik (ekzema bentuk yang paling biasa). Ekzema atopik selalunya berlaku dikalangan kanak-kanak, tetapi ia boleh juga berlaku keatas orang dewasa atau dikalangan mereka yang usia lanjut. Untuk pengetahuan anda juga, ekzema adalah keadaan kulit yang kronik di mana kulit menjadi gatal, merah, kering dan merekah. Kira-kira 30% daripada semua keputusan diagnosis keatas simptom kulit melibatkan ekzema atopik. Ia memberi kesan yang sama kepada lelaki mahu pun wanita serta orang-orang dari latar belakang etnik yang berbeza. Kebanyakan kes di Eropah Barat, Amerika Utara dan Australia menjelaskan bilangan orang ramai yang dijangkiti penyakit ekzema ini telah meningkat pada tahun-tahun kebelakangan ini dan ini termasuklah di Asia dan Malaysia.

 5) Allergy ....kulit merah dan gatal dgn tiba2, biasanya berpunca drpd pemakanan, habuk, cuaca, serangga, ubat dan bulu binatang. Ini tak berpanjangan.Sebenarnya, alergi atau alahan adalah reaksi keimunan terhadap bahan yang disedut, dimakan atau yang hanya disentuh. Sistem keimunan badan bertindak balas terhadap alergen bahan yang membangkitkan reaksi dengan mengeluarkan histamin dan kimia-kimia lain yang menyebabkan simptom seperti kongesi hidung serta sistem respiratori, gatal hidung atau hidung meleleh, pedih tekak, diarhea atau cirit-birit, mata berair dan gatal, dan ruam gatal. Tidak semestinya, dan agak sukar dikesan bagi bayi. Contohnya, ramai bayi akan mendapat lelah apabila diserang infeksi saluran pernafasan respiratori atas. Ini sebenarnya bukan tanda alergi, dan kebanyakan bayi akan hilang kecenderungan untuk mendapat lelah apabila mereka menjadi matang. Sekiranya lelah itu berlaku tanpa selesema, dan masih kekal apabila dia mencapai usia tiga tahun, pakar pediatrik anda mungkin akan meminta anda supaya menyimpan buku catatan setiap kali bayi anda menunjukkan simptom ini. Diagnosis asma lazimnya boleh dibuat berdasarkan sejarah bayi dan tindak balasnya terhadap ubat bronchodilators yang melegakan.

 Kebanyakan ruam akan hilang tanpa rawatan perubatan. Rawatan di rumah selalunya boleh melegakan kesakitan dan gatal-gatal sehingga ruam hilang. Jika anda mempunyai ruam, anda tidak perlu berada dalam hubungan dengan kanak-kanak atau wanita hamil. Kebanyakan virus yang menyebabkan ruam adalah berjangkit, terutamanya jika ia turut menyebabkan demam.


14 November 2016

Lazada Online Revolution | Parcel Of Joy Dari Lazada

11/14/2016 3
Lazada Online Revolution | Parcel Of Joy Dari Lazada
Parcel Of Joy Dari Lazada

Lazada Online Revolution 2016 (#LZDMYRevolution )   | Semalam bila dapat parcel excited nak buka..hehe..ye lah nak tahu apa  isi di dalam  kan.. Lagi excited sebab parcel dari Lazada! Nama Parcel ini ialah Parcel of Joy sempena Online Revolution yang berlangsung 11 November 2016. 

Lazada Online Revolution 2016
Lazada Malaysia tahun ini menawarkan pelbagai rangkaian terdiri dari 1000 jenama antaranya Drypers, Loreal, Nestle, Samsung dan jenama-jenama lain lagi. Mengenai "Online Revolution" adalah acara menjual dan membeli belah dalam talian yang terbesar di Asia Tenggara yang membawa jenama dan peniaga.Ianya berlangsung selama sebulan bermula pada, 11 November 2016 dan berakhir pada 12 Disember 2016.



Jom tengok apa yang ada dalam Parcel Of Joy yang fiqa dapat.

Parcel Of Joy Dari Lazada
Tadaa… macam-macam brand ada. Ada Tefal Manual Chopper, Sandisk Ultra Dual Drive,Logitech Wireless Speaker, L'oreal Mythic Oil,Mamypoko Wipes ,Beg Ola Bola ,Nestle Cerelac Nutripuff Banana & Strawberry ,MAGGI ROYALE White Tomyam  Nestle Just Milk ,NESCAFE White Coffee Pandan dan juga Voucher…Banyaknya…Terima Kasih Lazada Malaysia





 Parcel Of Joy Dari Lazada


● Tefal Manual Chopper-

 Parcel Of Joy Dari Lazada

● Sandisk Ultra Dual Drive-

 Logitech Wireless Speaker

● Logitech Wireless Speaker- 

 Parcel Of Joy Dari Lazada

● L'oreal Mythic Oil- 

 Parcel Of Joy Dari Lazada
● Mamypoko Wipes -

 Parcel Of Joy Dari Lazada

● Beg Ola Bola - MILO Promotion Bundle- MILO 2kg X 1 MILO 3in1 18's X 2 MILO NutriG 190ml X 2 FOC Delivery & Ola Bola Bag -

 Parcel Of Joy Dari Lazada

● Nestle Cerelac Nutripuff Banana & Strawberry - 
● MAGGI ROYALE White Tom Yam -
● Nestle Just Milk- 

 Parcel Of Joy Dari Lazada

● NESCAFE White Coffee Pandan-


 ● Lactokid-



Untuk pelanggan baru, menikmati 20% atau diskaun maksimum RM25 untuk pembelian pertama anda.Enter Kod ini "20 LABOUR25"





Lazada Online Revolution




Jadi jangan lepaskan peluang anda yer..Layari www.lazada.com.my atau klik Banner di bawah
sekarang untuk dapatkan harga yang murah  dan berbaloi.Selamat bershopping. 


 http://www.lazada.com.my/online-revolution

12 November 2016

Turunkan Kolestrol Dengan Jus Qalbi

11/12/2016 1
Turunkan Kolestrol Dengan Jus Qalbi

Turunkan Kolestrol Dengan Jus Qalbi



Tidak kisahlah lelaki atau perempuan bila kolesterol berlebihan dalam badan akan mengalami tanda-tanda seperti :
  • Timbul bintik-bintik putih(biji lemak) pada bahagian bawah mata, kawasan muka atau leher
  • Mudah letih
  • Penat dan cepat mengantuk
  • Sakit pada bahagian kaki
  • Lesu
  • Selalu Rasa Kembung
  • Jantung terasa sakit atau berdebar-debar
  • Muncul lebam pada beberapa bahagian badan
  • Kram terutama di malam hari
  • Kuku berubah kuku menebal dan tumbuh lebih lambat ketika anda potong
  • Rasa tegang di tengkuk
Jika ada tanda-tanda ini maka anda perlu lakukan sesuatu sebab jika dibiarkan mungkin akan menyebabkan masalah yang lebih kronik.
JUS QALBI AL EHSAN PEMBERSIH KOLESTEROL
ü  Jus Qalbi bagus dan berkesan untuk penyakit seperti berikut :
Mencuci dan Membuang kolesterol
ü  Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
ü  Merawat Sakit Dada
ü  Menambah Tenaga Dalam Badan
ü  Melancarkan Peredaran Darah
ü  Amat Sesuai Merawat Penyakit Jantung
ü  Menurunkan Kadar Kolesterol Dalam Darah
ü  Menyingkirkan Toksin Dalam Badan
ü  Membersihkan Salur Darah Yang Tersumbat
ü  Menurunkan Darah Tinggi
ü  Menyembuhkan Gout
ü  Membuang Angin Dalam Badan
ü  Melawaskan Penghadaman
ü  Melancarkan Perjalanan Darah
ü  Membuang Kahak Dan Mencairkan Lemak
ü  Membantu Melegakan Sakit Kepala dan Sakit Badan
ü  Mampu Menurunkan Berat Badan

Turunkan Kolestrol Dengan Jus Qalbi

Jus Qalbi mengandungi pelbagai ramuan terpilih yang sangat mujarab untuk bukan sahaja menurunkan kolesterol malah boleh memberikan tahap kesihatan yang paling optimal kepada badan.
Berikut adalah bahan-bahan yang bertindak sebagai fungsi utamanya:
1 - Bawang Putih
Bawang putih mengandungi Allicin. Allicin ialah zat anti bakteria yang bertindak sebagai anti biotik semula jadi.
2 – Halia
Halia mengandungi kromium,magnesium dan zink yang membantu dalam meningkatkan kitaran darah dan juga membantu dalam memecahkan sel lemak yang berkumpul dalam saluran darah
3 – Lemon
Lemon kaya dengan khasiat yang tinggi seperti vitamin C, vitamin B, fosfor, protein , dan karbohidrat. Lemon juga mengandung flavonoid, iaitu merupakan komposit yang mengandung antioksidan dan memiliki sifat melawan kanser. Hal ini membantu mencegah diabetes, sembelit, tekanan darah tinggi, demam, gangguan pencernaan, dan banyak masalah lain termasuk menyehatkan kulit, rambut, dan gig
4 - Pati Cuka Epal
Pati Cuka Epal mengandungi Pectin. Pectin ini yang membantu untuk kurangkan kolestrol dalam badan.
4 - Madu Asli
Memang tak dapat disangkalkan lagi manfaat Madu Lebah Asli. Sehingga dirakam dalam al-Quran. “Di dalamnya (madu) terdapat ubat yang boleh menyembuhkan bagi manusia.” – (An-Nahl:69) . Madu lebah merawat penyakit jantung dan penyakit dalaman kerana mengandung karbohidrat, glukosa, fraktose, zat gula tebu, protein, potassium, zat besi, belerang dan fosfor.




KHASIAT-KHASIAT LAIN JUS QALBI AL-EHSAN
  • Mampu membaik pulih dan merangsang sistem peredaran darah
  • Mengurangi risiko yang berkaitan dengan komplikasi jantung, stroke, sakit dada, darah tinggi dan kebas anggota badan jika diamalkan secara berterusan
  • Menjana tenaga tambahan serta kaya dengan vitamin C yang baik untuk kecantikan kulit serta imunisasi dan sistem penghadaman
  • Agen pelangsing badan semulajadi yang terbaik

Amalkan Jus Qalbi dan Rasai Kelainannya


CARA PENGAMBILAN
Goncang sebelum minum

  • 1 sudu makan sebelum sarapan
  • 1 sudu makan sebelum tidur malam
** Gunakan sudu plastik sahaja
** Disyorkan disimpan dipeti sejuk selepas dibuka

HARGA

  • RM79 Semenanjung Malaysia
  • RM89 Sabah Sarawak

** Harga tidak termasuk postages

BERAT BERSIH

  • 250ML


CARA PEMBELIAN


Kepada korang yang ingin mendapatkan Jus Qalbi Al-Ehsan ini boleh terus hubungi :-

ALGAE PARK SDN BHD

No.80A,Jalan Renang 13/26 Seksyen 13,Shah Alam.
03-55114366
HP: 017-7300366 & 017-3730366