Guide Gua Batu Maloi - Fiqa story

11 January 2017

Guide Gua Batu Maloi

Assalamualaikum..haii..

Kepada yang sukakan aktiviti outdoor yang mencabar, Gua Batu Maloi merupakan tempat yang wajib ada dalam list kembara korang keranabatu-batan yang membentuk tebing tinggi dan curam serta lorong yang gelap dan berliku-liku serta mengelirukan bersedia menanti cabaran anda.Ada berani ??


Sedikit info tentang Gua Batu Maloi- Gua batu Maloi terletak di Negeri Sembilan berhampiran Gunung Datok dan Gunung Tampin. Gua Batu Maloi terbentuk akibat tindihan batu-batu besar dari gunung dan ianya merupakan gua batu granit yang terpanjang di Semenanjung Malaysia. 
 
Gabungan ekosistem sungai dan gua ini menjadi tarikan kepada pelancong yang gemarkan aktiviti lasak dan penerokaan gua. Pengunjung dijanjikan pengalaman yang agak mencabar dengan meneroka Gua Batu Maloi. Walaupun hanya sepanjang 500 meter, namun pengunjung terpaksa meluangkan sehingga lebih dua jam bagi menamatkan cabaran Gua Batu Maloi di checkpoint 12 (bergantung kepada stamina dan bilangan peserta).

Sebagai langkah keselamatan, kepada pengemar aktiviti penerokaan gua, anda dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan jurupandu gua yang berpengalaman terlebih dahulu dengan bayaran yang berpatutan sebelum menjalani aktiviti penerokaan Gua Batu Maloi.


Nak ke Gua Batu Maloi tapi pening nak cari  jurupandu gua??



Di sini fiqa sertakan contact guide untuk memudahkan korang.Dah  tak perlu lagi tercari-cari guide kalau nak ke Gua Batu Maloi nanti.




 Jom cuci mata tengok gambar-gambar menarik.. 






 Fuhh..admin teringin nak panjat akar-akar kayu tu..boleh fefeeling macam spiderman...😂😂






 Untuk ekspedisi ini korang boleh pilih sama ada Daypack ataupun bermalam..Dibawah disertakan sekali jadual tentatif program.



DAYPACK ke Gua Batu Maloi

8.30.. tiba di base gua batu maloi..

9.00.. start meneroka gua batu maloi.. 24cekpoint..
-gua batu kapal
-gua batu buda (gmbran maloi dan puteri)
-batu tempayan

13.00 finish 24cekpoint gua batu maloi..

13.15.. tiba di batu maloi.. memanjat rumah maloi melalui akar2 kayu yang semula jadi terbina..

14.00 tiba di base gua batu maloi.. lunch dan besiap untuk pulang..

Sebarang perubahan masa akan berlaku mengikut keadaan peserta mahu pon persekitaran..






Untuk 2 Hari 1 Malam Di Gua Batu Maloi



1st day..

12.30.. semua paserta tiba di gua batu maloi base..

13.00.. solat zoho..

14.00.. start game xplorace.. (membentuk kerjasama berpasukan dan menguji fizikal dan mental)

16.30.. mnum petang solat asar dan terus kn xtvt..

18.30.. tamat sesi xplorace..

19.00.. mndi solat mgrib dan isyak..

20.00.. dinner time..

21.00.. ice breking and indor game..

23.00.. nigt solo walk in jungle..

Sehingga slesai.. dan tido..

2nd days..

7.00.. brekpes..

8.00.. siap sedia untuk guide briefing.. warm up..

8.30.. start meneroka gua batu maloi.. 24cekpoint..
-gua batu kapal
-gua batu buda (gmbran maloi dan puteri)
-batu tempayan

13.00 finish 24cekpoint gua batu maloi..

13.15.. tiba di batu maloi.. memanjat rumah maloi melalui akar2 kayu yang semula jadi terbina..

14.00 tiba di base gua batu maloi.. lunch dan besiap untuk pulang..

Sebarang perubahan masa akan berlaku mengikut keadaan peserta mahu pon persekitaran..




Untuk maklumat lanjut serta booking boleh hubungi:

IKMAL- 01129353066

Instagram-@guabatumaloi_guider

Jangan lupa follow ig @guabatumaloi_guider...dekat situ korang boleh tengok sendiri gambar-gambar menarik..



So,macam mana,menarik kan..apalagi jom tempah sekarang!!!
 
Perjalanan penerokaan Gua Batu Maloi semestinya menawarkan pengalaman yang mencabar dan tidak dapat dilupakan bagi mereka yang berani dan lasak.😘






No comments:

Post a Comment

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.
Terima Kasih juga kerana sudi tinggalkan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang LINK AKTIF akan di buang secara automatik. Harap maklum.
Terima Kasih ..