May 2017 - Fiqa story

28 May 2017

Tips Untuk Anak Demam

5/28/2017 1
Tips Untuk Anak Demam
Bulan lepas dekat sebulan anak demam on off suhu badan,lepas tu batuk-batuk muntah..April bulan yang penuh tragedi..banyak kisah suka dan duka dibulan April!..semestinya hari yang tidak boleh dilupakan..


Fiqa ada jumpa tips kalau anak demam yang dikongsikan oleh Doktor Erna Nadia di facebooknya..dan fiqa share disini untuk panduan dimasa hadapan!..sama-sama kita jadikan rujukan..hehe

SUHU NORMAL BUDAK

1.MULUT:35-37.5'c

2.TELINGA:36-37.8'c

3.PUNGGUNG:36-38'c

4.KETIAK: 36-37'c


Jadi,apa yang perlu buat bila anak demam??Apa yang kita perlu tahu bila anak demam ini biasanya terjadi apabila

i Anak anak terkena jangkitan kuman ( samada virus atau bakteria),
ii. Apabila anak anak nak pandai buat sesuatu ( sebab badan menjadi agak stress sedikit).
iii.Apabila bermain panas terlalu lama.
iv Apabila terkejut akan sesuatu perkara contoh jatuh katil ( badan jadi stress sikit)
v. Selepas kena cucuk ( badan nak berinteraksi dengan ubat)


Setiap rumah wajib ada termometer untuk check suhu anak.
    Suhu yang normal adalah 36-37.4 darjah selsius.
    37.5-37.9 adalah subfebrile (demam sikit)
    38.5 dan ke atas dikira demam tinggi.

Jika suhu anak melebihi 38.5 darjah selsius, seeloknya bagi anak ubat punggung. Tapi kalau tak yakin dan tak tahu dose, bagi ubat demam biasa dan lap lap anak anak atau mandikan dia.

    Seeloknya bagilah ubat demam 6-8 jam sekali.
    Periksa semula suhu anak setengah jam selepas ubat diberikan.
    Jika suhu menurun, alhamdulillah.
    Kemudian wajib pantau.
    Jika tidak, tengok keadaan dia.
    Nampak biasa atau luar biasa.
    Buka semua baju dia.
    Jangan pakaikan anak pakaian yang tebal atau stoking bagai.
    Pakaikan baju yang nipis dan berlubang lubang kecil tu.
    Biarkan haba panas keluar.

Bolehkah mandikan anak dengan air sejuk?

Boleh tapi seeloknya mandikan atau lap lah menggunakan air suam suam biasa.Kesianlah anak tu kejung sebab sejuk sangat nanti.

Apa yang kita perlu risau sewaktu anak demam?

1. Anak aktif ke tak?

2. Anak boleh makan ke tak?

3. Kalau tak boleh makan, dia boleh minum atau tidak?

4. Ada nafas laju atau nafas bunyi tak?

5. Ada muntah dan cirit tak?

6. Ada buang air besar tak?

7. Pampers anak basah tak? ( biasanya kita tukar pampers 5-6 jam sekali kan, jadi bila tukar tu kita tengok, basah ke tak)

8. Anak merengek tak?

9. Bunyi dan cara bernafas anak pelik tak sewaktu tidur?

10. Anak anda respon dengan baik atau biasa tak?

11. Anak anda tarik (sawan) tak?

12. Ada ruam ruam atau tidak?

Jika ada simptom simptom seperti di atas, tolonglah bawa anak anda ke klinik atau hospital untuk pemeriksaan lanjut.Kalau demam tinggi atau demam melebihi tiga hari, darah akan diambil untuk kita ketahui punca demam.Ada masanya darah susah nak dapat sebab salur darah anak menjadi sempit akibat dehidrasi ( kurang air) dan sebab itu sekali cucuk tak dapat.Janganlah terus melulu marah doktor atau misi atau penolong pegawai perubatan cucuk dua tiga kali.


Bolehkah terus bagi antibiotik kepada anak?

Tak boleh.Wajib periksa darah dahulu samada perlu mulakan antibiotik atau tak.Dan tolonglah buang antibiotik yang dah lepas. Anda wajib makan antibiotik mengikut dose dan cukupkan seminggu.Kalau ada lebihan, sila buang.


Boleh kah bagi ubat punggung saja sebab anak susah nak makan ubat?

Tak boleh.Ubat punggung diberikan bila suhu melangit sahaja dan tidak boleh melebihi dua kali sehari atau melebihi tiga hari.Ianya menurunkan suhu badan dengan cepat jadi agak berbahaya jika diberi jika suhu tidak tinggi mana.


Bolehkah anak minum air kelapa sewaktu demam?


Boleh. Cuma jangan berlebihan.


Bolehkah anak minum 100plus sewaktu demam?

Tak boleh.Minuman bergas adalah tidak bagus untuk kanak kanak atau orang dewasa.

Yang tiada gas pun tak boleh sebab 100plus mengandungi kandungan elektrolit yang tinggi dan menyebabkan dehidrasi menjadi lebih teruk.


Bolehkah bagi aiskrim time anak demam?


Boleh.Ianya untuk melegakan tekak sahaja. Membuatkan tekak anak menjadi sedikit kebas supaya dia berasa sedikit selesa untuk makan.

Jangan paksa jika dia takmau makan nasi.

Bagi apa yang dia nak makan.

Seeloknya benda yang lembut dan sejuk macam puding atau agar agar. Dapat bagi sup pun dah ok.

Jangan paksa jika anak tak mahu menyusu.

Cuma perlu pastikan dia mahu minum air masak.

Pantau pampers dia.

Jika dah tukar 2 kali pun masih kering, bawalah anak berjumpa doktor.

Dehidrasi adalah merbahaya kerana boleh membawa maut.

Bila dah jadi ibu bapa, memang jarang nak dapat tidur yang empuk dan lena.

Periksa suhu dan keadaan anak malam malam.

Biasanya suhu badan anak akan melangit bila tengah malam sampai ke subuh.


Jika suhu melebihi 38.5, bagilah ubat punggung.


Periksa balik suhu anak selepas setengah jam atau sejam.

Ingat, jika anda rasa anak anda pelik, bawa sahaja untuk diperiksa.

Insha Allah, anak anda akan sihat jika langkah awal diambil.

Bolehkah kalau nak bagi air jampi sahaja?

Hurm boleh bagi air jampi tapi eloklah kita tahu dahulu apa punca demam anak kita. Janganlah semua pun nak dikaitkan dengan jin.


Bolehkah bagi supplemen pada anak anak?


Sebolehnya tak perlu dan janganlah membazir.

Demam menunjukkan sistem imunisasi anak anda bekerja dengan baik kerana memberikan tindak balas terhadap perubahan badan.

Biarkan imun badan dia menjadi kuat secara natural.

20 May 2017

Perkara yang saya buat bila tiada idea menulis

5/20/2017 2
Perkara yang saya buat bila tiada idea menulis

 Salam, 
 check broken link

Nak tahu tak,bila fiqa tak ada idea menulis,apa yang fiqa buat?? Fiqa akan check broken link dalam blog fiqa nie.Kebiasaannya broken link dalam blog fiqa nie semuanya dari entry yang join contest..Dulu-dulukan rajin join contest.Broken link ini berlaku sebab ada blog yang dah tak wujud,link entri contest telah dipadam atau domain dah tamat tempoh.

11 May 2017

MOLPay Cash | Shopping Di Lazada Malaysia App Dan Bayar Tunai Di 7-Eleven

5/11/2017 6
MOLPay Cash | Shopping Di Lazada Malaysia App Dan Bayar Tunai Di 7-Eleven

06 May 2017

Dapatkan Hadiah Hari Ibu Dari BestSub Malaysia

5/06/2017 2
 Dapatkan Hadiah Hari Ibu Dari BestSub Malaysia
 Dapatkan Hadiah Hari Ibu Dari BestSub Malaysia

Seperti semua tahu tahu,bulan Mei merupakan bulan yang istimewa kerana tarikh 14 mei merupakan hari ibu.Memandangkan hari ibu semakin dekat jadi disini fiqa ingin berikan sedikit cadangan tentang hadiah yang akan diberikan kepada kepada hari ibu nanti.

Hadiah yang special untuk ibu yang tersayang

Sudah pasti pada hari ibu nanti ramai yang pening nak hadiahkan ibu korang hadiah apa kan.Memberikan hadiah yang special tidak semestinya bunga atau barang-barang mahal,cukup dengan hadiah sederhana namun berkesan...

Jadi,apa kata tahun ini korang buat kelainan pula..korang personalized Mug untuk Mother’s Day kali ini.