Fiqa story: Lain2
Showing posts with label Lain2. Show all posts
Showing posts with label Lain2. Show all posts

06 September 2017

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM 1

9/06/2017 1
Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM 1




Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.


Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.


''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.



Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengelilingi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!



Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.


Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.


Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.



Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.



Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.


Segala pertanyaan atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.


Kredit : Sabahanblogger.com








26 July 2017

Featured dalam Majalah MamaPapa & BabyTalk

7/26/2017 0
Featured dalam Majalah MamaPapa & BabyTalk



Ok saja nak bagitahu..review  fiqa dalam Laman web  www.100comments.com berkenaan  Stroller jenama COMBI telah di ambil dan dimasukkan dalam Majalah MamaPapa dan BabyTalk.Majalah nie sama je sebenarnya tapi MamaPapa versi melayu manakala BabyTalk versi English.

Best sangat tau stroller nie.Fiqa ada review dekat blog.Jemput baca sini:http://www.mommyfiqa.com/2017/06/stroller-review-combi-mechacal-handy.html



Selain daripada itu terdapat review rakan blogger yang ada sekali berkenaan Combi Fealetto Auto Swing pun ada.Nak tahu apa yang bestnya tentang produk ini boleh terjah Blog Entri Mereka:

1.http://www.syafierayamin.com/2017/06/combi-high-low-swing-chair-fealetto.html




Produk dari COMBI memang puas hati..


21 March 2017

Koleksi Kartun 2017

3/21/2017 0
Koleksi Kartun 2017
Siapa yang minat tengok kartun..hehe..tapi kan bila dah jadi mak-mak nie..minat tak minat kena juga layan ikut anak-anak.Kadang-kadang kita nie sampai bosan layan citer kartun yang sama je..sampai boleh hafal jalan cite..


Jadinya,saya senaraikan cerita kartun yang bakal ditayangkan pada tahun 2017 ini..bolehlah save sedia kan..hehe..Genre kartun pula lebih kepada Comedy/Adventure/Animation...sesuailah bagi tengok budak-budak kecik...


Jom lihat list bermula dari bulan januari yang lepas:..



::JANUARI::



  Wave Mania An adventurous penguin convinces The Hang 5, a notorious big wave riding crew, to accompany him to a surfing location known as The Trenches, where the biggest waves in the world can be found.

Initial release: January 12, 2017
Animal Crackers


 Animal Crackers is an upcoming American 3D computer animated film, co-written and co-directed by Scott Christian Sava with Dean Lorey and Tony Bancroft, respectively.

Initial release: January 13, 2017


Sahara is a 2017 French-Canadian 3D computer-animated film directed by Pierre Coré

Initial release: January 18, 2017



::FEBRUARI::




With the help of two kids, Paul Bunyan attempts to rescue his ox from the evil clutches of a demented circus owner.

Initial release: February 3, 2017

There are big changes brewing in Gotham, but if Batman (Will Arnett) wants to save the city from the Joker's (Zach Galifianakis) hostile takeover, he may have to drop the lone vigilante thing, try to work with others and maybe, just maybe, learn to lighten up. Maybe his superhero sidekick Robin (Michael Cera) and loyal butler Alfred (Ralph Fiennes) can show him a thing or two.

Release date: February 10, 2017


::MARCH::

 
A new baby's arrival impacts a family, told from the point of view of a delightfully unreliable narrator -- a wildly imaginative 7-year-old named Tim. The most unusual Boss Baby (Alec Baldwin) arrives at Tim's home in a taxi, wearing a suit and carrying a briefcase. The instant sibling rivalry must soon be put aside when Tim discovers that Boss Baby is actually a spy on a secret mission, and only he can help thwart a dastardly plot that involves an epic battle between puppies and babies.

Release date: March 31, 2017



::APRIL::

The Lost Village-Smurfette (Demi Lovato), Brainy (Danny Pudi), Clumsy (Jack McBrayer) and Hefty (Joe Manganiello) use a special map that guides them through the Forbidden Forest, an enchanted wonderland that's filled with magical creatures. The best friends must race against time and the evil wizard Gargamel (Rainn Wilson) to find a mysterious village. Their adventure leads them on a course to discover the biggest secret in Smurf history.

Release date: April 7, 2017



::MAY::

Richard the StorkRichard the Stork is a 2017 computer-animated adventure film. It was directed by Toby Genkel and Reza Memari. Richard the Stork premiered at the Berlin International Film Festival in Germany on February 12, 2017. 

Initial release: May 11, 2017


::JUNE::

 
Two overly imaginative pranksters (Kevin Hart, Thomas Middleditch) hypnotize their principal (Ed Helms) into thinking that he's a ridiculously enthusiastic, incredibly dimwitted superhero named Captain Underpants.

Release date: June 2, 2017

 The Croods 2

Initial release: June 20, 2017  


Gru (Steve Carell) and his wife Lucy (Kristen Wiig) must stop former '80s child star Balthazar Bratt (Trey Parker) from achieving world domination.

Release date: June 30, 2017


After being trounced in a race by upstart newcomer Jackson Storm (Armie Hammer), everyone begins to wonder if Lighting McQueen (Owen Wilson) should retire. But Lightning isn't ready to throw in the towel yet, and with the help of another rookie - Cruz Ramirez (Cristela Alonzo) - the old dog is going to learn some new tricks and attempt a comeback in the Florida 500.

Release date: June 16, 2017



::AUGUST::





Three emojis (T.J. Miller, James Corden, Ilana Glazer) embark on an epic adventure through a smartphone to save their world from deletion.

Release date: August 4, 2017
The Nut Job 2



Surly (Will Arnett) the squirrel and his animal friends spring into action when the evil mayor (Bobby Moynihan) of Oakton plans to bulldoze the park that they live in.

Release date: August 18, 2017



::SEPTEMBER::




The battle for NINJAGO City calls to action young Master Builder Lloyd, aka the Green Ninja, along with his friends, also secret ninja warriors. Led by Master Wu (Jackie Chan), as wise-cracking as he is wise, they must defeat the evil warlord Garmadon (Justin Theroux), who also happens to be Lloyd's dad. Pitting father against son, the epic showdown tests these fierce but undisciplined modern-day ninjas as they learn to check their egos and pull together to unleash the inner power of Spinjitzu.

Release date: September 22, 2017 



::OCTOBER::
 


The Movie-Twilight Sparkle (Tara Strong), Applejack (Ashleigh Ball), Rainbow Dash, Pinkie Pie (Andrea Libman), Fluttershy and Rarity (Tabitha St. Germain) embark on a journey to save their home.

Release date: October 6, 2017



::NOVEMBER::
Paddington 2




Paddington 2 is an upcoming British-French family-comedy film directed by Paul King, co-written by him and Simon Farnaby, and produced by David Heyman.

Initial release: November 9, 2017


Despite his family's generations-old ban on music, young Miguel (Anthony Gonzalez) dreams of becoming an accomplished musician like his idol Ernesto de la Cruz (Benjamin Bratt). Desperate to prove his talent, Miguel finds himself in the stunning and colorful Land of the Dead. After meeting a charming trickster named Hector (Gael García Bernal), the two new friends embark on an extraordinary journey to unlock the real story behind Miguel's family history.

Release date: November 22, 2017






 Jadi..save the date yer..😂😀


22 December 2016

5 Sebab Kenapa Perlu Hadir Ke Malaysia Wedding Festival (MEFA) Disember Ini

12/22/2016 0
5 Sebab Kenapa Perlu Hadir Ke Malaysia Wedding Festival (MEFA) Disember Ini
Bagi mereka yang bakal bergelar raja sehari pastinya berdebar-debar menanti tibanya saat-saat bahagia itu. Hari bahagia yang bakal berlangsung diharapkan dapat menjadi detik yang paling manis dalam kehidupan mereka, apatah lagi sekiranya perkahwinan yang dirancang kelihatan begitu sempurna dalam segenap aspek.Untuk memastikan perkahwinan berjalan lancar, persediaan rapi ke arah itu harus diatur dan dirancang dengan sebaik-baiknya supaya ia dapat dijayakan dengan begitu baik sekali.Hari bahagia setiap pasangan pengantin sudah tentu akan menjadi kenangan selamanya buat pasangan itu sendiri. Seperti semua tahu,lagi beberapa hari Malaysia Wedding Festival (MEFA) akan berlangsung.Pasangan yang  nak berkahwin sudah tentu pasti tidak akan melepaskan peluang untuk datang ke pameran pengantin ini. Jangan Lepaskan peluang ke Malaysia Wedding Festival (MEFA) pada 23 hingga 25 Disember 2016 di Shah Alam Convention Centre (SACC). Masuk adalah Percuma.

malaysia wedding festival MEFA disember 2016

Buat bakal-bakal pengantin semua tidak rugi anda datang ke Malaysia Wedding Festival (MEFA) ini tau..kenapa perlu datang??

1.    Malaysia Wedding Festival (MEFA) tawarkan promosi pakej perkahwinan-Malaysia Wedding Festival (MEFA) yang akan berlansung di Shah Alam Convention Centre ini, bakal menjanjikan pelbagai promosi menarik untuk anda di luar sana, sama ada yang sedang merancang majlis perkahwinan ataupun sekadar untuk mencuci mata sambil mendapatkan ilham. Banyak perkara yang perlu di ambil kira seperti kos untuk Katering, Kad Kahwin, Pelamin, “Door Gift” dan lain-lain lagi.Boleh dikatakan kos untuk setiap satunya agak boleh tahan mahal, lebih-lebih lagi selepas dikenakan GST. Cara mudah untuk anda dapatkan semua ini pada harga yang bersesuaian dengan bajet anda adalah dengan ke Malaysia Wedding Festival (MEFA)ini. 

Image may contain: one or more people and text
2.    Dapatkan tawaran dan harga yang terbaik dari setiap vendor yang berbeza. . Bukan sahaja anda boleh mendapatkan ilham untuk perkahwinan anda yang akan datang, tetapi anda juga akan mendapat penjimatan yang berbaloi dan menjimat masa kerana semua kelengkapan perkahwinan boleh didapati pada satu tempat.Pasti ada vendor perkahwinan yang dapat memenuhi citarasa anda untuk merealisasikan perkahwinan idaman.Ambil peluang ini  sekurang-kurangnya korang boleh dengar apa tawaran setiap vendor yang berbeza-beza. Masa itu boleh bandingkan harga dan tawaran tersebut dengan vendor-vendor yang lain mengikut kesesuaian bajet anda.Perkara pertama yang anda akan nampak ialah dah jimat masa dan minyak kereta..hehe…


3.    Tawaran pakej catering & food taste- Banyak faktor yang menentukan kelancaran dalam mengadakan sebuah majlis perkahwinan, dan salah satunya adalah catering.Di Malaysia Wedding Festival (MEFA) anda tidak perlu risau kerana semua vendor catering yang join adalah yang terbaik.Di sini juga anda boleh ketahui latar belakang katering tersebut.Korang boleh buat pilihan mengikut bajet ,tema majlis,dan lain-lain yang bersesuaian.

4.    Pilihan busana mengikut bajet dan tema- Bagi yang lelaki, pencarian pakaian pengantin mungkin tidak sukar seperti pasangan wanita anda. Lambakan fesyen busana pengantin pada masa kini kadangkala boleh membuatkan si bakal pengantin perempuan keliru dan akhirnya, tidak tahu memilih yang mana satu.Haa..kalau masih pening dan keliru apa kata datang je ke MEFA. Di MEFA  pelbagai jenis busana pengantin Muslimah yang boleh anda pilih mengikut cita rasa dan bajet masing-masing pada hari ini.

Image may contain: 2 people, people standing and text
5.    Hadiah dan aktiviti buat pengunjung.-Selain daripada 1000 Beg Cenderamata PERCUMA untuk pengunjung terawal sepanjang tiga hari berlangsungnya pameran itu, pelbagai tawaran hebat persiapan raja sehari disediakan buat pengunjung. Pengunjung MEFA juga berpeluang untuk memenangi pelbagai hadiah menarik termasuklah bulan madu, gadjet dan tajaan perkahwinan.Selain tawaran hebat dan pakej menarik, Malaysia Wedding Festival (MEFA) kali ini turut menyediakan pelbagai aktiviti menarik seperti demonstrasi perarakan pengantin, pertunjukan fesyen, pertandingan mekap dan macam-macam lagi.

Senarai Penaja Malaysia Wedding Festival 2016 (MEFA)
•    Wedding.com.my (Rakan Media)
•    Majalah Pengantin (Majalah Rasmi)
•    Bercinta Selepas Nikah (Kerjasama)
•    Wedding Ministry Kuala Lumpur (Pentas Utama)
•    Ainuddin Hata (Fotografi Rasmi)
•    Foto Santai (Photobooth Rasmi)
•    Honey Vacation
•    Mega Bridal Creations
•    Botol Kacang Easy
•    Yann Rifft
•    Laman Kayangan
•    Sweet Pictures
•    EDM Events & Photography
•    De Gemilang Catering
•    KAY Gifts
•    Shahmie Catering & Event
•    Kashfi Zulkufli
•    KRULMATRIC Photography & Videography
•    Wens
•    Nana Bridal Boutique & Beauty
•    Coffee Corner Faizal Azzuri
•    Maldives4u
•    Istana Putih By Gee Cantik
•    Elenore Studio
•    Tepak Estate Venues & Events

DATANG BERAMAI-RAMAI DATANG KE
MALAYSIA WEDDING FESTIVAL ( MEFA ) 2016


Tarikh : 23-25 DISEMBER 2016

Masa: 10 pagi - 9 malam

Lokasi: Shah Alam Convention Centre

MASUK ADALAH PERCUMA
.
Terdapat 1000 Goodies Percuma Untuk pengunjung yang terawal datang. Lebih 100 booth dan 60 vendor
Guarantee Gift kepada semua jika membuat tempahan RM500 ( minimum )
Hadiah iPhone edisi terhad
Hadiah bulan madu ke Maldives

Info lanjut layar : www.mefa.my
Instagram: @mefapengantin
Email: mefaevent@gmail.com

Tempahan dan pertanyaan hubungi :

📱012-3871775
mefaevent@gmail.com




#malaysiaweddingfestival #MEFA2016
#pameranpengantin #MEFAdis2016


14 November 2016

Lazada Online Revolution | Parcel Of Joy Dari Lazada

11/14/2016 3
Lazada Online Revolution | Parcel Of Joy Dari Lazada
Parcel Of Joy Dari Lazada

Lazada Online Revolution 2016 (#LZDMYRevolution )   | Semalam bila dapat parcel excited nak buka..hehe..ye lah nak tahu apa  isi di dalam  kan.. Lagi excited sebab parcel dari Lazada! Nama Parcel ini ialah Parcel of Joy sempena Online Revolution yang berlangsung 11 November 2016. 

Lazada Online Revolution 2016
Lazada Malaysia tahun ini menawarkan pelbagai rangkaian terdiri dari 1000 jenama antaranya Drypers, Loreal, Nestle, Samsung dan jenama-jenama lain lagi. Mengenai "Online Revolution" adalah acara menjual dan membeli belah dalam talian yang terbesar di Asia Tenggara yang membawa jenama dan peniaga.Ianya berlangsung selama sebulan bermula pada, 11 November 2016 dan berakhir pada 12 Disember 2016.



Jom tengok apa yang ada dalam Parcel Of Joy yang fiqa dapat.

Parcel Of Joy Dari Lazada
Tadaa… macam-macam brand ada. Ada Tefal Manual Chopper, Sandisk Ultra Dual Drive,Logitech Wireless Speaker, L'oreal Mythic Oil,Mamypoko Wipes ,Beg Ola Bola ,Nestle Cerelac Nutripuff Banana & Strawberry ,MAGGI ROYALE White Tomyam  Nestle Just Milk ,NESCAFE White Coffee Pandan dan juga Voucher…Banyaknya…Terima Kasih Lazada Malaysia





 Parcel Of Joy Dari Lazada


● Tefal Manual Chopper-

 Parcel Of Joy Dari Lazada

● Sandisk Ultra Dual Drive-

 Logitech Wireless Speaker

● Logitech Wireless Speaker- 

 Parcel Of Joy Dari Lazada

● L'oreal Mythic Oil- 

 Parcel Of Joy Dari Lazada
● Mamypoko Wipes -

 Parcel Of Joy Dari Lazada

● Beg Ola Bola - MILO Promotion Bundle- MILO 2kg X 1 MILO 3in1 18's X 2 MILO NutriG 190ml X 2 FOC Delivery & Ola Bola Bag -

 Parcel Of Joy Dari Lazada

● Nestle Cerelac Nutripuff Banana & Strawberry - 
● MAGGI ROYALE White Tom Yam -
● Nestle Just Milk- 

 Parcel Of Joy Dari Lazada

● NESCAFE White Coffee Pandan-


 ● Lactokid-



Untuk pelanggan baru, menikmati 20% atau diskaun maksimum RM25 untuk pembelian pertama anda.Enter Kod ini "20 LABOUR25"





Lazada Online Revolution




Jadi jangan lepaskan peluang anda yer..Layari www.lazada.com.my atau klik Banner di bawah
sekarang untuk dapatkan harga yang murah  dan berbaloi.Selamat bershopping. 


 http://www.lazada.com.my/online-revolution