Fiqa story: Personal
Showing posts with label Personal. Show all posts
Showing posts with label Personal. Show all posts

26 September 2017

Balik Sabah

9/26/2017 1
Balik Sabah

Yeaayy..tinggal dalam lagi seminggu nak balik sabah..tak sabar rasanya..maklumlah dah lama tak balik,nak balik selalu boleh tapi ongkosnya fuhh!! tiket kapal je dah beribu..nak kena tunggu promosi pun still beribu juga...bertabahlah...

Packing barang sebulan awal eksited gile kan..tapi tadi pagi dapat email dari airasia katanya penukaran waktu penerbangan..spoiled mood terus... adehlah...waktu penerbangan dah pilih cun-cun supaya sampai keningau awal..nie dah tukar jadi lewat malam dah sampai airport kk..

Bukan apa malas nak lalu jalan kimanis tu memalam buta..bawa anak kecik lagi..
Tapi bukan alasan untuk terus eksited gitu....hehehe



01 January 2017

Happy New Year 2017

1/01/2017 3
Happy New Year 2017
Happy New Year 2017

Happy new year to all..hari ini dah 1/1/2017...selamat menyambut tahun baru 2017 kepada semua  semoga succes di tahun baru ini,umur pun makin meningkat suda😁😁😁💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥.....
Memandangkan azam tahun  baru fiqa ialah nak update blog sekurang-kurangnya 1 post 1 hari..maka ini adalah post pertama fiqa.haha..bolehlah dari takde..dan mula dari hari ini fiqa akan buat bloglist blogger..senang nak g usha entri baru..hehehe..

korang kalau nak masuk bloglist fiqa letak je url blog korang eaa....



31 December 2016

Entri penutup tirai 2016

12/31/2016 2
Entri penutup tirai 2016
Last entry  di penghujung 2016..impian,cita-cita??ada yang dah tercapai ada yang belum..yang belum sepeti  biasalah kita bawa ke tahun seterusnya...hehehe...

Sepanjang tahun ini hanya sebanyak 100 entri sahaja yang dapat dihasilkan..korang mesti dah beratus2 entry kan..kekangan masa,kekurangan idea dan juga keadaan wifi yang sangat lembap  tambah penyakit M paling besar..😂😂

Sini fiqa nak selitkan  juga ucapan terima kasih kepada blogger ayunie ramli kerana telah menghadiahkan fiqa beg sempena hari lahir fiqa bulan oktober lepas..memang berguna sangat2 beg tu..senang boleh sumbat botol susu anak lagi...hehe

Job berbayar dan juga review produk suam-suam kuku lah..bolehlah dari tiada..dah blog kurang update ,klien pun x pandang kan..😁😁..menang contest alhamdulillah ada juga sangkut..paling best dapat carseat dan juga stroller..rezeki berblog dan juga rezeki  anak-anak....

Azam 2017..
Nak kurus.
Nak update blog sekurang2nya sekali sehari...😅Boleh percaya ke??Doakan saya...hehe
Murah rezeki untuk dapat job berbayar dan juga review produk..yang nie fiqa suka..xperlu keluar duit..hehe...
Doa fiqa semoga diri ini,suami,anak2,ibubapa,sanak saudara,kawan2 dan sesiapa juga yang mengenali fiqa semoga tahun 2017 diberikan sinar baru,diberikan  kesihatan yang baik juga dimurahkan rezeki semuanya...amin.!!

Semoga apa yang kita impikan tercapai dan terlaksana ditahun 2017!!

Jangan lupa jemput baca artikel contest fiqa SINI...terima kasih😘😘


30 December 2016

Pertama Kali Guna Paypal

12/30/2016 3
Pertama Kali Guna Paypal

Pertama Kali Guna Paypal


Pertama Kali Guna Paypal-Fiqa ada terima job dari satu company luaar negara..Setelah perbincangan dilakukan kena juga ada akaun paypal..nak tak nak terpaksa juga fiqa buat..on the spot terus buat..huhu..takut juga sebenarnya sebab tak ada pengalaman..tapi move on le lah..lepas dah isi semua akaun fiqa kasi dekat klien..petang tu juga klien transfer duit dalam akaun paypal...tapi hari jumaat baru fiqa verified untuk masukkan dalam akaun tempatan..

Memandangkan keesokannya hari sabtu dan ahad dan isnin tu pula cuti ganti krismas..so duit tadi hari selasa baru clear dalam akaun bank fiqa.

Harap ada lagi company luar negara yang sudi bekerjasama dengan fiqa lepas nie..hehe...

12 December 2016

Heavennya dapat makan Kuih Bulan / Mooncake

12/12/2016 3
Heavennya dapat makan Kuih Bulan / Mooncake
Tetiba cerita pasal kuih bulan pula..ye lah rasanya dah lama,lama sangat tak makan kuih bulan nie.Dulu-dulu waktu festival kuih bulan adalah yang ditunggu-tunggu.hihi..kegemaran adalah eggyolk with red beans.Sedap hingga menjilat jari gitu..😋😋

Heavennya dapat makan Kuih Bulan / Mooncake

Kebetulan isteri kawan suami ada buat dan jual,jadinya apalagi fiqa pun orderlah.memandangkan eggyolk with red beans takde jadi fiqa ambillah red bean.Rasa  not bad.Yang penting halal lagi.Lepas hajat nak makan mooncake nie.

Rasa nak buat?tengok step by step  pun  dah giveup..daku tak rajin..haha..tak mampu..hanya mampu beli jelah walaupun harganya yang boleh tahan.Setimpal dengan kepayahan  nak buat..hehe..


Next time boleh repeat lagi.Bagi kawasan seremban boleh cod.Luar kawasan boleh pos..Hehe..kalau berminat boleh usha facebook dia  yer..SINI



 

04 October 2016

Gelagat anak-anak

10/04/2016 0
Gelagat anak-anak
Assalamualaikum...

Macam dah lama tak bercerita tentang anak-anak dalam blog nie..hehe..entri pertama di bulan oktober tentang anak-anak..tu pun gambar hitam putih jer..kena sensor sikit sebab ceksiiii gitu...

Sempat snap gelagat adik beradik nie masa tengok kartun..kadang elok perangai,kadang tu asyik gaduh n berebut mainan je..pening mama aihh dibuatnya... 
Agak-agak gambar dibawah nie boleh buat komik tak..haha..
Adek memang suka khianat abam..rilek je duduk atas perut abam...
nasib baik lah abam tengah syok tengok kartun kalau tidak ada je dia buat sampai adek nangis...
Layan je lah perangai anak-anak nie kan..

Gelagat anak-anak



Rutin bulanan

10/04/2016 0
Rutin bulanan


susu lactokid


Yeayy..rutin bulanan seorang mak dan bapa ialah membeli stok susu untuk anak-anak mereka di setiap awal bulan.Anak-anak fiqa minum susu lactokid sekarang ini.

Siapa macam fiqa yang biasa beli stok susu untuk sebulan?Dah memang bajet sebulan berapa pek diorang minum,tidak payah tunggu habis baru pergi beli.Jimat masa gitu.kalau kena masa sale lagi bagus sebab dapat jimat banyak,kalau 1 pek tu dapat jimat RM3 bayangkan kalau 16 pek..hehe..





21 August 2016

Menang Hadiah Peraduan Nestlé Dapur Idaman untuk Ibu!

8/21/2016 2
Menang Hadiah Peraduan Nestlé Dapur Idaman untuk Ibu!
 


Sebenarnya dah lama join peraduan ini sampaikan dah terlupa pun ada join..haha..Peraduan  Nestlé Dapur Idaman untuk Ibu! ini dianjurkan oleh Nestlé Start Well Stay Well dari 1/4/2016 hingga 31/5/2016.

Penyertaan yang amat senang iaitu hanya perlu beli produk-produk yang ambil bahagian sebanyak RM30 ke atas,Jawab 4 soalan mudah,isi borang dan hantar.Lepas tu tengoklah kalau ada rezeki menang kan.Memandangkan anak-anak fiqa memang minum Lactokid jadi fiqa pun joinlah..bukan beli sekadar RM30 tapi RM370 untuk sebulan.Amek kau..itu kena time promosi,xde promosi faham-faham je lah...haha nangis papa nak membayar.


Lepas tu hari khamis lepas datanglah lori nationwide express..bapak besar gedabak..haha siap hon-hon depan rumah..dalam hati aik..saya tak ada order apa-apa barang pun..dengan hati yang penuh pertanyaan keluar lah juga..memang sah nama fiqa..luar kotak tertulis Pengisar Tangan Philips.Masih lagi menjadi tandatanya.Dekat alamat pun hanya tertulis alamat ofis sahaja.Bila buka kotak disertakan sekali surat.Barulah tahu yang fiqa salah seorang pemenang hadiah saguhati.

Lepastu baru cek dekat facebook Nestlé Start Well Stay Well,memang betul ada nama fiqa terselit..
Keesokan harinya pula,Lori yang sama orang yang sama datang lagi,sama seperti hari kemarin tertanya-tanya lagi,tapi kali ini suami yang amik kan.kali ini Pengisar Panasonic pula.buka dan baca surat yang disertakan fiqa terpilih sebagai salah seorang penerima hadiah mingguan.




Masa cek facebook Nestlé Start Well Stay Well hanya cek pemenang hadiah sagu hati jer..tak cek pun bahagian pemenang hadiah mingguan.Tapi kelakarnya 2 hari berturut2 lori yang besar gedabak tu datang depan rumah dengan orang yang sama pula.Alhamdulillah terselit juga nama fiqa dalam peraduan  Nestlé Dapur Idaman untuk Ibu!Dah tak perlu beli blender baru yang dah memang tunggu masa nak bersara.Dan pengisar tangan tu pun dah rasmi buat jus timun dan carrot!!..


"Semua Rezeki Datangnya dari Allah SWT"




14 August 2016

Menang Anakku Car Seat Contest Affiliate Lazada Malaysia

8/14/2016 3
Menang Anakku Car Seat Contest Affiliate Lazada Malaysia

Alhamdulillah. Rezeki yang tidak diduga.Masa bulan puasa hari tu ada beberapa contest untuk blogger yang berdaftar sebagai affiliate Lazada Malaysia telah dijalan kan dan salah satunya LAZADA x Anakku Contest.

Fiqa join contest ini sebabnya sesuai untuk bloger mak-mak lah katakan.Dan tak sangka boleh terpilih sebagai salah seorang dari pemenang.

Entri SINI


Hadiah telah selamat sampai...Terima kasih Lazada Malaysia.





Kalau ada yang berminat nak beli bolehlah terus klik pada gambar dibawah yer..






http://www.lazada.com.my/anakku-infant-car-seat-red-10487540.html?offer_id=2583&affiliate_id=9749&offer_name=MY+Banner+Generator&affiliate_name=Mawarberduri&transaction_id=10266df60c61e0e1722295e4eef98c

Anakku Infant Car Seat ( Red )





Lazada Affiliate Program
Jika anda seorang pengiat media sosial atau blogger dan mencari sumber pendapatan sampingan bolehlah berdaftar sebagai ahli  affiliate Lazada Malaysia.Untuk maklumat lanjut boleh hubungi Encil Fazirul Tan.


Fazirul Tan
Lazada Malaysia | Affiliate Marketing Analyst
Emai: fazirul.roshiditan@lazada.com.my
skype: FazirulTanLZ
mobile: +6017 710 0442 

11 June 2016

Alter seluar abam

6/11/2016 1
Alter seluar abam



Cerita semalam..Lepas jumaat tu kitaorang keluar pegi seremban 2..amek laptop..kebetulan malam sebelum tu ada beli seluar abam..masalahnya panjang jadi kena alter sikit bagi ngam-ngam dia pakai.kebetulan nak pergi seremban 2 bawa lah seluar abam tu,sebab dekat s2 ada kedai menjahit.alang-alang sekali jalan kan..bukan apa dekat tempat tinggal nie dulu ada kedai jahit tapi dah tutup..

Lepas pergi amek laptop terus cari kedai jahit tersebut..kecik jer kedainya..yang tukang jahit pun lelaki.masa hantar tu ingat dia boleh buatkan terus,tapi dia ckp kena tunggu malam atau besok baru amek..so fiqa cakap kat dia malam boleh ke amek,dia kata ok boleh..so bagi ukuran siap2 n bagi tinggal nama n bayar terus dekat dia RM18 untuk 3 helai seluar,kiranya sehelai seluar RM6.Settle..malam kang baru pegi amek..

Lepas tu pergi tesco pulak..misi mencari beg balik kampung..memula masuk DIY tapi takde..lepas tu masuk TESCO,ada tapi tak menepati citarasa..hahaha..keluar sesaja lah pusing dekat hall..nampak ada 1 kios jual kasut n beg2..n nampak beg balik kg..x fikir panjang terus amek n bayar..harga RM50..rasanya boleh muat kot  baju kami 4 beranak..agak-agak besar macam mana tu yer..hihihi...

Lepas tu pegi pulak amek juadah berbuka puasa dekat kawan yg suami siap tempah.Jadi i is tak payah masak..hehehe...Masak untuk bersahur je nanti...



Persiapan raya untuk anak-anak hampir 99%..mommy n papa ala kadar je..hehe..dahulu kan anak-anak..tapi mommy dah dapat kasut raya siap 2 pasang lagi papa beli kan..tq papa..



07 June 2016

Misi mencari seluar jeans abam.

6/07/2016 0
Misi mencari seluar jeans abam.
Sekadar luahan...
Misi mencari seluar jeans abam.

Siapa ada pengalaman anak membesar dengan sihatnya lepas tu mommy susah nak cari seluar yang betul-betul ngam untuk diorang..???Macam abam ni kita tengok seluar  tu ok lah macam ngam,sekali bila cuba,sangkut kat perut..haha..jd sendat pula..

Citarasa mommy nie lain sikit..nak cari yang comel-comel,yang dak abam ni pun bukannya suka pakai seluar jeans labuh n besar..mesti dia akan buka punya..

Seluar dah beli tapi sendat pulak..dan kompomlah kena cari seluar lain kan..ok..misi diteruskan lagi.....





 

Melahirkan Adek di Puasa Pertama

6/07/2016 1
Melahirkan Adek di Puasa Pertama



Bersalinkan Adek di Puasa Pertama

Yeah..puasa pertama tahun lepas adalah dimana adek selamat dilahirkan.Boleh pula kan dia nak keluar tym nak puasa..nak sangat keluar awal..kalau ikutkan due asal lagi sebulan baru keluar.Masa orang lain berpuasa masa tu lah mommy berpantang,orang hari raya mommy masi berpantang juga...huhu...

Bersalinkan Adek di Puasa Pertama
 Gambar diatas..gambar fresh keluar dari perut mommy..huhu
Gambar di bawah nie wajah terbaru adek..18.06.16 nie..genap adek setahun..



Muahh Ciket!!!!... Selamat berpuasa yer semua....Raya tahun ni..insyaAllah boleh beraya sepuas-puasnya....hehehe

Bersalinkan Adek di Puasa Pertama






12 May 2016

Kenduri Kawin

5/12/2016 0
Kenduri Kawin
Kenduri Kawin
Hadiah Untuk Pengantin..huhu...
Hari sabtu lepas pergi kenduri kawin adik member dekat pd.Malangnya masa nak pergi tu hujan pulak..huhu..tapi tetap pergi juga yelah seremban dengan PD tidaklah jauh mana pun.10-15 minit sampai dah..itu kalau naik highway lah..huhu.

Kenduri Kawin
Selfie laki bini..ahahaha

 Masa nak pergi tu  dalam jam 2 gitu seremban dah hujan renyai..sampai PD hujan masih renyai lagi tak lama lepas tu hujan lebat.

 Kenduri KawinKenduri KawinKenduri Kawin




Lepas makan lepas hujan dah berhenti tu join sekali member pegi outdoor photoshoot,memula pegi muzium tentera lepas tu pegi dekat jambatan baru siap.

 Gambar nie masa kat muzium tentera:


 Kenduri KawinKenduri Kawin




Dekat jambatan tu terserempak pula dengan member 1 kolej..huhu tak sempat amik gambar sama.Tapi dekat sana pun tak lama juga sebab dah start hujan pulak..


Kenduri Kawin



Kenduri Kawin
 Tu je lah yang sempat amik gambar..susah nak amek gambar bila bawa anak kecik..hahaha..walaupun mak guna monopod gitu...Lepas tu masa balik request kat suami nak coolblog..haha favaurite tu,,

Kenduri Kawin




 Malamnya semua hanyut terus..penat bukan main..ye r baru 2 orang hero pun dah susah nak hande apalagi kalau dah 3 4 orang nanti..haaa fengsannnn...
















03 April 2016

Happy Birthday My Son

4/03/2016 2
Happy Birthday My Son

 


Hari ini 3/4/2016 genap 2 tahun umur abam..sedar tak sedar cepat sahaja masa berlalu.Dah 2 tahun dah umur abam.makin lincah,panjang akal dan selalu buat mama geram..kalau tak dilayan dioffnya pc..adehlah anak..dah bijak.suka sangat cabar kesabaran mama yer..hehe


Mama&Papa juga adek wish 
Selamat ulang tahun yang ke 2 Abam Izz
Seutas doa papa dan mama dihari ulangtahunmu.."Ya allah..jadikanlah anakku sebagai pandangan mataku yang selalu membahagiakan kami saat kesedihan datang dan yang mengingatkan kami saat diuji kesusahan..serta jadilah ia orang yang kau pilih untuk menabur kebaikan..amiin..



11 January 2016

Menang Kontest SEO dari myideakini.com

1/11/2016 1
Menang Kontest SEO dari myideakini.com
Alhamdulillah,fiqa menang kontest yang dianjurkan oleh myideakini.com.

Menang pun sebab kurang otai-otai seo yang join..betul tak lagipun kebanyakannya dah mempunyai domain sendiri.Terima kasih kepada penganjur dan juga sponsor domain kerana menganjurkan kontest hebat ini.Merasalah juga fiqa memakai domain dot.Com sendiri.Sebelum ini pernah menggunakan dot.My tapi lupa nak renew semula dah expired.

Result kontest (Printscreen nak buat kenangan..hehe)

Menang Kontes SEO myideakini.com





22 December 2015

Peminat runningman

12/22/2015 3
Peminat runningman




Amboiii adek..kemain ko gelak tengok running man kan....
Petang tadi adek ada appointment checkup 6 bulan..seperti biasa tiap-tiap bulan akan ambil sesi petang sebab papanya kerja pagi.Harap maklum saja lah kalau datang pagi mesti akan balik tengah hari dan kalau datang tengah hari mesti akan balik petang..hehe..benda yang sama yang fiqa hadap dari tahun lepas.Sabar saja lah..sebabnya dekat kk nie ramai sangat orang datang.Tak kira pagi ataupun petang.Agak lama juga menunggu tadi walaupun setiap kali datang dapat nombor giliran awal.

Perkembangan adek enam bulan nie so far ok lah cuma dia x lagi baik dari ruam susu@ruam panas@ekzema kat pipi..dengan batuk kahak lagi.Berat badan adek sekarang 8.7 kg dah pandai duduk sendiri dah,tapi masalahnya meniarap tak lagi,adek oh adek..Selesai je timbang checkup dan cucuk adek,kitaorang pergilah ke mydin seremban 2.


Owh ya mydin ada buat sale hujung tahun tau pakaian kanak-kanak dari harga Rm25.90 jatuh Rm11.90 dari harga Rm11.90 ke Rm5.90.Tu pun pi mydin semata-mata cari tudung..hehe..sempatlah rembat stokin untuk adek dan seluar jeans untuk adek dan abang.
 

 Belanja sekeping gambar mommy dan adek..hehe





Jemput baca sini juga:
http://www.mommyfiqa.com/2015/10/abam-vs-adek.html


11 October 2015

Abam vs Adek

10/11/2015 3
Abam vs Adek
 Ada perbezaan ke??




Motif???Nak tunjuk dekat situ topi,baju,seluar,n stokin yang sama..cuma beza umur jer lah...hihi dah boleh recyle dah baju2 abam..

Kronologi berat badan abam&adek

Lahir
Abam:2.9kg  Panjang:48cm
Adek:2.8kg  Panjang:48cm

1 Bulan
Abam:4.3kg Panjang:53.5cm
Adek:4kg  Panjang:55cm

2 Bulan
Abam:5.4kg Panjang:58cm
Adek:5.6kg Panjang:58cm

3 Bulan
Abam:6.5kg  Panjang:62cm
Adek:6.6kg Panjang 62cm


4 Bulan
Abam:7.5kg  Panjang:65cm
Adek:7.4kg Panjang 63cm


5 Bulan
Abam:7.9kg  Panjang:67cm
Adek:7.9kg Panjang 66cm


6 Bulan
Abam:8.4kg  Panjang:67cm
Adek:8.7kg Panjang 66cm

 7 Bulan......

16 August 2015

Punca Lama Sepi

8/16/2015 4
Punca Lama Sepi
Sunyi sepi blog fiqa sejak akhir-akhir ini,nak menaip pun dah tak sempat-sempat.Macam sibuk sangat kan.Haa memang sibuk pun sibuk jaga dua orang anak..hahaha..

Bila dah dua orang anak nie rasa kelam-kabut sikit nak tidur pun kena curi-curi masa,malam kena berjaga pulak..serius memang penat kalau anak rapat-rapat..nak buat macam mana dah rezeki dapat anak kedua cepat kan..hehe..dah macam jaga anak kembar pulak rasanya.

p/s:Share sekeping gambar anak-anak..XOXO..


23 June 2015

Selamat Melahirkan Anak Kedua

6/23/2015 4
Selamat Melahirkan Anak Kedua
Alhamdulillah..hari keenam umat islam berpuasa dan hari keenam jugalah aku berpantang.Tak sangka baby nak keluar awal,hari pertama puasa pulak tu..dia kasi mama dia cukup sebulan ganti puasa yer..hehe..

Proses bersalin kali ini bagi saya sangat mudah..dan dipermudahkan Olehnya.Kronologinya...Pagi khamis 18/6 tu rasa lendir keluar banyak sekali dalam 8.30 pagi macam tu..buat tak tahu lagi sebabnya memang tak jangka akan bersalin awal dan kalau ikutkan tarik bersalin memang lambat lagi.Tak lama lepas dalam 9 am tu rasa air keluar.sikit..sikit..lepas tu macam banyak pulak.Suami dah pergi kerja dah.Wasap suami bagitau air ketuban pecah..9.30 macam tu suami balik..n saya siapkan barang yang patut juga siapkan anak yang sulung..kitaorang gerak ke hospital.Dalam jam 10.am sampai masuk wad terus...10.15 masuk air..12.18 selamat bersalin.....

Pengalaman bersalin 2 orang cahaya mata:
Anak 1st:
Air ketuban pecah 6.30 am
Masuk wad 9.30am
Masuk Air 10.30am
Bersalin 2.00 am  hari yang sama
Bersalin normal
Ada luka episotomi

Anak 2nd:

Air ketuban pecah 9.00am
Masuk Wad 10.00 am
Masuk Air 10.15am
Bersalin 12.18pm hari yang sama.
Bersalin normal
Tak ada jahit tak ada koyak.


Jadi berpantang anak kedua ini senang sedikit lah jawabnya.syukur alhamdulillah..lagipun aku berpantang sendiri je.



Air ketuban Pecah

6/23/2015 0
Air ketuban Pecah
18/6/2015 bersamaan 1 Ramadhan selamat melahirkan cahaya mata kedua.. Update guna fon je..tunggu next entry untuk full story.. Alhamdulillah baby sihat walafiat..