"Where hope grows, miracles blossom".

Showing posts with label Resepi. Show all posts
Showing posts with label Resepi. Show all posts
August 17, 2017

Resepi Bubur Jagung Simple

by , in
Bubur jagung


Tetiba pula rajin nak buat bubur jagung nie,sebabnya macam dah lama tak makan...hehe..tapi fiqa buat sesimple saja..asal ada rasa dan ngapp jer...😀..Maklumlah nak kata pandai tu tak lah..boleh masak untuk isi perut sendiri n family jer..nak masak banyak-banyak kita suruh pakar jer yang buat....haha

Untuk resepi bubur jagung nie bahan-bahannya pun tak banyak..fiqa guna 2 tongkol jagung je..ye lah yang makan sorang kan..cukuplah tu...santan 1 kotak kecik,Garam,air,gula dengan daun pandan..tu je

Cara masak pula,mula-mula hiris jagung dan toskan,kemudian didihkan air,masukkan santan serta garam.Kacau sebati.Bolehlah masukkan jagung dan perlahan kan api.Boleh masukkan gula dan daun pandan.Kacau sebati dan tunggu sampai jagung tu masak.


Dapat makan panas-panas sambil layan cerita korea best juga...ehehe...

October 10, 2014

Makanan pengenalan baby 6 bulan (Day 9-12 )

by , in





Day 1-4 = Puri Lobak merah
 Penyediaan Puri lobak merah
1.Ambil sebatang lobak merah bersaiz kecil dan buangkan kulitnya
2.Selepas itu,bersih lobak merah tersebut dan potonf dadu.
3. Rebus sehingga lobak empuk.
4.Toskan airnya dan buarkan sejuk seketika.
5. Akhir sekali,kisar lobak sehingga halus bersama air masak atau susu ibu.

Info:lobak merah kaya dengan Beta Karotena,vitamin B dan C,Kalsium serta Potassium.Sayur ini juga bagus untuk meningkatkan sistem pertahanan badan serta meningkatkan sel-sel baru.
October 10, 2014

Makanan pengenalan baby 6 bulan (Day 5-8 )

by , in

Day 5-8 = Puri ubi keledek.

Penyediaan Puri ubi keledek
1.Ambil sebiji keledek bersaiz kecil dan buangkan kulitnya.
2.Kemudian,cuci bersih dan potong dadu.
3.Selepas itu rebus keledek sehingga empuk.
5.Akhir sekali,kisar sehingga halus bersama air masak atau susu ibu.

Info:
Ubi keledek bukan sahaja kaya dengan vitamin B,C dan E, tetapi juga mengandungi banyak zat mineral,beta Karotena,protein serta  kanji .




October 10, 2014

Makanan pengenalan baby 6 bulan (Day 1-4 )

by , in


Day 1-4 = Puri Avocado.
Penyediaan Puri Avocado
1.Belah avokado kepada dua bahagian, keluarkan biji.
2.Kaut isi avokado dan lenyekkan menggunakan garfu.
3.Tambah sedikit air masak dan lecek sehingga lumat.
Tips Penyimpanan Puri Avokado
  • Untuk menjimatkan masa penyediaan puri di masa hadapan, anda boleh menyediakannya dalam jumlah yang banyak dan simpan di dalam peti sejuk beku (freezer).
  • Puri avokado tahan lama sekurang-kurangnya dua minggu. Simpan puri di dalam bekas kiub ais dan tutup dengan kertas aluminium sebelum disimpan di dalam peti.

info:
Mengandungi vitamin A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin) C dan E serta kandungan galian seperti kuprum, magnesium, potasium dan zink, selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium.
October 10, 2014

Panduan Makanan pejal pertama bayi

by , in


Panduan makanan pejal pertama bayi
Sebelum pergi lebih jauh kepada beberapa asas penyediaan menu makanan, mari kita lihat beberapa pesanan tentang makanan pertama bayi ini.
• Berikan makanan pejal hanya selepas bayi berusia 6 bulan kerana, antara lain, sistem penghadaman telahpun bersedia ketika ini.
• Berikan makanan pejal 2 – 3 kali sehari.
• Biarkan bayi anda menentukan kuantiti yang dapat diterima pada satu-satu masa.
• Mulakan dengan makanan pejal yang dikisar menjadi puri bersama susu ibu. Buah-buahan dan sayuran yang sesuai termasuk epal, pisang, labu, lobak merah, kentang, bayam dan brokoli.
• Pastikan tiada gula atau garam ditambah pada makanan.
• Berikan satu-satu resepi selama 4 – 7 hari sebelum bertukar resepi lain bagi memastikan bayi anda betul-betul serasi dan tiada alergi terhadap makanan tersebut.
Tidak kurang pentingnya ialah menentukan sama ada si comel telah bersedia untuk mencuba makanan pejal pertamnya. Untuk itu, perhatikan perkara-perkara berikut pada bayi anda. Jika si comel mempunyai tanda-tanda ini, itu bermakna dia sudah bersedia untuk meneroka pilihan makanan selain susu:
• Boleh mengawal lidah dan pergerakan tengkok dengan lebih baik.
• Mula membuat pergerakan mengunyah ke atas-ke bawah.
• Boleh duduk sendiri dengan sokongan yang minimum.
• Suka memasukkan sesuatu ke dalam mulut.
• Menunjuk minat pada apa yang anda makan.

Resepi pertama bayi

1.Bubur nasi
Bubur nasi kosong yang dikisar halus tanpa tambahan garam mahupun gula adalah pilihan utama kebanyakan ibu-ibu bagi memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bubur nasi boleh disediakan dengan memasak nasi biasa dan dikisar halus bersama susu atau memasak bubur nasi hingga lembut.

2.Bubur nasi berlauk ikan bilis, ikan dan isi ayam
Bubur nasi boleh juga dikisar bersama ikan bilis, ikan dan ayam atau bersama sayur-sayuran. Bagi ikan bilis, buangkan kepala dan tahinya terlebih dahulu dan pastikan ianya lembut dengan merendamnya sebelum digoreng atau disangan (goreng tanpa minyak). Ia kemudiannya dikisar kering dan dicampurkan ke dalam bubur nasi. Ikan bilis boleh juga direbus terus bersama bubur nasi. Bagi ikan dan isi ayam, ia harus direbus atau kukus terlebih dahulu sebelum dilecek atau dikisar bersama bubur nasi.

3.Bubur nasi berlauk sayuran
Bagi sayur-sayuran, perkenalkan sayuran yang memberi rasa manis seperti lobak merah, brokoli dan bayam. Sayur-sayuran boleh dikukus atau direbus terlebih dahulu secara berasingan sebelum dilecek dan dicampur ke dalam bubur nasi atau dikisar bersama bubur nasi.

4.Puri buah-buahan
Bagi buah-buahan yang lembut seperti pisang dan betik, boleh dilecek dan diberi terus. Untuk buah-buahan yang keras seperti pir dan epal, boleh dikukus sebelum dikisar halus menjadi puri. Sesetengah ibu menambah susu untuk mencairkan dan menambah nasi untuk memekatkan, semasa mengisar.





August 25, 2014

Persediaan Solid Food untuk siKesayangan Mama

by , in
Pejam celik pejam celik Lagi sebulan lebih adik dah nak masuk 6 bulan,Cepatnya adik membesar..kejap jer rasanya dukung dia,tak puas rasa.dah membesar dah buas dah..siap boleh tendang-tendang lagi mamanya..
Keperluan dan persediaan solid food belum lagi ada..ingat nak prepare awal-awal kan senang..hehe..

Just nak share benda yang bakal dibeli.(Yang nie terpengaruh dengan iklan mommy-mommy lah nie kat Facebook.
1.Food Feeder.
Ada macam-macam jenama rupanya.Harganya pula ikut jenama.Dan lepas disurvey jenama Autumnz yang paling murah iaitu Rm19.90..tu pun belum cas postage.Nie survey online jer...
Apa fungsi food feeder ni?
Fungsinya adalah sebagai gadjet (alat) membantu bayi yang berumur 6M+ untuk mengunyah makanan yang lembut seperti buah betik,pisang, epal, pear yang telah di stimkan.
Cara penggunaan:
Potong buah menjadi kecil-kecilan.Masukkan ke dalam feeder tu.Pastu tutup kemudian bagi pada bayi untuk mengisapnya.
Food feeder ni amat sesuai untuk bayi yang belum tumbuh gigi untuk menikmati makanan  tanpa di khuatiri daripada tercekik atau tertelan makanan tersebut.

Kalau nak tengok brand lain boleh layari laman web ini http://www.littlewhiz.com.


2.Munchkin Spoon. 
 Terpengaruh ngan mummy2 lain yang buat review pasal mende ni.. Bertujuan untuk mengelakkan tumpah2 masa bagi baby makan nanti.. Senang bagi makan if pakai mende ni.. letak je puri atau bubur halus dalam ni, time nak bagi makan, picit bahagian bawahnya, die kuar sikit2..Tapi harganya agak mahal jugak..RM70++
Ada yang murah dalam belas2 ringit je tapi bentuk macam kat bawah nie..
Demand kan nak juga yang munckin..huhuhu.

Lain-Lain Keperluan:GAMBAR CURI DARI EN.GOOGLE
1) Philips Avent combined steam & blender.
 
2) Baby Cube.
 
3)Set PinganMakan.
 
4)Bib Plastik.
 
5)High Chair.
 
6) Warmer.
 
7)Tupperware
 
8)Thermal bag
 
Agak banyak jugak kan..nak kena prepare dari sekarang nampaknya nie..sebulan lebih tu bukannya lama mana pun..Saja bagi masuk jadual kat bawah..nanti tak payah nak cari lagi..huhuhu













March 21, 2013

Bubur Ayam Berempah Dan Lada Hitam

by , in



BAHAN-BAHAN:

120 gram beras.
1 keping isi ayam (dipotong kecil)
4 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
1 sudu teh jintan putih.
1 sudu teh jintan manis.
1 sudu teh ketumbar.
1/2 sudu teh serbuk kunyit.
1 inci kayu manis.
2 biji bunga lawang.
2 biji buah pelaga.
garam secukup rasa.
Minyak masak.
Air secukupnya.

BAHAN HIASAN:

1 biji cili merah (dipotong)
1 tangkai daun seleri 9(dipotong)

CARA MEMBUAT:

1.Bersihkan beras dan rebus dalam periuk bersma ayam sehingga masak.
2.Panaskan minyak,kemudian tumis bahan dihiris bersama bahan penumis sehingga kekuningan.
3.Masukkan bahan rempah dan goreng sehingga naik bau.
4.Angkat dan masukkan kedalam rebusan nasi.
5.Masukkan garam dan lada hitam.Biarkan mendidih.
March 20, 2013

Tiramisu Cake

by , in

BAHAN A:
200 gram keju Mascarpone.
100 ml susu UHT.
80 gram gula.

BAHAN B:
15 gram gelatin.
50 ml air.

BAHAN  LAIN:
2 biji kuning telur.
500 ml krim putar.
1 keping kek span (perisa coklat).
100 gram biskut marrie (dikisar halus ).
500 gram mentega (dicairkan).
100 gram sirap Nescafe.


CARA MEMBUAT:

1.Tekapkan biskut yang telah dicampurkan dengan mentega cair ke dasar acuan.
2.Kemudian,sejukkan kedalam penyejuk selama beberapa minit.
3.Keluarkan dan tekapkan pula kek span diatas biskut yang telah disapu dengan sedikit ganash.Basahkan kek span dengan sirap Nescafe.
4.Panaskan bahan A di atas api yang sederhana sehingga keju larut.
5.Masukkan campuran gelatin dan air.
6.Kemudian,masukkan kuning telur.
7.Sediakan krim putar UHT dan putar sehingga 80 peratus naik.
8.Tuangkan adunan tadi kedalam mangkuk krim putar dan putar perlahan sehinggan adunan sebati.
9.Tuang adunan kedalam mangkuk acuan yang berisi kek span dan biskut tadi.
10.Sejukkan kedalam peti sejuk selama 1 jam.Hias mengikut citarasa anda.



April 29, 2011

Aiskrim goreng

by , in

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 5 scoop aiskrim vanila
  • 1 biji telur
  • 1 cawan conflakes
  • 1 cawan chopped walnuts
  • minyak untuk menggoreng
  • sirap coklat secukupnya 

Cara-cara

  1. Scoop aiskrim.
  2. Masukkan 1 scoop aiskrim ke dalam plastic wrap. Bungkus biar jadi bentuk bola. Simpan dalam freezer sekurang-kurangnya 2 jam.
  3. Campurkan conflakes dan walnuts ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan ke dalam beg plastik. Ramas-ramaskan conflakes biar hancur.
  4. Keluarkan aiskrim dari freezer dan buka plastic wrap. Masukkan aiskrim ke dalam beg plastik tadi. Goncang-goncang biarkan aiskrim bersalut dgn conflakes dan walnuts . Keluarkan aiskrim dari beg plastik. Simpan semula ke dalam freezer selama 30 minit atau lebih.
  5. Pukul telur dengan pemukul telur. Masukkan aiskrim ke dalam telur. Kemudian masukkan pula ke dalam beg plastik conflakes dan walnuts. Goncang biarkan keseluruhan aiskrim bersalut. Buat satu persatu sampai habis. Masukkan semula ke dalam freezer. Biarkan 1 jam atau lebih. Kalau nak salutan(coating) tu tebal boleh ulang langkah ni sekali lagi.
  6. Panaskan minyak. Goreng aiskrim selama lebih kurang 30 saat. Angkat dan bolehlah terus makan. Kalau suka bolehlah letakkan sirap coklat di atasnya. 
  7. ** Minyak yg diguna untuk menggoreng biarlah betul-betul panas atau 200 degree.
February 12, 2011

Laksa Johor

by , in

Bahan-bahan ( 12-15 orang )

  • 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
  • **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
  • Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
  • udang basah 100gm
  • isi ikan kurau - 10 gram dibakar
  • 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
  • **Bahan B (dimesin)**
  • bawang besar - 3 biji
  • cili kering - 15 tangkai
  • halia - 2 ibu jari
  • lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
  • serai - 2 batang diketuk untuk tumis
  • asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
  • santan pekat 1 kotak / lebih
  • 1 paket kerisik
  • 1 paket kecil rempah kari
  • bawang putih -3/4 ulas
  • **Bahan Hias**
  • limau kasturi belah 2 dan buang biji
  • timun di racik halus
  • tauge buang ekor (segar)
  • jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
  • bawang besar hiris halus
  • lada merah/lada hijau dihiris
  • Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
  • Kicap kipas udang / kicap manis
  • ** Sambal Belacan
  • -lada merah 5/6 biji
  • -Belacan melaka - 30 gram dibakar
  • Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
  2. **Penyediaan kuah**
  3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
  4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
  5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  6. masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
  7. masukkan asam keping
  8. tambah garam dan gula untuk rasa
  9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  10. **Sambal belacan**
  11. mesinkan semua bahan dan hidangkan.
Back to Top