~Mee Kari Dihujung Minggu~

Sebenarnya dah lama plan nak buat mee kari nie..maklumlah teringin nak makan kan...nak makan yang sedap punya kenalah balik kampung...xkanlah semata2 nak makan mee kari kena balik kampung..tak kuasa r..hehehe....Sabtu malam tu pegi lah beli bahan-bahan buat mee...sebenarnya taklah susah sangat pun....

Lagipun yang saya buat nie simple jer...1st trial r katakan...tapi En.syg ckp ok jer....Habis isi..tinggal kuah je ..huhuhu...yang bestnya bila buat homemade nie..kita boleh repeat semula nak makan..yang penting FREE..makan balik-balik pun takpe...Just kuar bajet untuk beli bahan-bahan je..tu pun berapa lah sangat...


Kuah jer tinggal....

Repeat malam punya....
Kena rajin masuk dapur lepas nie..huk3..

Resepi Mee kari:

Bahan-Bahan untuk Mee Kari
 300 gram mee kuning (dicelur dan ditoskan)
1/2 kg kerang (direbus dan dikupas kulitnya)
20 ekor udang sederhana besar
1 mangkuk isi ayam
2 keping kek ikan dipotong nipis / 10 biji bebola ikan (dibelah dua)
2 cawan santan pekat
2 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar rempah kari daging
3 cawan air rebusan udang
3 tangkai daun kesum
2 tangkai daun kari
2 keping asam gelugur (ikut saiz)
1 ketul kiub ayam
Garam secukup rasa
Minyak masak


Bahan-Bahan Hiris atau Dipotong

Telur rebus
Tauhu goring
Sawi celur
Tauge
Cili merah
Limau nipis/ limau kasturi
Timun
Daun sup dan bawang goreng


Bahan-Bahan untuk Kari

Serbuk kari
Santan
7 ulas bawang merah
4 ulas bawah putih
Sedikit halia, lengkuas dan kunyit
2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 tangkai daun kari
Kentang
Minyak masak
Garam dan gula


Bahan-Bahan Kisar


2 batang serai
1 inci halia
½ inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
½ cawan udang kering (direndam)


Cara-Cara untuk menyediakan mee kari 

1) Celurkan mee dalam air mendidih dan tos untuk asingkan.
2) Buang kulit udang dan bersihkan. Selawat dan rebus kulit udang dengan 3 cawan air. Air rebusan udang boleh digunakan sebagai pemanis kuah.
3) Potong ayam mengikut citarasa masing-masing. Potong kek ikan atau bebola ikan dengan nipis.
4) Bawang merah dan bawang putih ditumbuk atau kisar untuk menumis.
5) Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana. Tumis bawang merah dan bawnag putih ke dalam kuali sehingga garing. Masukkan rempah kari dan cili kering ke dalam kuali sekali. Masakkan semua bahan sehingga garing.
6) Masukkan isi ayam yang sudah dibersihkan dan kacau sehingga separuh masak. Kemudian masukkan santan untuk memekatkan kuah. Selepas lebih kurang 10 min, masukkan kek ikan atau bebola ikan, udang dan kerang.
7) Masukkan air rebusan udang dan tambahkan dua atau tiga cawan air ke dalam dengan mengikut citarasa sendiri atau bergantung kepada kepekatan kuah.
8) Masukkan daun kesum dan daun kari sebagai penambah rasa. Daun kesum dan daun kari dapat menambahkan keenakan mee kari dan lebih sedap untuk dimakan.
9) Masukkan garam secukup rasa.

Post a comment

3 Comments

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.Terima Kasih juga kerana sudi tinggalkan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang LINK AKTIF akan di buang secara automatik. Harap maklum.
Terima Kasih ..