5 Petua Untuk Membantu Bayi Anda Tidur Lena

1.Memulakan rutin waktu tidur yang sama.
Pada usia kira-kira 6 minggu, mula tetapkan waktu tidur yang sama pada setiap malam. Lakukan segala yang menyenangkan seperti mandian suam - makanan - pertukaran lampin - pijama - dodoi atau penceritaan sebelum waktu tidur. Anda boleh menyanyikan lagu yang sama pada setiap malam kerana anak anda sukakan benda yang sama. Bayi anda akan mengenalnya sebagai lagu terakhir pada waktu malam. 

2. Ajar si manja anda untuk mengenalpasti waktu siang dan malam.
Pada waktu malam,tutup langsir,gunakan lampu yang malap,elakkan bunyi bising dan pastikan tiada gangguan di bilik untuk menarik perhatian bayi.Elakkan terlalu banyak perhubungan mata.Ini akan membantu bayi tidur dengan lebih mudah.

3.Pasang lampu malam pada waktu malam.
Ia mencipta suasana yang lembut dan selesa yang mententeramkan bayi.Lampu putih boleh menjadi sangat terang pada mata bayi dan menyebabkan mereka terjaga.

4. Letakkan maina lembut di sebelah bayi.
Bayi anda akan belajar untuk mencari keselesaan selain daripada tubuh anda dan denyut jantung anda.

5.Letakkan kereta sorong bayi berhampiran bayi.
Bayi tidur lebih baik didalam suasana yang terbiasa dengannya.
 

 Post a Comment

1 Comments

  1. Assalamualaikum. wahh bagusnya petua2 ni. hehehe.. sheila pun perasan, adam senang terjaga tidur kalau sheila bangun tinggalkan dia .. hahahhaha

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.Terima Kasih juga kerana sudi tinggalkan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang LINK AKTIF akan di buang secara automatik. Harap maklum.
Terima Kasih ..